Csernobil 28 – Greenpeace-demonstráció képekkel

Sajtóközlemény - április 26, 2014
Budapest, 2014. április 26. – A 28 éve történt csernobili atomkatasztrófáról, és annak közel százezer áldozatáról emlékezett meg a Greenpeace ma Budapesten, a Parlament előtt. A megemlékezés részeként Greenpeace-aktivisták a földre feküdtek és egy nukleáris szimbólumot formáltak.

A pontosan 28 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt robbanás során becslések szerint a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák együttes radioaktivitásának több százszorosa terjedt szét. És bár mára hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tragédiáról: az emberi mulasztás, hibázás miatt hasonló bármikor újra megtörténhet. A hajdani csernobili atomerőmű környékén pedig mind a mai napig veszélyes az élet.

A Greenpeace határozottan elutasítja az atomenergia polgári, elektromos energia termelésére történő felhasználását: mert veszélyes, szennyező és drága. Továbbra sincs biztos megoldás a kiégett fűtőelemek és más radioaktív anyagok hosszú távú tárolására. Mindezek miatt az atomenergiát fokozatosan ki kell vezetni, és a már ma is rendelkezésre álló, megújuló energiaforrásokat használó technológiákkal kell helyettesíteni. Paks 2 reaktoraira nincs szükség, a megújulók gyors fejlődése, együtt az energiahatékonyság növelésével biztonságos és független jövőt jelenthet nekünk és a következő generációknak; hogy nekik soha ne kelljen egy, a csernobilihez vagy a fukusimaihoz hasonló katasztrófát átélniük.

Fotók:
https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157644331685135/

Képösszeállítás az elmúlt 28 év fotóiból:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Csernobil28/

További információ:
Mező János Bálint
klíma- és energiakampány-felelős
+36 20 204 1444

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

+36 20 525 3500

Kategóriák