Videóval és közjegyzővel bizonyítja a Greenpeace, hogy a Sparban vásárolta a paprikát

Sajtóinformáció

Kiemelt cikk - április 1, 2015
Budapest, 2015. április 1. – Videofelvétel [1] és közjegyző által hitelesített jegyzőkönyv is készült arról [2], hogy a Greenpeace a SPAR-ban vásárolta azt a paprikát 2015. március 5-én, amely forgalomból kivont, engedély nélküli anyagokkal volt szennyezett. A Greenpeace honlapján teljes terjedelmében megtalálható közjegyzői jegyzőkönyv tartalmazza a mintavétel leírását, valamint a konkrét termék, és a vásárlást bizonyító blokk fotóját is. [3]

Részletek a közjegyzői jegyzőkönyvből:

„Megjelentek az eljáró közjegyző-helyettes jelenlétében megállás közbeiktatása nélkül 9, azaz kilenc óra 55, azaz ötvenöt perckor beléptek a 1045 Budapest, Nap utca 16. szám alatti Spar áruházba, ahol a zöldséges pultról […] kettő darab csomagonként 5, azaz öt darab paprikát tartalmazó a hozzá tartozó tájékoztató címke szerint magyarországi származási helyű étkezési paprikát (6. melléklet) emeltek le, majd kifizették azokat az áruház pénztáránál. […] A magyar étkezési paprikát saját csomagolásával és a nyugtával lefotózták, majd saját csomagolásával együtt külön mintatároló zacskóba helyezték, „2 Spar-B” címkével látták el, s ismét lefotózták azt (8. melléklet). A mintákat hűtőtáskába helyezték. Ezt követően a gépjárművel a megjelentek és az eljáró közjegyző-helyettes elindultak a következő áruház felé.” (2. oldal, második bekezdés.)

„Megjelentek az eljáró közjegyző-helyettes jelenlétében megállás közbeiktatása nélkül tovább utaztak a Wessling Hungary Kft. laboratóriuma felé, ahol az épület harmadik emeletén lévő élelmiszer biztonsági labor erre a célra szolgáló helyiségében a hűtőtáskákból kipakolva leadásra és a fénymásolatban a jegyzőkönyvhöz csatolt megrendelőlap szerint átadásra kerültek 12, azaz tizenkettő óra 15, azaz tizenöt perckor.” (4. oldal, 2. bekezdés.)

A NÉBIH vezetőinek reakciója kapcsán:

Tudomásunk szerint a NÉBIH március 31-én kedd délutáni sajtótájékoztatóján mind Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára, mind Pleva Görgy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója újságírói kérdésre azt válaszolták, hogy nem tudnak a Greenpeace paprikatesztjéről.

2015. március 30-án, hétfőn reggel 7:26-kor a NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese kapta meg a Greenpeace bejelentését és a jegyzőkönyvet vizsgálatunkról, amire még aznap délután 16:32-kor az elnökhelyettes-igazgató úr reagált is. Azóta a NÉBIH több kollégájának is megküldtünk a számunka rendelkezésre álló információkat a mintavételről.

A Greenpeace továbbra is arra kéri a Spart és a hazánkban jelen lévő összes élelmiszerláncot, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassák beszállítóikat az ökológiai gazdálkodás elterjesztésében. Tőlük és a hazánkban jelen lévő összes élelmiszerlánctól azt várjuk, hogy az emberi egészséget nem veszélyeztető, szintetikus vegyszerektől mentes zöldségeket és gyümölcsöket biztosítsanak vásárlóiknak; ennek érdekében pedig támogassák az uniós és hazai mezőgazdasági célú források átcsoportosítását úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás számára jelentősen nagyobb források álljanak rendelkezésre.

Üdvözöljük, hogy vizsgálatunknak köszönhetően az Auchan már be is jelentette, hogy önellenőrzés keretében azonnali hatállyal bevizsgáltatják a polcaikon taláható paprikákat.

Jegyzetek:

[1] https://www.youtube.com/watch?v=rqhzXXctY48

[2]  http://greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/foodforlife/pesticides/kozjegyzoi_jegyzokonyv.pdf

[3] A termék fotója: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/16996306131/in/set-72157651677070225 , a vásárlást igazoló blokk fotója: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/16376057024/in/set-72157651677070225