Mit teszünk?

Oldal - augusztus 9, 2016
A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának. Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében tevékenykedünk.

Azért dolgozunk, hogy

  • itthon is egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk;
  • mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló alapú energiához;
  • és ne kelljen mindennap mérgekkel együtt élnünk, legyen szó elhagyatott veszélyeshulladék-tárolókról, vagy a minket körülvevő tárgyakban felhasznált vegyi anyagokról.

Olyan emberek támogatása visz minket előre, mint amilyen te vagy. Ott lépünk akcióba, ahol a legsúlyosabbak a környezeti kockázatok, és ahol ezek nagyon sok ember életét érintik.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

Kampányaink

Ipari mezőgazdálkodás helyett ökológiai mezőgazdálkodást!

Évek óta küzdünk Kishantos megmentéséért, mert ez a gazdaság a biogazdálkodás egész Európában páratlan tudásközpontja. A termelés mellett olyan ismereteket adtak itt át 21 éven át, ami a jövő záloga: az egészséges és a természettel összhangban végzett gazdálkodás módszereire tanították az érdeklődőket.

Hogy miért fontos ez nekünk? Mert meggyőződésünk, hogy csakis az ökológiai szemléletű gazdálkodás képes egészséges élelmiszerrel ellátni az emberiséget úgy, hogy megőrizzük a földi életet fenntartó természeti rendszereket, az élővilágot is. Hazánk természeti adottságai kiválóak, mindenben megfelelőek az efféle gazdálkodásra, amely ötvözi a korszerű tudományt a természet tiszteletével. Védi a talajt, a vizet, az éghajlatot és az élőlényeket, köztük az embert: gazdálkodókat és fogyasztókat egyaránt.

Az ökológiai gazdálkodás támogatása jegyében országszerte képzéseket szervezünk a gazdálkodóknak, kiadványokat, tanulmányokat, oktatási anyagokat jelentetünk meg a témában. Mindent megteszünk azért is, hogy a méhgyilkos neonikotinoidok és a műtrágyákban használt, nagy valószínűséggel rákkeltő glifozát használatát végleg tiltsák be az Európai Unióban.

Tudj meg többet!
Támogasd a munkánkat!


Paks II helyett tiszta energiát!

Paks II felesleges, veszélyes és drága beruházás. Azért küzdünk, hogy a kormány vegye figyelembe a magyar emberek akaratát, és egy újabb atomerőmű helyett a megújuló energiaforrásokba fektessen.

Olyan jövőért dolgozunk, amelyben az energiaellátás 100%-ban tiszta, megújuló energiaforrásokra épül.

Ennek eléréséhez az atomerőművek fokozatos bezárása mellett a fosszilis energiahordozók használatát is meg kell szüntetnünk, hiszen jórészt ez utóbbiak felelősek a globális klímaválságért. A Progresszív Energia[Forradalom] című tanulmányunkban bemutatjuk, hogy hogyan alakíthatjuk teljesen fenntarthatóvá Magyarország és a világ energiaellátását.

Hisszük abban, hogy a tiszta energiaforrásokra való átállás belátható időn belül az egész világon megvalósítható. Létfontosságú, hogy a bolygó hőmérsékletének emelkedését 1,5 °C-nál megállítsuk, ezzel mérsékelve az éghajlatváltozás mindannyiunkat súlyosan érintő hatásait.

Tudj meg többet!
Támogasd a munkánkat!


Méregmentes Magyarországot! 

Egy átlagos közép-európai ember véréből ma 300-nál is több mérgező vegyi anyag mutatható ki. Szeretnénk ha ez nem így lenne, ezért rendszeresen élelmiszer- és termékteszteket végzünk, nyomon követjük az ipari létesítmények tevékenységét, és felhívjuk a figyelmet a hazai vegyianyag-szennyezésekre.

Elértük, hogy felszámolják a hortobágyi és a budapesti Illatos úti méregraktárakat. Továbbra is követeljük, hogy tiltsák be az almásfüzitői vörösiszap-tározóban a veszélyeshulladék-lerakást. Összegyűjtöttük Magyarország legszennyezettebb elhagyatott helyszíneit.

Olyan világot szeretnénk, ahol nem itatják át mindennapjainkat és környezetünket a mérgező vegyi anyagok.

Olyat, ahol nincsenek mérgek a ruháinkban, amit viselünk; az ételeinkben, amit megeszünk; a párnánkban, amin alszunk; vagy a játékokban, amiket a gyermekeink kezébe adunk.

A mérgeknek nincs helye az otthonainkban és a környezetünkben!

Tudj meg többet!
Támogasd a munkánkat!


Élhető, zöld városokat!

Magyarországon egyedül a szállópor-szennyezés miatt csaknem 13 000 ember hal meg évente. Eközben az éltető, tiszta levegőt biztosító parkok, fasorok és zöldfelületek egyre fogynak. Azért dolgozunk, hogy hazánkban a fákat és a városi zöldterületeket a valódi értéküknek megfelelően kezeljék, és a döntéshozók ne tekinthessenek rájuk üres építési telkekként!

Széleskörő civil összefogást kezdeményeztünk azért, hogy biztosítsanak törvényi védelmet a fáknak és a zöldterületeknek, és hogy az ezen zöldterületekkel kapcsolatos döntések során vegyék figyelembe a lakosság akaratát.

A fák és parkok megőrzésére és fejlesztésére egészségügyi, ökológiai, levegő- és klímavédelmi szempontból is minden magyar állampolgárnak szüksége van. Olyan jövőért dolgozunk, amelyben minden magyarországi településen élettel teli parkok, fák és fasorok teszik egészségesebbé és kellemesebbé az ott lakók életét.

Tudj meg többet!
Támogasd a munkánkat!

 

Kategóriák