6 סיבות למה חשוב לעצור את בירוא היערות

חדשות - 25 מאי, 2014
במהלך השנים האחרונות, התקדמנו כברת דרך מהותית בדחיפת חברות ענק במשק לעבר אימוץ מודלים עסקיים ידידותיים ליערות. אפשר היה לחשוב שהמשמעות של זה היא שבירוא היערות מתחיל להיות נחלת העבר. היינו רוצים שכך יהיה המצב. לצערנו, האיומים על היערות רק הולכים ומתרבים - רק בשנה שעברה, חל גידול באחוזי בירוא היערות בברזיל - בפעם הראשונה מאז 2008.

בירוא יערות הוא לא רק סוגייה סביבתית. הנה שש סיבות נוספות שאפשר לציין:

1. בירוא היערות אינו נמצא במגמת ירידה. על אף שהם עדיין מכסים 30% משטח האדמה של כדוה״א, אנו מאבדים בכל שנה שטחי יער בגודל פי 3.5 מגודלה של מדינת ישראל. בקצב הזה, לא יוותרו יערות על פני האדמה עד לשנת 2100.

אפילו באיזורים בהם יערות מוגנים על הנייר, במציאות הם אינם מוגנים. בין 15 ל-30% מהמסחר העולמי בעצי הסקה מתבצע בעצים אשר נכרתו באופן לא-חוקי. באיזורים בהם פיקוח הוא בעייתי, עד ל-90% מעצי ההסקה המיוצאים הם בלתי-חוקיים.

2. היערות הנם בית ל200 מיליון איש. 1.4 מיליארד נוספים תלויים במישרין בתוצרי היערות לצרכי הישרדות. בירוא היערות לטובת הפקת מוצרים כשמן דקלים מביא לכך שיותר ויותר קהילות החיות ביער או בסמוך לו נאלצות לעקור מישוביהם, ועימותים בין חברות וקהילות אלה הם שכיחים עד מאוד. בירוא היערות מאיים לגזול את מקור מחייתם ובתיהם של כמעט רבע מיושבי כדוה״א.

3. מגוון המינים. כ-80% שהם למעשה מרביתם של מיני הצמחים ובעלי החיים חיים ביערות. בירוא היערות והריסת סביבות המחייה של מינים אלה היא הסיבה המובילה להכחדתם של מינים מהעולם. נכון, שינויי האקלים גובים גם הם מחיר כבד, אך אל תטעו - בירוא היערות הינו עדיין הסיבה מספר אחת לכך שאנו חיים בתקופתה של ההכחדה הגדולה השישית במספר.

4. שינוי האקלים נגרם בחלקו מאובדן יערות, הנגרם בחלקו משינוי האקלים הנגרם בחלקו מאובדן יערות. אי אפשר להפריד בין בירוא היערות לשינוי האקלים. עצים, צמחי יער ואדמות יער מאחסנים כמות עצומה של פחמן. כאשר יערות נכרתים, מאגרי הפחמן מאבדים מערכם. הפחמן האגור משוחרר אל האוויר בצורת פחמן דו-חמצני ומתאן. בנוסף על כך, היכולת של היערות למשוך אליהם גזי חממה מהאטמוספירה אובדת. ביאור היערות תורם כ-15-20% מכלל הפליטות השנתי של גזי חממה. באמת שנוכל להמשיך כך עוד ועוד. בינתיים, הנה עובדה נחמדה: יער האמזונס לבדו הוא אחד ממאגרי הפחמן הגדולים בעולם, והוא מכיל פי עשרה מסך הפליטות העולמי השנתי של פחמן מדלקי מאובנים.

5. היערות מהווים מערכת אקולוגית בלתי ניתנת להחלפה, בעלת פונקציות תרבותיות וכלכליות - חלקן ידועות לנו, אחרות עדיין לא גילינו. בנוסף על יכולתם לאגור פחמן (ולהמיר פחמן דו-חמצני לחמצן אותו אנו נושמים), היערות משחקים תפקיד חשוב בדברים נוספים שעושים את החיים שלנו אפשריים. הם פועלים כשומרים מרכזיים כנגד ארוזיית(שחיקת) קרקע, לדוגמא, כפי שמתברר באופן טרגי ממפולות בוץ כזו שהתרחשה במדינת וושינגטון בחודש מרץ האחרון, שרבים טענו כי שלכל הפחות הואצה כתוצאה מכריתת יערות.

היערות משחקים תפקיד מרכזי במעגל ההידרולוגי, בכך שהם אוספים אליהם ומנטרים מי-גשמים והצפות. הם מספקים מוצרים חיוניים, החל מאוכל ומחסה ועד לתרופות ועוד מיני עזרים סוציאליים חשובים. האם ציינו כבר שהיערות הם בית למגוון רחב של קבוצות תרבותיות ומינים רבים אשר מצויים רק בהם, ולא בשום מקום אחר? וליערות ערך מוסף מעבר לשימושו של כל אחד או כל דבר, רק מעצם היותם יערות. אנו מסכנים את כל אלה כשאנחנו נותנים להם ללכת ולהצטמצם.

6. היערות מייצגים את הפער ההולך וגדל בין עושר לעוני. היערות הגדולים בעולם מצויים במקומות בהם אנשים אינם אמידים. ובכל זאת, רוב המוצרים אשר מקורם ביערות, נצרכים הרחק מהם - בבעולם המתועש. מעל למחצית מעצי ההסקה וכמעט שלושה רבעים מהנייר בעולם נצרכים על ידי 20% מהאוכלוסיה בלבד, בעיקר בארה״ב, אירופה ויפן. צריכת מוצרי העץ לנפש במדינות המתועשות עולה פי 12 על צריכתם במדינות המתפתחות.

בירוא יערות ללא הסכמתן של קהילות מקומיות מביא להחרפתם של עימותים חברתיים ואלימות. לעתים קרובות בירוא היערות מתבצע באיזורים נדחים, הרחק מעיני החוק, ומלווה בהפרות של זכויות אדם. תעשיות גידול הבקר בברזיל ושמן הדקלים בדרום-מזרח אסיה, שניהם גורמים מרכזיים לבירוא היערות, הם גם מקורות מרכזיים לדיווחים על מקרים של עבודות כפיה ועימותים חברתיים. בירוא היערות נראה לעתים קרובות דומה מאוד לקולוניאליזם מודרני.

נהר האמזונס הברזילאי הוא איזור קרבות אייקוני לרבים מהקונפליקטים הללו. כבר עכשיו, איזור כפול בגודלו מפולין בורא רק באמזונס הברזילאי לבדו. בשלושים השנים האחרונות, כ-18% מהאמזונס הברזילאי אבדו. רובו של האיזור לא הוחלף ביערות חדשים, כי אם במרעה לבקר.

על פי התנגדות הממשל הברזילאי, 62% מהאיזורים שעברו בירוא יערות הופכים למרעה להאכלת בקר.

על אף שבירוא היערות בברזיל פחת בעשור האחרון, הממשל הברזילאי הקל לאחרונה בחקיקה כנגד בירוא היערות והגביל את סמכותם של גופי הסביבה המדיניים לאכוף את החוקים הללו. כצפוי, דברים רעים קרו בעקבות זאת. בין אוגוסט 2012 ליולי 2013 בירוא היערות זינק ב28% לעומת השנה הקודמת.

בשבועות הקרובים, צפו לשמוע מאיתנו הרבה על בירוא יערות והקונפליקט באמזונס הברזילאי. תשמעו מאיתנו הרבה גם כיצד אתם יכולים לסייע במלחמה בבירוא היערות.

נושאים