בג"ץ דחה את עתירת איגוד ערים דן: לצינור השפד"ן אין היתר

נשיא בית המשפט העליון דחה את עתירת האיגוד, וקבע כי ההחלטה לבטל את היתר ההזרמה סבירה

חדשות - 9 דצמבר, 2004
לאחר שנים של מאבק, החליטה בספטמבר הועדה הבינמשרדית להיתרי הזרמה שלא לחדש את ההיתר של השפד"ן, המטפל בשפכי גוש-דן. בעקבות ההחלטה עתר איגוד ערים דן לביוב לבג"צ והיום נקבע סופית: הצינור ייצא.

סתמנו להם את הגורה

השפד"ן, מתקן לטיפול בשפכים האחראי על כל אזור דן, מזרים בוצה ופסולת לים התיכון כבר מעל 17 שנה.15,000 קוב של שפכים אורגניים וחומרים רעילים מוזרמים מדי יום, באמצעות צינור המשתרע 5 ק"מ מחוף פלמחים אל תוך הים. למרות שהלחץ הציבורי להפסקת שחרור שפכי השפד"ן אל תוך הים ולאכיפת מעבר לשימוש בטכנולוגיות נקיות לטיפול בשפכים גדל בשנים האחרונות, הצליחו מנהלי השפד"ן וראשי איגוד ערים דן לביוב לקנות עוד ועוד זמן.

מאמר בעיתון "גלובס" אשר פורסם ב- 20.8.2000 מראה שהשפד"ן התחייב להציג אלטרנטיבה בתוך שלושה חודשים מאותו היום. למרות זאת, תוך ניצול חילופים בשורות בעלי התפקידים ומקבלי ההחלטות, עד יום זה הצליח השפד"ן להתחמק מיישום טכנולוגיות חדשות אלו.

<inline_item hspace="0" alt="greenpeace" title="greenpeace" vspace="0" border="0" align="left" item_id="66659">

בחודשים האחרונים הכניס גרינפיס את מאבקו בצינור השפד"ן להילוך גבוה. בסדרת פעולות בחודש ספטמבר, תלו פעילי גרינפיס באנר-ענק על בניין עיריית תל אביב-יפו, עליו נכתב "חולדאי, סתום ת'ג'ורה!", בדרישה מראש העיר - הגדולה מבין הרשויות החברות באיגוד ערים דן לביוב - לנצל את השפעתו על השפד"ן והאיגוד ולדרוש מעבר לשימוש בטכנולוגיה ידידותית לסביבה בתוך שנה.

<inline_item hspace="0" alt="greenpeace" title="greenpeace" vspace="0" border="0" align="right" item_id="66788">

לאחר מכן, לקראת ישיבתה של הועדה למתן היתרי הזרמה בנושא המשך ההיתר ההזרמה לשפד"ן, פרשו פעילי גרינפיס יחד עם דייגים מסורים באנר-רשת על מוצא צינור השפד"ן בלב ים, מול חוף פלמחים. הכרזה, עליה הכיתוב "סותמים לשפד"ן את הג'ורה!" , מוקמה כ-5 ק"מ מקו החוף, צולמה ממטוס וצילומיה הובאו בפני הועדה.

הועדה החליטה כי היא איננה מקבלת עוד את הבטחותיו של איגוד ערים דן לביוב, ודחתה לראשונה את בקשת ההיתר.

ישראל חתומה על אמנת ברצלונה, אמנה בינלאומית עליה חתומות המדינות הגובלות בים התיכון למען שימורו. לאמנה סעיף מיוחד המתייחס לזיהום תעשייתי ממקורות יבשתיים, הקובע כי זיהום כזה לא יתקיים כאשר ישנם פתרונות טכנולוגיים העשויים למנוע זאת. למרות זאת, תוך הפרה גמורה של האמנה, ניתנו עד עתה היתרי הזרמה חוזרים ונשנים לשפד"ן, למרות שקיימות אלטרנטיבות פשוטות וישימות לזיהום הים.

<inline_item hspace="0" alt="greenpeace" title="greenpeace" vspace="0" border="0" align="left" item_id="66662">הפתרון עליו ממליץ גרינפיס הינו הפרדה במקור של מקורות הביוב (הפרדה של ביוב ביתי ותעשייתי), ויצירת מתקן קומפוסטציה - שהוא פתרון קל, ישים, זול ואף קיים במקומות אחרים בארץ, למשל בחיפה. להערכת גרינפיס ניתן להקים מתקן כזה בתוך שנה.

בעקבות החלטת הועדה הבינמשרדית למתן היתרי הזרמה לבטל את היתר ההזרמה, עתר איגוד ערים דן לביוב לבג"ץ, והיום החליט בית המשפט לדחות את העתירה.בית המשפט קבע כי החלטת הוועדה סבירה ותקפה ועל האיגוד ללמוד את הלקח ולנקוט בכל הפעולות הנדרשות למניעת זיהום הים.

<inline_item hspace="0" alt="greenpeace" title="greenpeace" vspace="0" border="0" align="right" item_id="66791">

יונתן לייבוביץ', דובר גרינפיס ים-תיכון, ברך על החלטת בג"ץ לדחות את עתירת איגוד ערים דן לביוב. בהודעה שפרסם גרינפיס היום נאמר כי "תם היום עידן הדיבורים והסחבת שנועדו להנצחת צינור השפד"ן אשר פולט מדי יום 15,000 קו"ב בוצה לים התיכון ומהווה פגיעה קשה בבריאות הציבור ועתיד הים. כעת הגיע הזמן לפעול מיידית להוצאת הצינור תוך יישום הפתרון אותו מציע גרינפיס כבר שנים - קומפוסטציה - פתרון אשר ניתן ליישם בתוך חצי שנה. גרינפיס קורא לראשי האיגוד ולמשרד לאיכות הסביבה לפעול כעת באחריות ובשיתוף פעולה על מנת לפתור את המפגע, תוך יישור קו עם דרכי הטיפול בביוב המקובלות בעולם המערבי ועם אמנת ברצלונה לשמירה על הים התיכון אותה מפר צינור הבוצה המיושן בכל יום בו הוא ממשיך לפעול."

נושאים
תגיות