Paks II helyett tiszta energiát!

Paks II felesleges, drága és veszélyes beruházás

Oldal - március 20, 2017
A Greenpeace Magyarországnál olyan jövőért dolgozunk, amelyben az energiaellátás 100%-ban tiszta, megújuló energiaforrásokra épül. Ehhez az atomerőműveket fokozatosan be kell zárni, és meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók használatát.

Mondj nemet Paks II-re! A megújuló energiaforrások használata jobb a környezetnek, jobb a gazdaságnak, és nem jár nukleáris katasztrófa veszélyével.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Stop Paks 2 a Clark Ádám téren

Az atomenergia felesleges

A megújuló energia az elmúlt években robbanásszerű terjedésnek indult. Az elmúlt évtizedben globális szinten megnégyszereződött a megújuló technológiákba fektetett pénzek nagysága: 2015-ben 83 000 milliárd Ft értékű megújulóenergia-beruházás valósult meg világszerte.

Számos tanulmány és forgatókönyv azt bizonyítja: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése energiahatékonysági módszerekkel és megújuló energiaforrásokkal sokkal gyorsabb, olcsóbb, és kisebb kockázattal jár, mint amikor az atomenergia is része ennek a forgatókönyvnek.

A megújuló energia forradalma zajlik a világban és Európában, miközben az atomenergia folyamatosan szorul vissza. Magyarország kiszolgáltatottságát növelné, ha orosz állami hitelből nagy, központosított áramtermelő blokkokat építene – ahelyett, hogy biztonságos, szétszórt, helyi, megújuló alapú energiatermelő beruházásokba fektetne.

A régiónk és Magyarország energetikai függetlenségének alapja nem az atomerőművek építése, hanem az energiahatékonyság növelése és a helyi, megújuló források használata.

Veszélyes

Biztonságos nukleárisenergia-termelés nem létezik. A csernobili és a fukusimai katasztrófák intő példák arra, hogy műszaki és emberi hibák bárhol, bármikor előfordulhatnak – illetve, hogy soha nem lehet kiszűrni minden lehetséges veszélyforrást.

A paksi atomerőműben működése során többször volt üzemzavar. Ezek közül a legkomolyabb a 2003-as, 30 fűtőelem sérülését okozó esemény – ez INES 3-as szintű, súlyos üzemzavarnak számított. A kárelhárítás évekig tartott. Végső megoldásként a sérült fűtőelemeket az oroszországi Majak nukleáris létesítménybe, a világ egyik legszennyezettebb helyére szállították 2014-ben, az akkor már háborús konfliktus sújtotta Ukrajnán keresztül (!).

Ráadásul a nagy aktivitású nukleáris hulladék ártalmatlanítását és végleges elhelyezését sehol a világon nem tudják biztonságosan megoldani.

Stop Paks 2 vetítés a Képviselői Irodaházra

Drága

A Paks II projekt hivatalosan elismert, tervezett összköltsége 12,5 milliárd euró – azonban ebből hiányzik számos további, járulékos beruházás: például a szükséges tartalék erőművek építésének, vagy a villamosenergia-hálózat fejlesztésének költsége, valamint a Paks II vállalatnak a központi költségvetésből fedezett kiadásai.

Az atomerőművek építése ráadásul rendszeresen lényegesen többe kerül, mint amennyit előzetesen becsülnek. A szlovákiai mohi (mochovcei) atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának befejezésének költségét kezdetben 2 milliárd euróra tervezték, 2016 novemberében viszont már 5,4 milliárd euróval számoltak.

Paks II várhatóan sohasem térül meg. A Greenpeace megbízásából egy független gazdasági elemző cég által készített tanulmány több forgatókönyvet is készített – de nincs olyan verzió, amely alapján Paks II behozná az árát. A kérdés valójában csak az, hogy mennyi lesz a magyar állam és az adófizetők vesztesége. A tanulmány kimutatta, hogy Paks II felépüléséhez és üzemeléséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet.

Van más lehetőség – megújuló energiát mindenkinek!

Az évi 285 milliárd forintot a magyar adófizetők fizetnék meg, miközben ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel. Ma már megvannak a technológiák arra, hogy az egész világon kiválthassuk a környezetszennyező energiatermelést tiszta energiaforrásokkal – többek között a nap-, a szél-, a biomassza- és a geotermikus energia kombinációjával. Ez Magyarországon is lehetséges!

 

 

 

Kategóriák