Megvan a hortobágyi Greenpeace-mérés eredménye

Határérték fölötti a szennyezés

Sajtóközlemény - március 3, 2015
Budapest, 2015. március 3. – Cink, nikkel és króm határérték fölötti szennyezése mutatható ki a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül is. [1] A mintavételezést és a mérést a Greenpeace felkérésére a debreceni Isotoptech végezte 2015. február végén. A minták azt mutatják, a Hortobágyba folyó csatornában is megjelentek a szennyező anyagok. 2014-ben a Greenpeace a telep területén belül is vett mintákat: egyes mérgező nehézfémek akkor is túllépték a hatérértékeket. A Greenpeace továbbra is azt követeli Fazekas Sándor földmüvelésügyi minisztertől, hogy azonnal intézkedjen a szennyezés továbbterjedésének megakadályozásáról, illetve a telep felszámolásáról.

 

2015. február 17-én a telephelyen túl a Hortobágyba folyó csatornákból vett hét mintát a Greenpeace felkérésére a debreceni Isotoptech munkatársa. A kémiai vizsgálat sajnos azt bizonyítja, hogy több, a helyszínen tárolt, galvániszapra jellemző szennyező anyag a határértékeket meghaladó mennyiségben volt található a csatornák üledékében. [2] A cink szintje mind a 7 mintában a 200 mg/kg-os határérték fölött volt, egy esetben 1117 mg/kg mennyiségben. A nikkel szintje 4, míg a krómé egy esetben volt a határérték felett. Ezen anyagok a galvániszap szennyezői közül a legkönnyebben terjedő anyagok.

 

A Greenpeace először 2014 januárjában járt a Hortobágyi Nemzeti Park határában található veszélyeshulladék-tárolónál. Akkor az épület melletti, a területet elhagyó esővíz-elvezető árok üledékéből vett mintát küldte el elemzésre akkreditált laboratóriumba. [3] A mintákban a talajra vonatkozó határértékeket többszörösen meghaladó mennyiségben volt jelen kadmium, ólom, króm és cink. [4]

A Földművelésügyi Minisztérium közlésével szemben sajnos több mint egy év elteltével továbbra is lényegében változatlan a helyzet. A veszélyes anyagok törött, egymásra hányt hordókban találhatóak, megsértve a tárolásra vonatkozó szabályokat. Az összerogyás szélén álló hordóhalmok bármikor leomolhatnak, ami újabb jelentős szennyezést okozhat.

Az oldalfal nélküli, romos telepről a szélnek mindössze körülbelül húsz méteren át kell vinnie a por formájú mérgeket, hogy azok az út másik oldalára, a Hortobágyi Nemzeti Park területére jussanak. A szennyezett tározóba védett madarak járnak be, a területen későbbi prédává váló rágcsálók élnek; így a szennyezés az egész táplálékláncba bejuthat. A hatóságok szerint mégsem kerülnek ki szennyezők a tárolóból.

A Greenpeace ezért továbbra is követeli Fazekas Sándor földmüvelésügyi minisztertől, hogy haladéktalanul kezdődjön meg a kármentesítés, akadályozzák meg, hogy a szennyezők kijuthassanak. A csődbe ment, a helyzetért felelős cégtől lefoglalt 24,5 millió forint fedezné a legalapvetőbb feladatokat.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint: „Elfogadhatatlan, hogy a világörökség Hortobágyi Nemzeti Park mellett fekvő romos méregraktár felszámolását nem biztosítja a hatóság. A csődbe ment cég helyett senki sem fog intézkedni [5], ám a kármentesítés halogatásával a szennyezők kijutnak. Így a környezet és a természet károsodásán pár év múlva sokkal több közpénzből kell majd megtisztítani a területet.”

Jegyzetek:

[1] A 2015-ös mérések vizsgálati jegyzőkönyve: http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/659792/2015-02-27_Isotoptech.pdf

Összefoglaló táblázat (2014-15) a legkirívóbb (határértéket átlépő, vagy ahhoz közeli) anyagokról: http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/659792/2014-2015_eredmenyek.xls

[2] http://index.hu/belfold/budapest/mereg070205/
„A galvániszap a fémtárgyak díszítésére vagy korrózió elleni védelmére szolgáló fémbevonat-készítés hulladéka. Veszélyességét a benne található toxikus fémek, a cink, a kadmium, a króm adják. A csepeli galvániszap egyebek mellett arzént, uránt, báriumot, nikkelt, titánt, cinket és ólmot tartalmaz; de van benne ezüst, réz, ón, és higany is. Ezek a nehézfémek csontritkulást, rákot, születési rendellenességet, impotenciát, szív- és érrendszeri betegségeket, illetve légzőszervi problémákat okozhatnak.”

[3] http://nol.hu/belfold/greenpeace__riaszto_eredmenyek_a_meregtelep_mellett-1438329
PDF-ben a mérési eredmények: http://greenpeace.org/hungary/PageFiles/659792/2014-01-15_Balint_Analitika.pdf

[4] 6/2009. (IV. 14.) KVVM-EÜM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900006.KVV

[5] A Greenpeace korábban, a kolontári vörösiszap-katasztrófa kapcsán is többször javasolta, hogy hazánk rendelkezzen a környezeti felelősségről; és a veszélyes anyagokkal, technológiákkal dolgozó cégek hozzanak létre egy alapot, melyből baleset, csőd esetén a szennyezés felszámolható, hogy ne közpénzből kelljen a helyreállítást fizetni. Ezen kezdeményezésünket a kormányzat visszautasította.

Fotók:
2015. február: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157650456928459/
2014. január: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157639609009606/

Korábbi sajtóanyagok a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Miert-szennyez-egy-ev-utan-is-a-hortobagyi-meregraktar/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Mergek-szivarognak-a-Hortobagyi-Nemzeti-Parkba/

Kategóriák