A Greenpeace mintavételezéssel tisztázná az azbeszt-helyzetet a Ligetben

Sajtóközlemény - július 20, 2016
2016. július 20. – Sok ezer helyi lakos és ligetlátogató várja, hogy kiderüljön, valóban került-e a levegőbe mérgező és rákkeltő azbeszt a volt Hungexpo épületeinek bontása során a Városligetben. Annak érdekében, hogy tisztázódjon a helyzet, a Greenpeace független akkreditált cég szakértőjével tervez mintát venni a helyszínen található, valamint az elszállított bontási hulladékból.

A héten kirobbant azbeszt-ügy is alátámasztja, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások esetében, mint amilyen a Városliget múzeumi negyeddé tervezett átalakítása is, nincs minden esetben lehetőség megfelelő hatósági munkára, így a fejlesztések könnyen vezethetnek környezeti károkhoz és veszélyeztethetik az emberek egészségét. A helyzetet rendezni lehetett volna az Országgyűlés mára összehívott rendkívüli ülésén a Városliget törvény [1] visszavonásával, ám a kormánypártok távolmaradása ezt megakadályozta.

Az azonban máig nem tisztázódott, hogy a volt Hungexpo épületeinek bontásakor mi történt a munkálatok során feltárt rákkeltő azbeszttel. A Greenpeace bízik abban, hogy a Városliget Zrt. betart minden szakmai előírást, hiszen az azbeszt szakszerűtlen bontása súlyosan veszélyeztetheti az emberek egészségét. [2]

Annak érdekében, hogy tisztázódjon az azbeszt körüli helyzet a Városligetben, a Greenpeace felajánlja Sághi Attilának, a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának, az Illatos úti vegyianyaggyár esetében már bizonyított független szakértői csapatát. A zöld szervezet egy akkreditált cég szakemberével venne mintákat a helyszíni és a már elszállított bontási hulladékból.

A Greenpeace ezért a Városliget Zrt.-hez fordult bejutási engedélyért, [3] ugyanis a beruházó engedélye szükséges ahhoz, hogy a szakértő bemehessen mind a bontási területre, mind az elszállított hulladék telephelyére. Amennyiben erre lehetőség nyílik, a mintákat laboratóriumban vizsgáltatja be, a vizsgálat eredeményeit pedig a kézhezvételt követően rögtön nyilvánosságra hozza.

A Városliget Zrt. közleménye alapján a helyszínen vett porminták eredményeire vár, ám közben a környékbeli lakosok és a rendszeres Ligetlátogatók attól rettegnek, hogy az elmúlt héten belélegezhették a rákkeltő azbesztet. “Mivel számunkra mindenek felett fontos a környezet védelme és az emberek egészsége,  szeretnénk minden igényt kielégítő módon tisztázni a felmerült kockázatokat.“ - nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

  

Jegyzetek:

Jegyzetek

[1] 2013. évi CCXLII. Törvény a Városliget megújításáról és fejlesztéséről
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300242.TV

[2] Az azbesztnek több formája ismert. Alapvetően akkor jelent egészségügyi veszélyt, ha a levegőbe kerülnek az azbesztrostok, melyeket belélegezhetünk. Az azbesztpala csak akkor jelent veszélyt, ha összetörik apró darabokra, fúrják vagy vágják. A szórt azbeszt viszont, amit épületekben szigetelő anyagként használtak korábban, szabálytalan épületbontás esetén könnyen a levegőbe kerülhet. A szórt azbeszttel szennyezett építési törmelékből is könnyen felkapja a szél a rostokat, amely így veszélyezteti a környéken sétálókat, élőket. A tüdőbe került azbesztrost beakad, nem tud kijutni a szervezetből és 30-40 év lappangási idő után daganatos betegségeket okozhat, azbesztózist, mezoteliómát vagy tüdőrákot.

[3] A Greenpeace levélben fordul Sághi Attilához, a Városliget Zrt. műszaki igazgatójához, hogy engedélyt kapjon a területre való bejutáshoz, ahol akkreditált mérést végezne
http://greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Nyilt-level-Saghi-Attilanak-a-Varosliget-Zrt-mszaki-igazgatojanak/

 

Kategóriák