Nyílt levél Fazekas Sándor miniszternek a növényvédő szerek felhasználásáról

Sajtóközlemény - október 18, 2016
Tárgy: Növényvédőszerfelhasználás-csökkentési lehetőségek a permetezőgépek megfelelő beállításaival

Kapja: Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter

Másolatot kap:
Czerván György, Földművelésügyi Minisztérium, agrárgazdaságért felelős államtitkár
Szalkai Gábor, Földművelésügyi Minisztérium, főosztályvezető-helyettes
Jordán László, NÉBIH, Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes, igazgató
Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
Tarcali Gábor, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
V. Németh Zsolt, Földművelésügyi Minisztérium, környezetügyért, agrárfejlesztésért felelős államtitkár
Sallai Róbert Benedek, Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke
Font Sándor, Mezőgazdasági Bizottság elnöke
Barthus Gábor, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára
Szabó Marcel, A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Ombudsman-helyettes

Tisztelt Fazekas Miniszter Úr!

Engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét egy olyan kihívásra, amelynek megfelelő és szakszerű megoldásával a hazai növényvédőszer-felhasználás és a gazdálkodók növényvédő szerekre költött pénze egyaránt jelentősen csökkenthető.

Az EU 2009/128/EK irányelvének (a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról) 8. cikke kimondja: „(2) A tagállamok 2016. december 14-ig biztosítják, hogy a peszticid kijuttatásához használt berendezések vizsgálata legalább egyszer megtörtént. Ezen időpontot követően kizárólag azok a peszticid kijuttatásához használt berendezések használhatók hivatalosan, amelyek sikeresen teljesítették a vizsgálatot.”

Annak érdekében, hogy ne juttassunk ki feleslegesen nagy mennyiségű növényvédő szert a környezetbe, a növényvédőszer-szóró gépek és berendezések megfelelő műszaki paraméterekkel kell hogy rendelkezzenek, folyamatos műszaki karbantartásnak kell hogy alávetve legyenek, és megfelelően kell legyenek beállítva.

Tudomásunk szerint folyamatban van a berendezések felülvizsgálata, ám félő, hogy a decemberi határidő nehezen tartható. Ennek a felülvizsgálatnak, a jó beállításoknak függvényében akár 20-30%-nyi vegyszerhasználat csökkentés realizálható, ami a környezetszennyezés, az MRL-túllépések, valamint a nagy mennyiségű vegyszerhasználat miatt növekvő rezisztencia megelőzésén túl sok tízmillárd forintnyi költséget spórolhat meg a gazdáknak.

Ehhez azonban nagy szükség van arra, hogy ez a felülvizsgálat szakszerűen, korszerű mérőműszerek segítségével minél előbb történjen meg. Az, hogy a jelenlegi műszeres vizsgálat szintjéből visszalépjünk, nagyon komolyan veszélyezteti a kijelölt célokat és a magyar mezőgazdaság érdekeit. A szükséges költségek biztosítása meggyőződésünk szerint nemzetgazdasági érdek, hiszen a központi költségvetés kiadásait növelő vegyszerhasználatra fordított több mint 100 milliárd forintnyi éves kiadáson való csökkentés töredékébe sem kerülne, és környezeti, természeti, egészségügyi károk keletkezését előzi meg. Kérjük, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a permetezőgépek szakszerű felülvizsgálata korszerű mérőműszerekkel időben megtörténhessen, és a jól beállított gépek ne juttassanak ki feleslegesen növényvédő szert.
Meggyőződésünk, hogy a vegyszerhasználat ilyetén való csökkentésének a gazdálkodók mellett az államigazgatásban, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak, az élelmiszerfogyasztók, a környezet- és természetvédők egyaránt örülnének. A növényvédőszer-szóró gépek rossz állapota, és nagy mennyiségű felesleges vegyszer kijuttatása semmiképpen sem a magyar mezőgazdaság érdeke.

Köszönjük sürgős közbenjárását az ügyben!

Budapest, 2016. október 18.

Tisztelettel:
Schmidt Hajnalka
ügyvezető igazgató
Greenpeace Magyarország

Simon Gergely
a Növényvédelmi Bizottság tagja
a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője

Tömöri Balázs
agrárkampány-felelős
Greenpeace Magyarország