Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban - még a boltok levegője is szennyezett

A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt

Sajtóközlemény - július 13, 2016
Budapest, 2016. július 13. − A Greenpeace ma tette közzé az outdoor márkák üzleteiben végzett levegőtesztek erdményét. [1] Öt európai országban [2] és Taiwanon vizsgálták például a Mammut, a The North Face és két skandináv márka üzleteinek levegőjét. A vizsgálat kimutatta, hogy a boltokban az illékony PFC [3] koncentrációja hatvanszorosa a zárt szobában mért átlagértéknek és ezerszer magasabb, mint a szabadban. A legmagasabb PFC koncentrációt a Mammut németországi boltjaiban mérték. A Greenpeace az outdoor gyártók mellett a divatmárkákat is nyomon követi. Erről nemrég látott napvilágot egy értékelés, amelyből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, de a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett a gyártási lánca méregtelenítéséért.

Az outdoor márkák szellemiségéhez hozzátartozna a környezettudatosság. A cégek kommunikációjukban előszeretettel hangsúlyozzák is a természet szeretetét, a valóságban azonban olyan nagy márkák, mint a North Face, vagy a Mammut csak üres szólamokat puffogtatnak. Úgy tűnik, valójában nem fontos nekik, hogy ne szennyezék maradandóan a környezetet mérgező vegyi anyagokkal.

A túraruhaboltok levegőjében kimutatott PFC-k vízhatlanná és szennytaszítóvá teszik a ruhaneműket. Ezen vegyszerek viszont nem csak a környezetet, de az emberi egészséget is károsítják. A véráramba kerülve rákkeltő anyagokká alakulnak, gyengítik az immunrendszert és a szaporodási képességet, sőt akár veserákot vagy hererákot is okozhatnak.

Pedig létezne alternatíva. A svájci Rotauf már kiiktatta a PFC-ket a gyártásból, a nálunk is kapható német Vaude pedig 2018-ig tervezi ezt elérni. Mindkét cég elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nullára csökkenti a veszélyes vegyianyag-kibocsátást.

Az outdoor boltok tesztelése mellett a Greenpeace a divatipar termékeit is rendszeresen vizsgálja. A környezetvédő szervezet a napokban tette közzé a legfrissebb jelentését arról, hogy melyik divatmárka miként halad [4] a vállalásával, miszerint 2020-ig teljes egészében kivonja a mérgező vegyi anyagokat a gyártási folyamatából.

Az utolsó helyen kullog például a Nike és az Esprit. Ezek a cégek egyelőre nem tettek semmit azért, hogy kivonják a vegyszereket a ruháikból. Élenjár viszont a méregtelenítésben a nálunk is népszerű H&M, a Zarát tulajdonló Inditex és a Benetton.  

A középmezőnyben vannak olyan cégek, mint az Adidas, a Levi's, a Burberry vagy a Puma. Ők már tettek gyakorlati lépéseket, de még nem vonták ki a kellő mennyiségű veszélyes vegyszert a gyártásból, ráadásul a kivonandó anyagokat egy olyan lista alapján határozzák meg, amelyen nem szerepelnek például a PFC-k és egyes veszélyes oldószerek. 

Újra felszólítjuk a divatcégeket és az outdoor márkák gyártóit, hogy ne mérgezzék tovább a környezetet, a dolgozóikat és a termékeik vásárlóit. Kötelezzék el magukat a zéró vegyianyag-kibocsátás mellett és valósítsák is meg a méregtelenítést 2020-ig. Mivel vannak, akik ezt már megtették, tudjuk, hogy nem lehetetlen a veszélyes vegyi anyagok kivonása a ruhaiparból.” - mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.  

A Greenpeace továbbra is nyomon követi a ruhák méregtelenítéséért indított kampányához csatlakozó divatipari cégek és outdoor ruhagyártók teljesítését. A Detox-Catwalk és a Detox-outdoor.org oldalakon mindenki figyelemmel kísérheti, hogyan teljesít kedvenc márkája a méregtelenítésben, milyen mértékben követik igazi tettek a cégek vállalásait.

 

Jegyzetek:

[1]. Az üzletek levegőjének teszteléséről szóló teljes jelentés:

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Hidden-in-Plain-Sight/

[2] Az öt európai ország, ahol mintákat vettek Európában: Németország, Svájc, Svédország, Olaszország és Norvégia

[3] A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek. A szennyezés folyamata így szinte visszafordíthatatlanná válik. A Greenpeace 2015-ös kutatása a Föld legeldugottabb pontjain is kimutatta a PFC-k jelenlétét, de azonosították őket a delfinek szervezetében, jegesmedvék májában és az emberi vérben is.

[4] A divatmárák teljes rangsora: http://greenpeace.org/detoxcatwalk

 

Korábbi sajtóközlemények a témában:

Veszélyes vegyszereket talált márkás túraruhákban a Greenpeace

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/

Detox-outdoor 2016 - Kérdések és válaszok

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/Detox-Outdoor-2016--Kerdesek-es-valaszok/

Az emberiség a világ legeldugottabb helyeit is beszennyezte a veszélyes PFC-kkel

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Az-emberiseg-a-vilag-legeldugottabb-helyeit-is-beszennyezte-a-veszelyes-PFC-kkel/

Kategóriák