בואו ניצור את שמורת הטבע הגדולה בעולם

שמורת הטבע הימית באנטארקטיקה שתתפרש על פני שטח של 1.8 מיליון ‏קמ"ר, תהיה אזור מוגן עבור פינגווינים, לוויתנים כלבי ים וחיות בר נוספות‏

חדשות - 22 ינואר, 2018
‏"בשנת 2018 עומדת בפנינו הזדמנות לעשות היסטוריה: ליצור שמורת טבע ימית באנטארקטיקה שתהיה ‏האזור המוגן הגדול ביותר בעולם לחיות בר".

גרינפיס השיקה קמפיין בינלאומי חדש הקורא ליצירת שמורת טבע ימית באנטארקטיקה שתתפרש על פני שטח של 1.8 מיליון קמ"ר, ויהיה אזור מוגן עבור פינגווינים, לוויתנים כלבי ים וחיות בר נוספות. שמורת הטבע האנטארקטית תתפרש על פני שטח הגדול פי 5 משטחה של גרמניה בים וודל הסמוך לחצי האי האנטארקטי.

One of the largest Adélie penguin colonies in Antarctica is situated in Hope Bay on Trinity Peninsula, which is the northernmost part of the Antarctic Peninsula. Just outside Hope Bay, the Antarctic Sound connect the Bransfield Strait to the Weddell Sea. In this area, Greenpeace is about to conduct submarine-based scientific research to strengthen the proposal to create the largest protected area on the planet, an Antarctic Ocean Sanctuary.

"בשנת 2018 עומדת בפנינו הזדמנות לעשות היסטוריה: ליצור שמורת טבע ימית באנטארקטיקה שתהיה האזור המוגן הגדול ביותר בעולם לחיות בר". מוסרת פרידה בנגסטון, מנהלת הקמפיין של גרינפיס. "שמורת טבע ימית לא רק מגנה על החיות, אלא גם מבטיחות אוקיינוסים בריאים יותר שיכולים לסייע בריסון השפעות שינויי האקלים". היא מוסיפה.

משלחת של גרינפיס נמצאת בימים אלו באנטארקטיקה במטרה לתעד את הקשיים של חיות הבר באזור הנגרמים כתוצאה משינוי האקלים, דיג יתר וזיהום הים, ולאסוף ראיות שיסייעו לשכנע את הציבור ובעיקר את הממשלות בצורך הדחוף ליצירת שמורת טבע ימית אנטארקטית.

ההצעה ליצירת שמורת הטבע הוגשה על ידי האיחוד האירופי ותדון על ידי הגוף האחראי על המרחב הימי שבאזור אנטארקטיקה "הוועדה לשימור משאבי הים החיים של אנטארקטיקה"(CCAMLR) בחודש אוקטובר 2018. בוועדה חברות ממשלות מ-24 מדינות וגם האיחוד האירופי ובסמכותה לאשר או לחרוץ את גורלה של התוכנית. האתגר הגדול ביותר של המיזם, טוענים הקמפיינרים, יהיה לזכות בתמיכתן של מדינות שהן בעלות אינטרס כלכלי בדיג באזור.

"עולם החי באנטארקטיקה נתון ללחץ רב בעקבות שינוי האקלים ודיג תעשייתי של "קריל", סרטן חסר חוליות דמוי חסילון, המשמש כמרכיב מזון חיוני בשרשרת המזון בקוטב הדרומי. עלינו לאסור על תעשייה זו להרחיב את הפעילות שלה שגוזלת את המזון מהחיות ומסכנת את קיומו של כל עולם החי באזור. התנאים לקידום הנושא הבשילו כעת ויש לנו הזדמנות יוצאת דופן להבטיח זאת". מסבירה בנגסטון ומוסיפה. "מחצית משטחי כדור הארץ הם מים בינלאומיים ויש צורך דחוף בשמורות טבע ימיות רבות, ממשלות צריכות להפגין חזון ומחויבות להגנה על שטחים משותפים ששייכים לכל האנושות", היא מסבירה.

הצלחת הקמפיין תסייע ליצור מומנטום חיובי לתמיכה רחבה לקראת דיונים באו"ם על כתיבת אמנה להגנת האוקיינוסים. על פי מומחים, שמורת טבע ימיות יסייעו בשיקום אוכלוסיות דגים בעולם, בעידוד גיוון ביולוגי חיוני ובאבטחת מזון עבור מיליארדי אנשים.

יבשת אנטארקטיקה כבר ידעה מספר מאבקים לשמירה על אוצרות הטבע שלה. בשנות החמישים נחתמה האמנה האנטארקטית המבטיחה שהיבשת תישמר למטרות "שלום ומדע". בשנות ה-80 כשחברות גז ונפט החלו לשים עין על משאבי הטבע הנמצאים מתחת ליבשה, מיליוני אנשים מחו ואף הוקם "מאהל מחאה" על מנת לעצור את הקידוחים והפגיעה בסביבה. לבסוף בשנת 1991 התנועה להגנה על אנטארקטיקה בהובלת גרינפיס השיגה את מבוקשה ונאסר על תעשיות מזהמות לקדוח בכל היבשת, כאמור הקמפיין החדש קורא להגן על המרחב הימי וחיות הבר בקוטב הדרומי.

אלכס רוג'רס, פרופסור לשימור ימי מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה אמר: "על מנת למזער את פגיעת שינוי האקלים ולשמור על המגוון הביולוגי אנו צריכים להגן על קרוב ל-30% משטחי הימים על פני כדור הארץ,  והאוקיינוס האנטארקטי הוא מקום נפלא להתחיל בו, במיוחד על רקע האיומים הגוברים על אזור זה. נוסף על כך, שמירה על המערכת האקולוגית באנטארקטיקה  תשחק תפקיד מכריע במאבק מול שינויי האקלים. אנטרקטיקה מאוד חשובה בכך שהיא נועלת פחמן במשקעים במעמקי הים. באזור יש קצב שקיעה מהיר מאוד והמים שם הם מהקרים בעולם מה שהופך אותה לאחת המשאבות הגדולות ביותר של מערכת הימים הגלובלית.זה הזמן לפעול להגנת האוקיינוסים". 

חתמו עכשיו על העצומה וביחד נכריז על האוקיינוס האנטארקטי כשמורת הטבע הגדולה בעולם! --> http://act.gp/fantarctica