Győzelem Hortobágyon: felszámolják a „méregraktárt”

Sajtóközlemény - március 18, 2015
Budapest, 2015. március 18. – A Greenpeace üdvözli a mai napi kormánydöntést, mely révén 400 millió forintot biztosítanak a Hortobágyi Nemzeti Park határában található veszélyeshulladék-tároló felszámolására. [1]

Több mint egy évvel ezelőtt a debreceni Terepszemle Stúdió tárta a közvélemény elé a Hortobágyi Nemzeti Park melletti méregraktárban uralkodó áldatlan állapotokat, majd a Greenpeace mérésekkel mutatta be, hogy a szennyezők kijutnak a telep területéről. 2015-ben a civilek újra a felhívták a figyelmet arra, hogy az elhagyott méregtelep állapota lényegében azóta is változatlan: a szennyezők tehát továbbra is kijuthatnak, veszélyeztetve az UNESCO-világörökség nemzeti parkot és annak élővilágát.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Hatalmas előrelépés a kormány mai döntése, elfogadhatatlan lenne ezen »időzített bomba« felszámolásának halogatása. A csődbe ment tulajdonosok miatt sajnos nincs is senki, aki megtenné a kár elhárítását. A szennyezők nap mint nap kijuthatnak, növelve a kárt. A Greenpeace reméli, hogy rövid időn belül a telep teljes felszámolására is sor kerül.”

Jegyzetek:
[1] http://www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/hirek/felszamoljak-balmazujvaros-laszlohaza-veszelyeshulladek-tarolojat

Kategóriák