A Lidl is méregteleníti a ruhatárát

A Greenpeace-kampány legújabb eredménye: a diszkontáruházlánc 2020-ig kivonja a káros anyagokat a ruházati termékeiből

Sajtóközlemény - december 10, 2014
Budapest, 2014. december 10. – A világ második legnagyobb diszkontáruházlánca bejelentette, hogy 2020. január 1-ig minden veszélyes vegyi anyagot kivon az üzleteiben forgalmazott ruházati termékekből. [1] A Greenpeace üdvözli, hogy a világ egyik legjelentősebb kiskereskedelmi óriása is beállt a Detox kampányban részt vevő vállalatok sorába. Most már csak az a kérdés, hogy vajon a többi kiskereskedelmi lánc, mint az Aldi, a Penny Market, a Tesco, a Carrefour vagy a Wal-Mart mikor vállalják, hogy a jövőben mellőzik a mérgező anyagokat termékeiből.

A Lidl termékei a Greenpeace közelmúltbeli, gyermekruhákat és cipőket vizsgáló károsanyag-tesztjén igen rosszul szerepeltek. [2] Ám most a Lidl vállalta, hogy 2016 júniusáig kivonja a legkritikusabb szennyező anyagokat, mint például az alkil-fenol-etoxilátokat (APE-k). Ezen anyagok a szennyvízkezelő létesítményekben vagy a környezetben, vizekben még mérgezőbb anyagokká, a vízi élővilág számára mérgező, hormonkárosító alkil-fenolokká (AP-k) bomlanak. A fluorozott vegyületeket, melyek közül több károsítja az immunrendszert és kockázatos a szaporodási képességek szempontjából is, 2017 júliusáig vonja ki a német cég.

A Lidl beszállítói 80%-ának szennyvíz-kibocsátási adatait is nyilvánosságra hozza 2015 végéig annak érdekében, hogy a döntően Ázsiában működő beszállítóit is ellenőrizhetővé tegye. A vállalások minden textil vagy bőr alapú ruhaipari termékre, felszerelésre és lábbelire vonatkoznak, beleértve a törölközőket, a függyönyöket és a szőnyegeket is.

A Lidl az élelmiszer-forgalmazás mellett óriási ütemben bővíti a textíliparhoz kapcsolódó termékeinek palettáját is, melynek forgalma éves szinten már meghaladja az 1 milliárd eurót. A Lidl így Németországban bekerült a 10 legnagyobb ruházati forgalmazó közé, ahogy a Tchibo és az Aldi is. A Tchibo volt az első kiskereskedelmi lánc, akik vállalták a ruhakereskedelmük méregtelenítését.

A Greenpeace 2011-ben indult Detox kampánya  mostanra 21 vezető világcéget, köztük a Zarát, az Adidast és a H&M-et győzte meg arról, hogy 2020. január 1-ig méregtelenítse ruhagyártását. A Greenpeace Detox kampányának célja, hogy a vezető ruhaipari világmárkák mindannyian kötelezzék el magukat amellett, hogy 2020-ra nulla káros vegyi anyagot bocsássanak ki.

Hivatkozások
[1] A Lidl Detox-vállalása: http://www.lidl.de/de/gemeinsam-veraendern/s7372519
[2] A kiskereskedelmi láncok Greenpeace-tesztjének eredménye: http://gpurl.de/kOGsk

A Detox kampány: http://www.greenpeace.hu/detox/

Kategóriák