דורשים מהשר להגנת הסביבה להרחיב את חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים

מאות אלפי בקבוקי פלסטיק לא ממוחזרים בישראל רק כי חוק הפיקדון אינו חל עליהם. בשיתוף צלול פנינו לשר להגנת הסביבה בדרישה להרחיב את החוק גם על בקבוקי ליטר וחצי.

חדשות - 14 מאי, 2017
מאות אלפי בקבוקי פלסטיק מזהמים את השטחים הפתוחים ואת הים וגורמים לנזקים סביבתיים קשים, רק כי הם מחוץ לחוק הפיקדון. פנינו לשר להגנת הסביבה במכתב דחוף בדרישה להרחיב את החוק.

כ- 1.7 מיליארד בקבוקי פלסטיק מיוצרים בישראל כל שנה. קרוב ל- 80 אחוזים מהבקבוקים הקטנים ממוחזרים. אבל, אחוזי האיסוף והמחזור של הבקבוקים הגדולים עומדים על פחות מ- 30 אחוזים. וזאת רק כי חוק הפיקדון לא חל עליהם.

בשיתוף עם צלול שלחנו לשר להגנת הסביבה מכתב דחוף בדרישה להחיל את חוק הפיקדון גם על בקבוקי ליטר וחצי. עד שנת 2016 נדרש תאגיד המחזור לעמוד ביעדי מחזור וולונטארי של 55% מכמות הבקבוקים הגדולים, ועתה ההחלטה נתונה לפתחו של השר.  

מתוך המכתב שנשלח:

"מאז שחוקק חוק הפיקדון ב-1999 מכלי המשקה הקטנים נעלמו כמעט לחלוטין מהנוף, וזאת מאחר והם מושבים על-ידי הציבור ועל-ידי האספנים בתמורה לפיקדון, ונשלחים למחזור. זאת בניגוד למכלים הגדולים (...) שממשיכים להתגלגל בשטחים הפתוחים ובחופים, גורמים לנזקים סביבתיים קשים, מגבירים את ההוצאה הציבורית הכרוכה באיסופם ומגבירים את שיעור ההטמנה. אין ספק, שאי-הכללת המכלים הגדולים בחוק הפיקדון, היא טעות קשה שזו ההזדמנות לתקנה.

"(...) אין מנוס מההבנה כי מהרחבת חוק פיקדון מרווחים כולם: ירידה במחיר המוצר לצרכנים הממחזרים (מחקרים מוכיחים כי היצרניות סופגות חלק משמעותי ממחיר הפיקדון), ניקיון השטחים הפתוחים וחופי הרחצה, חסכון בעלות ניקיון הסביבה לרשויות מקומיות, צמצום בשטחי הטמנה וטונות של פסולת ופרנסה לאספנים.

אנו קוראים לשר לקבל את ההחלטה הנכונה לצרכן, לסביבה ולמשק ולהחיל על המכלים הגדולים את חוק הפיקדון. רק בכך ניתן יהיה למנוע את המשך זיהום הסביבה והים ואת המשך ההטמנה הבזבזנית של המכלים".

 דוגמאות בעולם: ביותר מ- 50 מדינות מהממחזרות ביותר בעולם קיים חוק פיקדון. בשנת 2016 חוקק חוק פיקדון באוסטרליה, באסטוניה ובליטא. אנגליה, סקוטלנד, ספרד ובלגיה מקדמות חקיקת חוקי פיקדון.

המשק ירוויח: חוק הפיקדון חוסך למשק הישראלי כ-120 מיליון שקל בשנה, בעלויות ניקיון פסולת רחובות, פינוי והטמנה. כך, לפי מחקר כלכלי של פירמת ראיית חשבון BDO. עוד עולה מהבדיקה כי הרחבת חוק הפיקדון על בקבוקים גדולים תחסוך לרשויות המקומיות 62 מיליון ₪ כל שנה. חוק הפיקדון בישראל מהווה מקור פרנסה עיקרי לאלפי משפחות ומקור להשלמת הכנסה ל- 9000 משפחות נוספות מהשכבות המוחלשות ביותר.

נתונים כלליים:

אנחנו מכסים את העולם בפלסטיק: מהסכום החד-פעמי, השקיות ובקבוקים. 40% מהפסולת שלנו בישראל היא פלסטיק. הפלסטיק עשוי מנפט מזהם. 8 אחוזים מהנפט מופק למוצרי פלסטיק. תחזיקו חזק: כל אחד מאתנו זורק כל שנה כ- 120 קילו של פלסטיק וכולנו יחד כמיליון טון. אם לא נחזיר את הגלגל אחורה, עוד כמה שנים נחיה בים של פלסטיק.  בכל העולם מייצרים יותר מ-320 מיליון טון פלסטיק בשנה והמספרים גדלים כל שנה ב- 4 אחוזים. הפלסטיק קטלני לחיים בים והורג מערכות אקולוגיות שלמות. 70% מהפסולת בים היא פלסטיק. בשטח של קילומטר מרובע אחד נמצאו 10 מיליארד חתיכות פסולת של פלסטיק.

הבזבוז בייצור – מים ואנרגיה: הייצור של בקבוקי הפלסטיק צורך כ- 50% מהאנרגיה במחזור החיים של המשקה - מגידול הפרי והסוכר, דרך ייצור הבקבוק והאריזה ועד להובלה ולשימוש במשקה. ייצור בקבוק קטן של ליטר וחצי צורך 35-50 ליטר של מים (!) המהווים רק כ- 20% מצריכת המים בתהליך. 

חתמו על העצומה להרחבת חוק הפיקדון, כאן