Római-part: nyílt levél a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek

Kiemelt cikk - szeptember 26, 2017
Tárgy: Kérjük, állítsa le a Római-partra tervezett kockázatos part mobilgát engedélyezési folyamatát!

Tisztelt fővárosi közgyűlési Képviselő!

A Greenpeace Magyarország a Levegő Munkacsoporttal és számos, a Római-partot védő civillel közösen üdvözölte [1], mikor Tarlós István főpolgármester néhány hete felvetette annak lehetőségét, hogy népszavazás döntsön a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről. Azóta a népszavazás kiírásának jogi lehetőségéről vita zajlik, a lényeg azonban nem változott: azt várjuk a Fővárosi Önkormányzattól, hogy

  • azonnal állítsa le a parti mobilgát környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárását,

  • utasítsa a Fővárosi Vízműveket a Sentab-cső kiváltásának leállítására,

  • készíttessen alapos, az ökológiai, a társadalmi és az árvízi biztonsági szempontokat egyaránt tartalmazó tervet a Nánási úti nyomvonalra.

Csak így garantálható a lakosság védelme, és így őrizhető meg Budapest rendkívül értékes, természetközeli Duna-partja.

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére csak olyan megoldást tartunk elfogadhatónak, amely társadalmi, környezetvédelmi és műszaki szempontokat egyaránt figyelembe véve tudja megvédeni a lakosságot, és nem okoz jelentős környezeti károkat. Ezt követeli meg az EU Vízkeretirányelve és Árvízi irányelve is. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a parti gát terveinek jelenleg is folyó engedélyeztetése azonnal leálljon.

A parti mobilgát terveivel a budapestiek minősített többsége sem ért egyet. A Závecz Research 2017. augusztusi közvélemény-kutatása alapján a parti védművet mindössze a fővárosiak 19 százaléka támogatja, 58 százalékuk a védművet a parttól beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén fejlesztené, és megóvná a Duna-part jelenlegi, természetközeli állapotát. [2]

A budapestiek nem csak közvélemény-kutatásban, de az utcán is bizonyították, hogy szívügyük a Római, és természetrombolás nélkül akarnak árvízvédelmet.

A tervezett parti mobilgát nem csak társadalmi és környezetvédelmi szempontból aggályos. Műszaki szempontból is egyre több szakértő fogalmazza meg, hogy a parti mobilgát árvízvédelmi szempontból kockázatos megoldás. Ennek legfrissebb összefoglalóját hat vízügyi szakértő állította össze [3], válaszul Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről szóló előterjesztésére. Ebben tételesen cáfolják az előterjesztés számos állítását, és szakmai érvekkel alátámasztva amellett foglalnak állást, hogy le kell állítani a parti mobil árvízvédelmi fal engedélyeztetését.

Itt a lehetőség, hogy az Ön által képviselt budapesti állampolgárok véleményét meghallgatva járjon el:

  • haladéktalanul állíttassa le a parti védmű engedélyeztetési eljárásait;

  • gondoskodjon arról, hogy biztonsági, ökológiai és társadalmi szempontból egyaránt elfogadható, alapos tervváltozatok készüljenek olyan alternatív nyomvonalra, mely a lakosságnak is biztonságot nyújt, és a partszakasz természeti értékeit is megőrzi.

Fenti levelünket nyílt levélként nyilvánosságra hozzuk.

Köszönjük, ha kiáll a környezeti értékek és a lakosság védelméért!

Üdvözlettel:
Gadó György Pál
kampányfelelős
Greenpeace Magyarország

Hivatkozások:

[1] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-nepszavazas-megoldast-hozhat-a-Romai-part-arvizvedelmere/

[2] https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157685870855844

[3] http://romai.info/vizugy

Kategóriák