Hortobágy: miért nem egyeznek a hatóság és a Greenpeace mérései?

Sajtóinformáció

Kiemelt cikk - március 17, 2015
Budapest, 2015. március 17. – A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség arról tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy a Földművelésügyi Minisztérium felszabadította a Hortobágy határában található romos méregtelepet egykor üzemeltető Chase Corporation Kft.-től lehívott közel 23 millió forintot a telep megtisztítására. Így hamarosan megkezdődhet a halaszthatatlan munkálatok egy része: az épület legszélén álló hordók elszállítása, illetve a legkritikusabb állapotú hordók kezelése. [1] A Greenpeace üdvözli a mérgező vegyszerek eltávolításának első lépését. A Greenpeace és a hatóság mérési eredményei eltérnek: a különbség abból fakad, hogy milyen mélyről származnak a vizsgált minták.

A sajtóban több helyen megjelent, hogy a felügyelőség a Greenpeace-szel szemben nem talált határérték-túllépést. A debreceni Isotoptech Zrt. Vízanalitikai Laboratórium ezért 2015. március 6-án újabb fúrásmintát vett a vízelvezető csatornában ott, ahol a Greenpeace felkérése elvégzett korábbi (február 17-i) vizsgálat a legmagasabb – a határértéket több mint ötszörösen meghaladó – cinkkoncentrációt találta. [2] Ezen mérés azt mutatja, hogy a szennyező anyagok kijuthatnak a környezetbe a méregtelepről.

Az eredmények azt mutatják, hogy csak a talaj felső néhány centiméterében mutatható ki határérték-túllépés. A 20 cm-nél mélyebb rétegekben a Hortobágyra jellemző vízzáró agyag található: az onnan vett minták a térségre jellemző értékeket mutatták.

A felügyelőséggel való egyeztetés alapján egyértelmű, hogy azért mutat szennyezettséget a Greenpeace mérése, mivel a zöld szervezet mind a területen belül korábban, mind idén februárban a kiszáradt esővíz-elvezető árok felső 5 centiméteréből vett mintát. A hatóság ezzel szemben csupán a 20 centiméternél mélyebb rétegeket vizsgálta. Tehát a felügyelőség mérései eleve ki sem mutathatták az általunk mért felszín közeli szennyezést.

Az infografika nagyobb méretben elérhető itt.

A Greenpeace természetesen nem a hatóságok helyett végzi el ezeket a méréseket, hanem – az ő munkájukat segítve – felhívja a figyelmet a környezet veszélyeztetésére. Célunk, hogy ezen keresztül az illetékesek hatóságokat rávegyük az intézkedésre, a szennyezés megszüntetésére. A mostani eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy szennyezés juthat ki a területről. Ezért továbbra is kérjük a méregtelep mielőbbi teljes felszámolását, részletes felmérést a valós szennyezésről, valamint szükség esetén a kármentesítést.

Jegyzetek:
[1] http://www.dehir.hu/videogaleria/nem-jok-a-greenpeace-altal-felkert-csoport-meresei/

[2] 6/2009. (IV. 14.) KVVM-EÜM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900006.KVV

Kategóriák