Emlékezzünk a nagybányai katasztrófára – nem kell cianidos aranybánya Romániának sem!

Sajtóközlemény - január 31, 2012
Ma délelőtt Greenpeace aktivisták foglalták el Borbély László, román környezetvédelmi miniszter irodáját Bukarest belvárosában. Eközben több európai városban, így Budapesten is, támogató akciókat tartottak a helyi környezetvédők.

A Greenpeace a 12 évvel ezelőtti nagybányai cián katasztrófára emlékezve felszólította a román kormányt, hogy ne engedélyezze a cianidos aranybányákat.

Bukarestben magyar, román, osztrák, német, olasz és szlovák aktivisták felszólították Borbély Lászlót, hogy ne engedélyezze a verespataki aranybánya újranyitási kérelmét. Ezzel egy időben Budapesten, Bécsben, Ljubljanában, Szófiában és Varsóban a román nagykövetségek előtt egy újabb cianidos szennyezés következményeit illusztrálták Greenpeace aktivisták haltetemekkel teli koporsókkal.

A 2000-ben történt gátszakadáskor 100.000 köbméter cianidos víz ömlött ki a romániai Nagybánya mellett található zagytározóból. A méreg a Szamoson, majd a Tiszán keresztül eljutott a Dunáig. Az érintett térségben a szennyezés elpusztította a folyók élővilágát. Ez volt Európa egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Mindannyiunk közös célja, hogy megelőzzünk minden hasonló katasztrófát. Ezért kell Európában az Európai Parlament 2010-es javaslatának [1] megfelelően betiltani a cianidos bányászatot. A Greenpeace felszólítja a román kormányt, hogy ne engedélyezze a verespataki aranybánya projektet és tiltsa be a cianidos bányászatot.”Az erdélyi Verespatak környékén egy gigantikus aranybányát akar nyitni a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). 300 tonna aranyért és 1600 tonna ezüstért 215 millió tonnányi kőzetet oldanának fel több százezer tonna cianidban. A tározó aljának szigetelése nem része a tervezett beruházásnak, a veszélyes anyagok elszennyezik a vizeket és a levegőt.

„A projekt időtartama 15-17 év lenne. Ezalatt egy 185 méter magas gát mögött a cianidos zagyban pusztulna el a természeti  környezet, a kulturális emlékek és a történelmi városmag. A bányanyitás évszázadokra ellehetetleníti a térséget” - tette hozzá Vetier Márta, a Greenpeace programigazgatója.2011 novemberében egy nemzetközi tudományos konferencia [2] résztvevői felszólították a román államot, hogy állítsa le a verespataki aranybányászat előkészítő munkálatait, és készítsen olyan tervet, amely megfelel az örökségvédelmi, környezetvédelmi szempontoknak és a fenntartható fejlődés követelményeinek is.Jegyzet:
Háttéranyagnak ajánljuk a Greenpeace Vegyi kampány oldalát és a jelenleg is aktív Verespatak kampány oldalát.
[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2010-0240+0+DOC+XML+V0//HU
[2] http://greenfo.hu/hirek/2011/11/15/tudosok-a-verespataki-aranybanya-ellen

 

Kategóriák