כיצד הסטייק שאנחנו אוכלים משפיע על אבדן המגוון הביולוגי?

חדשות - 23 מרץ, 2015
לפעמים נדמה לנו שבמקום אחר, רחוק מכאן יש שפע של יערות עד, שמורות טבע עם צמחייה בתולית בהם מתקיימים בשלווה כל בעלי החיים. אנחנו יודעים שזה לא נמצא מתחת לבית שלנו, אבל מרגיעים את עצמנו שהיכן שהוא יש מישהו ששומר על הבית של כל היצורים החיים בעולם. אז זהו שלא.

הבית של יושבי כדור הארץ בסכנה בגלל הרגלי התזונה שלנו, בני האדם.

 שמעתם נכון, אם תשנו את הרגלי האכילה שלכם לעשרות אלפי מינים יהיה סיכוי גבוה יותר לשרוד ולצמחים יהיה איפה לגדול.

שינויים שעושה האדם בשימושי הקרקע הם הגורם המרכזי לאובדן המגוון הביולוגי, והרחבה בלתי פוסקת של משק החי היא פקטור קריטי לעניין הזה. הסבת הקרקע היא מינוח יפה לבירוא יערות, הרס הטבע והכחדת מינים שלמים עבור שטחי מרעה וגידולים חקלאיים עבור האכלת משק החי.

מה ההוכחות שלכם?

  • זה נשמע לא יאמן אבל 75% מהשטחים החקלאיים בעולם מוקדשים לגידול בע"ח.  
  • בני האדם כבר ניצלו כשליש מכמות הביומסה שכדור הארץ מייצר.
  • כ-35% מהאזורים שאינם מכוסים קרח כבר נוצלו לגידולים ולשטח מרעה.
  • באזורים מסוימים באפריקה ואסיה בין 60 ל-100% מהביומסה נוצלה על ידי האדם. שם כל התוצרים מיועדים לייצוא.

כמה משטח כדור הארץ נוכל לנצל לפני שהמערכת האקולוגית שלנו תקרוס?

  • אמזונס, דוגמא לניצול יתר של משאבי הטבע בשירות תעשיית הבשר - מחקרים מראים שבירוא יערות הגשם באמזונס קשור בקשר הדוק להרחבת גידולי הבקר באזור; בכל שעה נהרס באמזונס שטח בגודל 95 מגרשי כדורגל, העצים יקריי הערך נכרתים ונסללת הדרך להסבת היער למרעה בקר ולגידולים חקלאיים להאכלתו.  

מעבר ליופיו הנדיר ולמגוון החיים העצום בתוכו, חשיבותו המעשית של האמזונס לאנושות הנה קריטית וחסרת תחליף. לאמזונס תפקיד עצום בוויסות האקלים העולמי. הוא קולט כמויות  אדירות של פחמן דו חמצני, הגז העיקרי האחראי לשינויי אקלים, ואוגר כ-100 מיליארד טון, פי 10 ממה שאנו פולטים בדלקים פוסיליים, כמו נפט ופחם, מדי שנה. תעשיית משק החי מסכנת את פלא הטבע הזה. 

ומה החלק שלנו?

  • הציבור הישראלי מגלה מודעות הולכת וגוברת להפחתת מוצרים מהחי, אבל אסור לגלות שאננות – הדרישה למוצרים מהחי הולכת וגוברת בעולם ואוכלוסיות רבות עוברות לדיאטה עשירה יותר במוצרים מהחי. דוגמא לכך ניתן למצוא בהודו הצמחונית ברובה, שם מתגבר גידול העופות בכ-20% בכל שנה, מה שמעלה את הדרישה למזון לעופות (גרעיני תירס). כתוצאה מכך, חקלאים החלו לגדל מזון לעופות במקום עבור בני האדם. מה שעלול לפגוע בבטחון התזונתי, זמינות המזון ומחירו. 

 

בעלי החיים והצמחים בעולם זקוקים לשטח כדי לשרוד, ומשק החי מצריך שטח כפול – עבור המרעה ועבור גידול המזון. צריכה מוגברת של מוצרים מהחי משמעותה גזילת ביתם של אלפי מיני צמחים ובע"ח בעולם. 

*כתבה זה היא חלק מסדרת כתבות הבוחנת את השלכותיו האקולוגיות של משק החי על כדור הארץ.

אילת כהן, דוברת גרינפיס