Óriás méhmenedéket kapott a Fővárosi Állatkert

A Greenpeace-szel közösen kampányol a beporzók védelmében a Vajna házaspár

Sajtóközlemény - május 8, 2014
Budapest, 2014. május 8. – A Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Holnemvolt Parkban Vajna Tímea és Andy Vajna avatták fel a beporzók és a mezőgazdaság megmentéséért kampányoló Greenpeace méhmenedékét. Az oktatási célra is alkalmazható, a hasznos rovarok számára lakó- és áttelelőhelyet biztosító építménybe hamarosan poszméhek, magányos méhek, katicák és más hasznos rovarok fognak beköltözni és lesznek megfigyelhetők.

A Greenpeace 2013 eleje óta szakmai elemzésekkel, laborvizsgálatokkal, tényfeltáró és szemléletformáló kiadványokkal hívja fel a döntéshozók és a társadalom figyelmét a beporzókat fenyegető problémákra és védelmük fontosságára. Hiszen a beporzók csak az európai mezőgazdaságban végzett munkájának értéke évente 22 milliárd euróra tehető.

„Beazonosítottuk a méhek számára a legnagyobb kockázatot jelentő mezőgazdasági vegyszereket. A döntéshozóktól ezek betiltását, valamint a biogazdálkodás támogatását kérjük, mivel ezek a leggyorsabban végrehajtható lépések védelmük érdekében. Fontosnak érezzük, hogy a mehpusztulas.hu oldalunkon elérhető petíció aláírása mellett mindenki további, gyakorlati lépéseket is tehessen a beporzók védelmében. A kerti vegyszerek mellőzése, a bioételek fogyasztása, a folyamatosan virágzó kert biztosítása és akár egy kisebb méhmenedék kihelyezése is olyan könnyen végrehajtható cselekedet, ami segíti túlélésüket” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A méhmenedék átadásán prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója elmondta: nagyon örömére szolgál, hogy az állatkertnek a látványos méhmenedék kapcsán új lehetősége lesz a beporzók és más hasznos rovarok fontosságáról beszélni a közönségnek. Több mint 25 000 méhfaj létezik, és a rovarbeporzású növényfajok 80%-ának fennmaradását köszönhetjük nekik. Az új, látványos építmény segít abban, hogy minél többen ismerhessék meg a méhekre leselkedő veszélyforrásokat.

„Minden harmadik falat ételt a méheknek és más beporzó rovaroknak köszönhetünk. Egyetértünk a Greenpeace-szel, hogy méhbarát módon, a méhgyilkos vegyszerek visszaszorításával kell növényeinket termeszteni, és jelentősen támogatni kell a biogazdálkodást – ezért is támogatjuk a kampányukat. A méhmenedék kihelyezésével pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindenkinek tennie kell ezekért az apró, ám nagyon fontos és hasznos élőlényekért. Reméljük, hogy sok gyerekhez hozzuk közelebb a hasznos rovarok csodálatos világát, mert a méhek, legyek, lepkék, dongók és más varázslatos rovarok nem kerti kellemetlenségek, hanem segítőtársaink, akiknek kedvenc ételeinket is köszönhetjük! Arra kérünk mindenkit, aki hozzánk hasonlóan anyagilag is szeretné támogatni a méhek védelmét, hogy a greenpeace.hu/zumi oldalon keresztül ajánljon fel adományt” – mondta el Vajna Tímea az eseményen.

További hasznos információk a méhmenedékekről:
http://www.greenpeace.hu/kv-a-mehmenedekekrol/

Képek az eseményről:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157644562609231/

További információ:
Tömöri Balázs
agrárkampány-felelős, Greenpeace
+36 20 469 6909

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka
+36 20 525 3500