בלי תירוצים: האקלים שלנו בוער וזה הזמן לפעול

האזהרה לפיה נותרו לנו 12 שנים בלבד להציל את האקלים צריכה להיות מתורגמת כעת להתחייבות אמיצה לפעולה במהלך וועידת המדינות ה-24 של האו"ם בנושא שינוי האקלים (24 COP)

חדשות - 6 דצמבר, 2018
חלון ההזדמנויות פתוח - אבל רק קמעה. מדע האקלים עדיין מספק סיבות לתקווה, אבל הזמן לדיבורים פוליטיים עבר והגיעה השעה למעשים

קטוביץ׳, פולין, 2 בדצמבר 2018 - האזהרה לפיה נותרו לנו 12 שנים בלבד להציל את האקלים צריכה להיות מתורגמת כעת להתחייבות אמיצה לפעול במהלך וועידת המדינות ה-24 של האו"ם בנושא שינוי האקלים (24 COP).  

 

ראש המשלחת של גרינפיס ל (24 COP)  ז׳אן מתיאס קלאוזן:

 

״ אם לא נפעל כעת, אנו במסלול המהיר לקראת קטסטרופה. בני אדם כבר עכשיו מתים מההשפעות של שינויי האקלים. זאת המציאות הקשה שvמנהיגים צריכים להכיר בה  הם הדור האחרון של המנהיגים שעדיין יכולים לפעול. עליהם להביא ליישום של הסכם פריז ולהאיץ את המאמצים כעת בנושא. רק באמצעות שינוי אמיץ ומהיר נוכל לשנות את מסלול ההיסטוריה״

 

״חלון ההזדמנויות פתוח - אבל רק קמעה. מדע האקלים עדיין מספק סיבות לתקווה, אבל הזמן לדיבורים פוליטיים עבר והגיעה השעה למעשים. ילדים יוצאים במחאה מבתי-הספר שלהם והאוכלוסיות הפגיעות ביותר קוראות לצדק ומגישות תביעות משפטיות, בזמן שקהילות אחרות מתייצבות להגן על היערות שלהן. איזה מנהיג יתייצב לצידם ויתן סיבות לתקווה?״

 

הקמפיינר של גרינפיס בפולין, פאוול סז׳יפולסקי הוסיף:

 

״ממשלת פולין תלויה בתחנות כח פחמיות ומתכננת לבנות אחת חדשה. עליה להבהיר היכן היא עומדת באמת. האם היא עומדת בצד של מדע האקלים והציבור או כנגדם? זהו הכנס השלישי בעשור האחרון שפולין  מארחת ומה נשתנה?״.

 

״כאשר בבעלותה של מארחת כנס האקלים מתקן פחם משמעותי כל כך כמו ה-GPE, המסר המשתמע הוא הכי לא נכון בזמן הכי לא נכון. מצב האקלים דוהר לעבר נקודת שבירה וכמדינה המארחת של ה-COP24 על פולין לדחות סופסוף את הפחם ולקדם יעדים סביבתיים. לא תהיה לנו הזדמנות שניה״.

 

הכנס השנתי מגיע על רקע של אזהרות ברורות ודחופות מצד הפאנל הבין ממשלתי על שינוי אקלים (IPCC), הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) ותכנית האו״ם לסביבה [1]. כנגד אזהרות קשות שכאלו, עם זאת, יש גם סיבות לתקווה:

 

  • ועידת ה-G20 הציגה את ארה״ב כמדינה מבודדת ויחידה בבחירתה לעזוב את הסכם פריז.
  • האיחוד האירופי לקח על עצמו תפקיד מוביל כאשר התחייב לסך של אפס פליטות גזי חממה עד שנת 2050.
  • על-מנת להישאר בגבול של התחממות גלובלית של מתחת ל- 1.5°C, האיחוד האירופי יצטרך להגיע ליעד זה עד השנה 2040.
  • המדינות החברות בפורום האקלים הפגיע (CVF) התחייבו להגביר את התרומות שלהן (NDCs) ולקרוא למדינות עשירות לעשות כך גם כן לקראת COP24.
  • מנהיגים מ-18 מדינות אירופאיות קראו לכל המדינות לבחון מחדש את תכניות האקלים הלאומיות שלהן לאור הממצאים האחרונים בתחום האקלים.
  • ממשלות אזוריות, ערים ועסקים נתנו דוגמא למנהיגי העולם לאופן  בו יש לפעול בוועידת האקלים העולמית (Global Climate Action Summit).

 

 

 

 

מנכ״ל גרינפיס הבינלאומי, ג׳ניפר מורגן:

 

״זה הרגע המכונן של הדור שלנו, המבחן האמיתי של האנושות. בקטוביץ׳, מנהיגים מכל מדינה יידרשו להישיר מבט אחד לשני ולומר: ׳כן, אני עומד לצדך ולצד הציבור הכללי׳. שמם של מי שיחמוק מאחריות - ההיסטוריה תבוא חשבון עמו. ב-COP24, ממשלות חייבות לפעול ולהתייב לתאם את תכניות הפעולה שלהן עד שנת 2020 לאור היעד הקריטי של 1.5°C שנקבע בפריז״.

 


הערות:

[1] אזהרות ברורות ודחופות מה-IPCC, WMO ו-UNEP כוללות:

-          התחממות גלובלית שצפויה לעלות מעל למעלהוחציביןהשנים2030 ו- 2052 אם תמשיך לעלות בקצב הנוכחי, מעלה את הדחיפות של צמצום גזי החממה;

-          רמותהפחמןהדו-חמצני (CO2) הגיעולשיאב-2017

-          2018 צפויהלהיותהשנההרביעיתהחמהביותראי-פעם.  20 השנים החמות ביותר אי-פעם היו ב-22 השנים האחרונות.

-          דו״חהאו״םעלפליטותגזיהחממהלשנת 2018 קובע כי מדינות צריכות להעלות את היעדים שלהן פי חמש כדי להגיע ליעד של התממות של מעלה וחצי.

[2] תקציר לתקשורת של גרינפיס והציפיות מ-COP24 זמינים כאן.

[3] גרינפיס הפיק תקציר מפורט על דו״ח ה-IPCC, אשר ניתן להורדה כאן.