מסר לממשלות: שלוש פסילות והמשחק נגמר!

חדשות - 20 אוגוסט, 2013
החלה המערכה להצלת האוקיינוסים לקיץ זה. עד כה, התחזיות לאזורי לב הים אינן טובות במיוחד, מכמה סיבות: הפסילה הראשונה הייתה הכישלון המזעזע של ממשלות להגן על האזורים הימיים הרגישים באנטארקטיקה בשל ההתנגדות החד-משמעית של רוסיה להקמת השמורות הימיות הגדולות ביותר בעלום. בהמשך, בכינוס השנתי של הרשות הבינלאומית לקרקעית הימים (ISA), אושרו רישיונות חדשים לחיפוש אזורי כריית מחצבים במים עמוקים לטובת סין ויפן.

השבוע, בניו-יורק, מקיימות מדינות מסוימות כינוס במטה האו"ם כדי לשאת ולתת על הצעדים הבאים בהגנה על אזורי לב הים. האם העדר הפעולה מצד ממשלות העולם יירשם כפסילה השלישית במערכה? הבה נקווה שלא, משום שהגנה על האוקיינוסים הוא בדיוק המערכה שבה כדור הארץ (וכל היצורים החיים עליו, כולל הגזע האנושי) אינו יכול להרשות לעצמו להפסיד בה.

 

אזורי לב הים הם שטחי ימים השייכים לכולנוהם חלק מהשטחים הציבוריים העולמיים והם מכסים כמעט מחצית מכוכב הלכת שלנו. הגנה על אזורים עצומים אלה אינה רק עניין של ההנאה שנפיק משמורות ימיות: יש בכך כדי להגן באופן משמעותי וחיובי על הפרנסה של קהילות רבות בעולם המתמודדות עם התדלדלות הדגה בים; לעצור את היכחדות המינים, העלולה להותיר את האוקיינוסים שלנו שוממים

הצלה של בתי גידול ימיים, כמו הרים תת-מימיים ועצירת ההרס של שוניות אלמוגים באזורי מים קרים לטובת רווחים בטווח הקצר, לאחר שהתפתחותם ארכה אלפי שנים; וכמובן שההגנה תאפשר ליצורים החיים באוקיינוסים לפתח יותר עמידות נוכח השפעות שינויי האקלים. ובכל זאת, על אף המשמעות האדירה של האוקיינוסים שלנו, יותר מ-99% מהשטחים של לב הים עדיין אינם מוגנים בשל העדר רצון פוליטי וכללים ותקנות מחייבים.

במהלך פסגת ריו 20+ על פיתוח בר-קיימא שהתקיימה ב-2012, התייצבו רוסיה (שוב) וארצות הברית בראש קבוצה קטנה של מדינות שחסמה את ההשקה של הסכם עולמי חדש שהיה עתיד לאפשר הקמה של שמורות ימיות באזורי לב הים. ההסכם כלל הערכה של ההשפעות הסביבתיות כדי למנוע מצב שבו פעילות אנושית לא תגרום נזק לאוקיינוסים. במקום ההסכם, הוחלט להטיל על האו"ם לקבל החלטה בנושא מכריע זה עד סוף שנת 2014.

השבוע יפגשו נציגי הממשלות לראשונה בחסות האו"ם כדי לשאת ולתת על השלב הבא בנושא ההגנה על אזורי לב הים. הם חזרו ואמרו כי חובה לשנות את האופן שבו אנו מתייחסים לאוקיינוסים כרגע, לכן הגיע הזמן שייפסקו הדיבורים השוליים והלא פורמליים ויינתן אור ירוק להסכם חדש שיגן על החיים באוקיינוסים ועל מיליוני בני האדם התלויים בהם לפרנסתם ורווחתם. 

מספר רב של מדינות, כמו צרפת ומדינות אחרות באירופה, ברזיל ודרום אפריקה, קראו לקדם אפשרות זאת והשבוע, אנו מצפים מהן וממדינות אחרות הרואות בעצמן מגינות הימים להתייצב ולהרים את קולן כדי לייצר גל של שינוי למען האוקיינוסים של כולנו.

סייעו לנו לקדם גל של שינוי (#waveofchange): הצטרפו אלינו בגרינפיס והשמיעו את קולכם למען אזורי לב הים!

סופיה צניקלי היא יועצת בכירה בנושא מדיניות אוקיינוסים בגרינפיס אינטרנשיונל