A Greenpeace „Fukusima - Árnyékvilág ...mondd, te mit választanál?” című kiállítása bemutatja az atomenergia valódi árát

Sajtóközlemény - február 23, 2012
A Greenpeace a Parlament előtt „Fukusima - Árnyékvilág ...mondd, te mit választanál?” címmel megnyitotta a fukusimai nukleáris katasztrófa által érintett japán emberek életét bemutató fotókiállítását.

Népviseletbe öltözött aktivisták a Kossuth téren a farsangi kiszebáb égetés népszokását újraértelmezve felgyújtottak egy, az atomipart jelképező háromméteres szalmabábut, hogy a nukleáris telet elűzve megnyissák az utat a megújulók tavasza előtt.

Rohonyi Péter, a Greenpeace nukleáris kampányfelelőse a megnyitón elmondta: „A nukleáris energia nem hagy teret a megújuló energiaforrásoknak. Egy kis ország energiarendszerében vagy a kockázatos és egyre drágább atomenergia dominál, vagy a tiszta, biztonságos és egyre olcsóbb megújulók. Választanunk kell. A nukleáris kiszebábot azért égettük el, hogy a régi népszokás mintájára végre elűzzük a nukleáris telet, és minden magyar állampolgár biztonságának érdekében eljöhessen a megújulók és az energiahatékonyság kora.”

Az Árnyékvilág című kiállítás csodálatos tájképeket mutat be, azonban a tájból hiányoznak az emberek. Több mint 150 000 ember kényszerült elmenekülni a fukusimai területekről a radioaktív szennyezés miatt.

„A falvakon átsétálva a veszteség szörnyű érzése nehezedik ránk. A kultúra és a hagyományok elvesztése, a közösség és az életmód elvesztése, az egészség és maga az élet elvesztése.” mondta Robert Knoth, a művészi fotók sokszor díjazott készítője, akinek fotóit a szintén nemzetközileg elismert dokumentarista Antoinette de Jong szakértő szövegei kísérik. [1]

A kiállítás egyharmada a téma európai és hazai vonatkozásait, valamint a fenntartható energiagazdasághoz vezető lépéseket mutatja be.

Stoll Barbara, a Greenpeace energia és klíma kampányfelelőse elmondta: „A napokban a volt japán miniszterelnök, Kan Naoto elismerte, hogy a katasztrófát nem a földrengés és a szökőár okozta, hanem emberi és tervezési hibák sokasága, a japán hatóságok felkészületlensége. [2] A tavalyi csillebérci radioaktív jódkibocsátás Európa-szerte hangos botránya és a többi nyilvánosságra került hiba alapján nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban más a helyzet. Ezért a Greenpeace a régi paksi blokkok mielőbbi leállítását követeli. Magyarország épp úgy, mint Japán, képes fejlődni atomenergia nélkül is.”

A Greenpeace szabadtéri fotókiállítása március végéig tekinthető meg 10 és 19 óra között: február 23-án és 24-én a Kossuth téren, február 27-től március 3-ig a Blaha Lujza téren, március 5-től 10-ig a Széll Kálmán (Moszkva) téren és március 19-től 23-ig az Örs vezér terén. A kiállítás anyagai teljes egészében az interneten is elérhetőek: http://antiatom.blog.hu/ 

Jegyzetek:
[1] Robert Knoth fotós és társa, a dokumentarista Antoinette de Jong sok projekten dolgoztak már együtt, beleértve a Nemzetközi Greenpeace-szel közös munkát a csernobili atomkatasztrófa 20. és 25. évfordulóján. Mindketten elismerést vívtak ki hazájukban, Hollandiában és nemzetközileg is munkájukért, amely gyönyörűen ábrázol olyan kényes témákat, mint a vegyi hulladékok hatásai, az afgán heroinkereskedelem globális következményei, vagy a radioaktív sugárzás utóhatásai. Munkáikat világszerte bemutatták, többek között Londonban, Amszterdamban, Moszkvában és Sydney-ben, és olyan vezető sajtóorgánumokban jelentek meg, mint a New York Times, a Der Spiegel, a The Guardian és a National Geographic. Mindketten elnyerték a World Press, a PDN Awards és a Dutch Silver Camera díjakat is. A kiállítást 15 másik országban is bemutatják, Japántól kezdve Kanadán és több ázsiai és európai országon át a Dél-Afrikai Köztársaságig. Az internetes kiállítás a Greenpeace International oldala mellett 11 nemzeti Greenpeace-oldalon jelenik meg.

Kategóriák