לציבור יש זכות לנשום אוויר נקי ולכן המטרה צריכה להיות ברורה:

הוצאה כל רכבי הדיזל מהכביש והחלפתם באוטובוסים חשמליים ובמשאיות על הנעת גז

חדשות - 22 מרץ, 2018
יישום התקנות מגיע לאחר הכרזה חשובה של שר האנרגיה יובל שטייניץ כי עד לשנת 2030 יבוא של מכוניות בעלי מנועי בנזין או דיזל יהיה אסור

ד"ר יונתן אייקנובאום מנהל קמפיינים גרינפיס ישראל: "לציבור יש זכות לנשום אוויר נקי ולכן המטרה צריכה להיות ברורה: הוצאה כל רכבי הדיזל מהכביש והחלפתם באוטובוסים חשמליים ובמשאיות על הנעת גז. המשרד להגנת הסביבה עשה כעת את הצעד המבורך הראשון, הצעד השני הוא שבוועדת הכספים יחליטו על סיום הסבסוד של דלקים מזהמים שיהפוך רכישה של כלי רכב מסוכנים אלה ללא כדאית כלכלית. אנו מקווים שגם בעת הקרובה כפי שקורה בערים אירופאיות רבות תאסור כניסת רכבי דיזל למרכזי ערים ישראליות הסובלות הכי הרבה מזיהום אוויר תחבורתי". 

בגרינפיס מדגישים שלמרות חשיבות התכנית היא מתמקדת בהפחתת כמות החלקיקים עדינים כשיש עוד מזהמים תחבורתיים משמעותייםבראש ובראשונה תחמוצות חנקן (NOXמהבחינה הזומשאיות בכל התקנים – להוציא יורו שש – פולטות כמו 40 עד 60 רכבים פרטיים. המגמות באוטובוסים זהות.

 

לקראת הדיון בדקו בגרינפיס מהי המשמעות של מעבר לתקן יורו מחמיר יותר על בסיס נתוני המשרד להגנת הסביבה על מקדמי פליטות לאישמכלי רכב. משאית שעומדת בתקן יורו פולטת חלקיקים נשימים עדינים (Pm2.5כמו 82 רכבים ממוצעיםהבדיקה הראתה שגם משאיות ביורו 2 וביורו 3 פולטות חלקיקים עדינים כמו 35 ו-31 רכבים בהתאמה. תוכנית המשרד להגנת הסביבה שואפת להוריד את רכבי היורו 1, 2 ו-3 מהכביש וזהו צעד נכון וחיוני. אכן, משאיות ביורו 4 ו-5 פולטת חלקיקים כמו 7 ו-9 רכבים פרטים ממוצעים.

   

הוצאת הדיזל צריך ללת יד ביד עם מעבר מרכב פרטי לצורות אחרות של תחבורה, ובראשן תחבורה ציבורית מתפיסה שאוטובוס יכול להחליף כ-50 כלי רב פרטיים מהכבישים. גם באוטובוסים המצב זהה, כשאוטובוסים ביורו 1, 2 ו-3 פולטים כמו 66, 31 ו26 רכבים ממוצעים בהתאמה. אוטובוסים בתקן יורו 4 ו-5  פולטים כמו 8 ו-9 בהתאמה ואוטובוס בתקן יורו 6 מזהם כמו חמישה בלבד.

 

כיום בכבישי ישראל נמצאים כ- 68,000 כלי רכב מתחת לתקן יורו 4. אלו הם הרכבים המזהמים בעולם כשהתקנות ייושמו, רכבים אלה יחויבו בהתקנת מסננים אשר יפחיתו את ריכוז החלקיקים המזהמים וכל רכב שלא יתקין מסנן שכזה יהיה מחויב במדבקה של רכב מזהם.

 

יישום התקנות מגיע  לאחר הכרזה חשובה של שר האנרגיה יובל שטייניץ כי עד לשנת 2030 יבוא של מכוניות בעלי מנועי בנזין או דיזל יהיה אסור. מדובר בחלק ממגמה עולמית אשר תופסת תאוצה בעת האחרונה אשר נועד להוביל להפחתת זיהום אוויר הנגרם כתוצאה מתחבורהבגרמניהבשבוע שעבר בית המשפט הפדרלי התיר לערים לאסור על כניסה של רכבי דיזללתחומן ובאיטליה ראשת עירית רומא הצהירה כי עד לשנת 2024 יאסר כניסת רכבים למרכז ההיסטורי של העיר. בנוסף, החברה האמריקאית איטלקית, פיאט-קרייזלר הכריזה כי בכוונתה להחליף את כל מנועי הנפט בהליך הייצור של מכוניות פרטיות עד לשנת 2022.