Miért szennyez egy év után is a hortobágyi méregraktár?

Sajtóközlemény - február 17, 2015
Budapest, 2015. február 17. – A Greenpeace Magyarország felkérésére a debreceni Isotoptech munkatársa ma mintákat vett a Hortobágyi Nemzeti Park határában található veszélyeshulladék-tároló közeléből. A több mint 2000 tonnányi mérgező anyagot tartalmazó telepre egy évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet a debreceni Terepszemle Stúdió és a Greenpeace. A hatóságok akkor azonnali beavatkozást ígértek, ám a telep állapota azóta is folyamatosan romlik.

Az Isotoptech munkatársai a telepet elhagyó csatorna üledékét elemzik majd, azt vizsgálva, hogy kijutnak-e mérgező anyagok a telep területéről.

Több mint egy évvel ezelőtt a debreceni Terepszemle Stúdió fényképekkel dokumentálta a méregraktár hosszú ideje tartó pusztulását. A szervezet 2014. január 8-án hatósági eljárást is kezdeményezett az ügyben. Néhány nappal később a Greenpeace mérésekkel is bizonyította, hogy a mérgek kijutottak a tározó épületéből, és elszennyezték a telepen belül a talajt. [1]

A telephely területén, de a szabadban található esővíz-elvezető árok üledékéből vett mintákban nagyon magas koncentrációban voltak jelen toxikus fémek. A rákkeltő kadmium és az idegméreg ólom esetében a talajra vonatkozó határérték több mint hétszerese, króm esetén pedig a határérték több mint hússzoros mennyisége volt kimutatható.

A telepről a káros anyagok a szél és a csapadék által juthatnak ki. Az esővíz-elvezető árokból a jó eséllyel szennyezett víz szabadon folyik tovább a nemzeti park területére, illetve a Hortobágy folyóba.

A Greenpeace akkor kijelentette: a riasztó eredmények arra utalnak, hogy a környezet már súlyosan károsodhatott, a mérgek kárt tehettek az élővilágban. Ezért azonnali lépéseket kell hozni a szennyezés továbbterjedésének megakadályozására, valamint haladéktalanul meg kell kezdeni a szennyezés felmérését és a teljes kármentesítést.

„A telep állapota lényegében azóta is változatlan. A mérgeket tartalmazó törött, repedt hordókat nem cserélték le. A tárolás módja megsérti az ide vonatkozó jogszabályokat. A szennyezők tehát továbbra is kijuthatnak, veszélyeztetve az UNESCO-világörökség nemzeti parkot és annak élővilágát” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A zöldhatóság és a környezetvédelmi államtitkár tavaly azonnali beavatkozást ígért, sőt utóbbi a telep felszámolását lehetővé tette 350 millió forintos keret kezdeményezésére is ígéretet tett.

„A zöldhatóság megpróbált lehívni 24,5 millió forintot, amelyből már fedezni lehetne a legkritikusabb teendőket. Ezt azonban a Földművelésügyi Minisztérium megakadályozza. A hatóságok álláspontja ellentmondásos: noha szerintük minden rendben, mégis feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen környezetszennyezés miatt” – mondta Konyhás István, a Terepszemle Stúdió titkára.

A kármentesítés elmaradását a hatóság tagadja. Szerintük a telep területét nem hagyja el a szennyezés. [2]

Jegyzetek:
[1] http://www.origo.hu/archivum/20140115-hortobagy-veszelyes-hulladek-miert-nem-szamoltak-fel-a-hulladektarolot-greenpeace-illes-zoltan.html

http://nol.hu/belfold/greenpeace__riaszto_eredmenyek_a_meregtelep_mellett-1438329

[2] http://nol.hu/belfold/ujra-ereszt-a-hortobagyi-meregtelep-1516365

Fotók:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157650456928459/ 

Kategóriák