Alapelveink

Oldal - március 28, 2012
A Greenpeace munkája olyan alapelveken nyugszik, melyek az összes kampányunkban megjelennek és irányt mutatnak - bármit is csináljunk a Föld bármely pontján.

Tanúságtétel

Békés és erőszakmentes tanúságtétel a környezeti rombolásról. Ez egy régi kvéker hagyomány, ami a kezdetektől munkánk egyik alapkövét jelenti. Nem csupán azért utazunk a környezeti rombolás színhelyére, hogy nyíltan kifejezzük szembenállásunkat, hanem hogy megmutassuk a világnak, mi is folyik tulajdonképpen. Ezért a célért képesek vagyunk nagyon messzire menni – és (békésen) addig maradunk, amíg szükség van rá.

Erőszakmentesség

Erőszakmentes közvetlen akciókat alkalmazunk, hogy mélyítsük és színvonalasabbá tegyük a társadalmi vitákat, és megszüntessük a környezeti problémákat. Akár egy önkormányzati meghallgatásról, akár egy olajfúró-torony megmászásáról legyen szó – a békés közvetlen akciók útját választjuk, hogy szóhoz jussunk és felmutassuk a megoldásokat. Az akciókkal azt akarjuk hangsúlyozni, hogy van másik út. A bálnáknak nem kell elpusztulnia, a szennyezőanyagoknak nem kell a folyóba ömlenie – mi egy jobb jövő felé szeretnénk nyitni.
Valamennyi akciónk ezen a szigorú alapelven alapul. Ezért tisztelnek bennünket a vállalatok és a kormányok is; támogatóinktól pedig ezért kapunk bizalmat. És ez az elv vitán felüli.

Függetlenség

Teljes mértékben függetlenek vagyunk a politikai és kereskedelmi érdekektől. Sem cégektől, sem kormányoktól nem fogadunk el támogatást, akármennyi pénzről legyen is szó. Támogatásaink kizárólagos forrását a magánszemélyek és azok alapítványai jelentik. Függetlenségünk biztosítja számunkra a hatalmasok megállításához és a valódi változások eléréséhez szükséges tekintélyt.

A Greenpeace-nek nincsenek örök barátai vagy ellenségei

A környezetet fenyegető veszélyek leleplezésében és a megoldáskeresésben nincsenek állandó szövetségeseink vagy ellenfeleink. Ha egy kormány vagy vállalat hajlandó a változtatásra, együtt dolgozunk vele, hogy elérje céljait. Ha reszketnek, visszakoznak és megfordulnak – akkor visszajövünk.
Nem a szavak, hanem a tettek számítanak, és ami minket illet, csak egy iránymutatónk van: a Föld értékeinek védelme.

A megoldások előmozdítása

Megoldásokat keresünk, és előmozdítjuk az alapos tájékoztatásra épülő, nyilvános vitákat a társadalom környezetet érintő választásaival kapcsolatban. Munkánk során nem menedzselni akarjuk a környezeti problémákat, hanem megszüntetni. Éppen ezért részletes tervet dolgoztunk ki arról, hogyan lehetne megóvni az óceánokat vízi rezervátumok létesítésével, továbbá elkészítettük az Energia[forradalom] című tanulmányunkat, mely megmutatja a tiszta gazdasághoz vezető utat. Ám nem elég irányt mutatni; kutatásokat végzünk azzal kapcsolatban, milyen konkrét lépésekre volna szükség egy mindenki számára zöld és békés jövő eléréséhez, a megoldásokat pedig igyekszünk minél több emberrel megismertetni.

Kategóriák
Címkék