A 2017-es Zöld OT állásfoglalása egyes méhveszélyes rovarirtó szerek korlátozásáról

Kiemelt cikk - május 22, 2017
A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 2017. évi Országos Találkozójának állásfoglalása egyes méhveszélyes rovarirtó szerek korlátozásáról:

A rovarbeporzás az egyik legalapvetőbb és teljeséggel nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltatás. A beporzó rovarok elmúlt években tapasztalt globális fogyatkozása hamarosan az élelmiszertermelésünket is veszélyeztetheti. Bár a beporzók, méhek pusztulása mögött számos tényező is áll, ám a nagyipari mezőgazdaság és egyes rovar irtószerek, mint például a neonikotinoidok egyértelműen károsítják a beporzókat, veszélyeztetik a fennmaradásukat.

A neonikotinoid rovarirtókat az 1990-es évek közepén vezették be régebbi, még károsabb hatóanyagok helyettesítőiként. Alkalmazásuk – alap¬vetően vetőmagok csávázószereként – gyorsan elterjedt, s így a rovarirtó szerek világszerte leg¬ szélesebb körben használt csoportjává váltak. A használatuk elterjedését követően a 2000-es években egymás után jelentek meg cikkek [1] arról, hogy egyes neonikotinoid rovarirtók (imidakloprid, klotianidin és tiametoxám) nagymértékben felelősek a világméretű méhpusztulásokért. Ezen szerek szinte minden mezőgazdasági használatnál felszívódnak a növénybe, és kockáztatják a beporzók, a méhek egészségét [2]. Idegrendszeri és fiziológiai károkat okoznak a méheknek, megzavarják a méhek táplálékszerzési képességeit, gyengítik az immunrendszerüket. A neonikotinoid rovarirtó szerek jelentős veszélyt jelentenek a vadon élő fajokra is [3], megjelennek a haszonnövények mellett a vadvirágokban is, és a méhek mellett így jelentősen veszélyeztetik többek között a pillangókat, bogarakat, vízi élőlényeket és a madarakat.

2013. januárban az Európai Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) jelentése [4] alapján 2 évre korlátozta [5] a három neonikotinoid rovarölő szer használatát méhek számára vonzó növénykultúráiban. Idén fog végleges döntés születni ezen szerek végleges sorsáról. Az Európai Bizottság márciusban terjesztette elő javaslatát, mely szerint teljesen betiltaná ezen három szert a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. Hazánk mindeközben szükséghelyzeti engedélyt kért és kapott e szerek felhasználásra minden korlátozott felhasználás esetén, pedig a terméshozamokban nem volt visszaesés tapasztalható.

A Környezetvédő Szervezetek Országos találkozója azt várja Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy:

  • hazánk támogassa ezen neonikotinoid rovarirtó szerek tilalmának kiterjesztését, támogassák az Európai Bizottság márciusi előterjesztését; 
  • Magyarország ne kérjen további szükséghelyzeti eseti engedélyt a neonikotinoidok már tiltott felhasználásra;
  • hazánk támogassa az ökológiailag elfogadható gyakorlatokat, azok terjedését, fejlesztését!

Budapest, 2017. május 21.


[1] https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/colony-collapse-disorder-pesticide/
[2] http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/511501/Mehpusztulas_Greenpeace_osszefoglalo_20130408.pdf
[3] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-neonikotinoid-novenyved-szerek-nemcsak-a-hazi-meheket-hanem-a-vadvilagot-is-veszelyeztetik/
[4] http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm
[5] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:139:0012:0026:HU:PDF