Verespatak

Mentsük meg Verespatakot!

Oldal - március 30, 2012
A kanadai-román Roșia Montană Gold Corporation (RMGC - Gabriel Resources) cég az erdélyi Verespatak környékén gigantikus aranybányát kíván üzemeltetni. A 16 km²-nyi terület öt heggyel, négy templommal és temetővel, a történelmi városmaggal, az Alburnus Maior ókori római vár romjaival és a római emlékekkel együtt elpusztulna a ciános zagyban.

215 millió tonnányi kőzetet akarnak több százezer tonna cianidban feloldani, mely eredménye 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst lenne, valamint 215 millió tonnányi mérgező zagy egy 185 méter magas kőgáttal elzárt völgyben. A több száz hektáros zagytározó alját nem tervezik szigetelni, a veszélyes anyagok szennyezni fogják a levegőt, a felszíni és felszín alatti vizeket. 

A völgyzáró gát mögött felhalmozott veszélyes hulladék évszázados környezeti problémát okoznak. Egy gátszakadás utáni katasztrófa hatása felmérhetetlen volna. Ráadásul azt, hogy mekkora hirtelen esőzések várhatóak a klímaváltozás korában, senki sem tudja megjósolni. Egy gátszakadás példanélküli katasztrófát okozna a térségben.

A 15-20 évig tartó projekt elpusztítja Verespatak kulturális és természeti környezetét és örök veszélynek teszi ki az egész régiót. A bánya lezárása után nem lesz munkalehetősége a helyieknek és nem lesz semmilyen lehetőség például a helyi turizmus fejlesztésére sem.

A Greenpeace Magyarországon és Romániában aktívan kampányol a verespataki aranybánya ellen.

2013. december 10. – Leszavazták a cianidos aranybányáknak zöld utat adó román bányatörvény-tervezetet
A Greenpeace december 9-i demonstrációját követő éjjel a román parlament váratlanul szavazásra nyújtotta be a bányászati törvény módosítását a december 10-i ülésére. Korábban mind a parlamenti szakbizottság, mind a szenátus leszavazta az úgynevezett Verespatak-törvényt, mely kiemelt beruházássá minősítette volna a cianidos beruházást, ezáltal mentesítve azt számos jogszabály alól. A bányászati törvény módosítása gyakorlatilag ugyanezt tartalmazta. A jogszabály-módosítás lehetővé tette volna, hogy bármilyen ásványkincset bárhol kitermelhetnek, ha közhasznúvá vagy nemzeti érdekű projektté nyilvánítják a beruházást.

December 10-én viszont a szükséges többség híján nem szavazta meg a bányászati törvény PL-x nr. 573/2013 jegyzésű módosítását a román parlament képviselőháza. A Greenpeace üdvözli, hogy a román képviselőház elvetette az új bányatörvény-tervezetet, amivel egy újabb koporsószeg került a verespataki cianidos beruházás tervébe.

 

Kategóriák