Hazai sikereink

Oldal - március 28, 2012
A Greenpeace Magyarország 2002 óta működik. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindannyian egy tisztább, egészségesebb és élhetőbb országban élhessünk. Számtalan sikert értünk már el itthon, és támogatóinkkal együtt részünk volt az egész világot befolyásoló nemzetközi győzelmekben is.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

2017

   
  A volt Budapesti Vegyiművek garéi szennyezésével kapcsolatosan a Baranya Megyei Kormányhivatal egyszerűen megtagadta a közérdekű adatok kiadását – megsértve ezzel a törvényi előírásokat. A nyilvánvaló törvénysértés miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), majd a bírósághoz fordultunk. Mind a NAIH, mind a bíróság első fokú döntése teljes mértékben igazat adott nekünk, és kötelezte a tövénysértő kormányhivatalt a szennyezési adatok azonnali és ingyenes kiadására.
     

2016

   
  Győzelem a Hortobágyon! Éveken át tartó figyelemfelhívásunkat követően a budapesti Illatos úti vegyianyag-telep után a kormány intézkedésére felszámolták a Hortobágyi Nemzeti Park határában található, borzalmas állapotban levő veszélyeshulladék-tárolót is.
     

2015

   
  Elértük, hogy hosszú évek után végre felszámolják a katasztrófaközeli állapotokat okozó vegyianyag-telepet a budapesti Illatos úton. A kormány belátta, hogy a 2000 tonna vegyi anyag elszállításához azonnali intézkedésekre van szükség.
  A bíróságon is kiállunk a kishantosi biogazdaság igazáért. A Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a Kishantos által használt földek egyik „új bérlőjének” szerződését, és új eljárás indítására utasította az elsőfokú bíróságot.
     

2014

   
  Nem lesz aranybánya Verespatakon! A mi fellépésünknek is része volt abban, hogy a román kormány végleg elutasította a cianidos bánya megnyitásához szükséges törvénytervezetet.
  Uniós szinten is felléptünk Paks II titkosítása ellen. A Greenpeace és az Energiaklub az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a magyar kormányt rábírjuk: hozza nyilvánosságra az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos fontos és közérdekű információkat.  
     

2013

   
  Az Európai Bizottság indokoltnak találta panaszunkat az almásfüzitői vörösiszap-tározó kapcsán. A közvetlenül a Duna mellett található tározóban veszélyeshulladék-lerakás zajlik, ami jogsértő, és komoly környezeti kockázatot jelent. A Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást indított.
  Az Európai Unió korlátozta három, a méhekre veszélyes rovarölő szer használatát. Az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxám bizonyítottan idegrendszeri és fiziológiai károkat okoznak a méheknek.
  A Greenpeace reflektorfénybe állította a kishantosi biogazdaságot ért jogtalanságot. Kishantos az ökológiai gazdálkodás egész Európában páratlan tudásközpontja, ahol a tiszta, egészséges élelmiszert biztosító, fenntartható mezőgazdaság módszereit alkalmazták és oktatták. Feltett szándékunk, hogy támogatóink segítségével megmentjük Kishantost.
     

2012

   
  A globális ruhaipar méregtelenítését célzó Detox-kampányunk újabb nagy névvel bővült. Több tíz nagy ruhamárkához hasonlóan a Zara is vállalta, hogy 2020-ig kivonja ruháiból és a teljes gyártási folyamatból az összes veszélyes vegyi anyagot. Pár nappal a vállalat bejelentése előtt aktivistáink a Zara budapesti áruháza előtt is demonstráltak, hogy nyomást gyakoroljanak az üzletláncra. 
     

2011

   
  Kidolgoztuk, hogyan alakítható át Magyarország energiaellátása minél nagyobb arányban a megújulókra alapozva. A tervet a Progresszív Energia[Forradalom] című kiadványunkban tettük közzé.
     

2010

   
  Elértük, hogy betiltsák a génmódosított Amflora burgonya termesztését hazánkban.
  Az Európai Parlament indítványozta a cianidos bányászat EU-s betiltását. Támogatóinkkal együtt komoly szerepünk volt ebben a döntésben.
  A kormány elállt a szénégetésre épülő Mátrai Erőmű bővítésétől a WWF-fel közös kampányunk hatására.
     

2009

   
  „Megkerült” a Zöld Beruházási Rendszer 28 milliárd forintja, miután Greenpeace-aktivisták sátrat vertek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium épülete előtt. Az akciót követően kiírták az addig csak ígérgetett környezetvédelmi célokra fordítható pályázatokat, amelyeket a szén-dioxid-kvóta bevételeiből származó összegből finanszírozott a kormány.
     

2008

   
  Elértük, hogy a részecskeszennyezés miatt is legyen szmogriadó Budapesten. A „Stop szmog”-koalícióval közös akciónk eredménye, hogy a magyar fővárosban is jelzik a hatóságok, ha a részecskeszennyezés miatti légszennyezettség tartósan átlépi az egészségügyi határértéket.
  Az Erste Bank visszalépett a szlovákiai mohi (mochovcei) atomerőmű finanszírozásától.
     

2007

   
  Elértük, hogy a kormány ne engedjen az európai uniós nyomásnak, és tartsa fenn a GMO-tilalmat Magyarországon.
  Követeléseink hatására beszüntette a szennyezést a Rábát évek óta szennyező Boxmark osztrák bőrgyár.
     

2006

   
  Levetettünk olyan termékeket az áruházak polcairól, melyek a megengedett határértéknél jóval nagyobb mértékben tartalmaztak génmódosított összetevőt.
     

2005

   
  A kormány tilalmat vezetett be a GM-kukorica termesztésére. A követelésünk hatására megszületett döntés nemzetközi szinten is komoly sikernek számított.
  Harmadszor is megakadályoztuk a Zengőn a fák kivágását.
     

2004

   
  Kétszer is ott voltunk a Zengőn, és mindkétszer győztünk: megakadályoztuk, hogy NATO-lokátor épüljön a természetvédelmi területen!
  Több tucat élelmiszergyártót és forgalmazót bírtunk rá, hogy garantálják: nem árusítanak génmódosított élelmiszert.
     

2003

   
  Kivonták az MDGN nevű allergén tartósítószert a Rossmann saját márkás babakozmetikumaiból, a Greenpeace kitartó demonstrációinak hatására.
  Felhívtuk az ország figyelmét arra, hogy a Paksi Atomerőműben fellépő súlyos üzemzavar sorozatos hibák eredménye: gazdasági megfontolások, tervezési hibák és az emberi mulasztás együttes következménye.
     

2002

   
  Az első magyarországi Greenpeace-akció: a Sajó és a Tisza szennyezése ellen léptek fel aktivisták az Észak-magyarországi Vegyiművek sajóbábonyi üzeménél. A demonstráció célja az volt, hogy a vállalat függessze fel a környezetkárosító termékek gyártását.
 

Kategóriák