עברו 27 שנה מאז אסון צ'רנוביל, ומה למדנו?

חדשות - 29 אפריל, 2013
לפני שלושה ימים ציינו את יום השנה ה-27 לתאונה הנוראית שאירעה בתחנת הכוח הגרעינית צ'רנוביל שבאוקראינה. מאמר מאת ג'סטין מק-קיטינג.

הקרינה הרדיואקטיבית ששוחררה לסביבה בעקבות פיצוץ הכור הגרעיני הגיעה אל אוקראינה, בלארוס, רוסיה וחלקים נרחבים של אירופה.

הזיהום הרדיואקטיבי עדיין נותר במקומות רבים – האסון הותיר לנו "ירושה" שקיימת גם בימים אלה. אז היום אנו זוכרים את אלה שנספו באסון צ'רנוביל וגם את אלה שעדיין נאלצים לחיות עם ההשלכות הנוראיות של הזיהום הרדיואקטיבי שעדיין הורס את חייהם.

אסון צ'רנוביל היה צריך להיות התאונה הגרעינית האחרונה בתבל. רבים מאיתנו זעקו: '"לא עוד צ'רנוביל!". אך בעלי הממון והשררה, המצטיינים ביכולת המשונה לתת עדיפות לרווחים על פני בטיחות האנשים, המשיכו בשלהם למרות הכול. ואין זה מפתיע כי במרס 2011, רבע מאה אחרי הזוועות של אסון צ'רנוביל, היינו עדים לרעידת אדמה וצונאמי ביפן שבעקבותיהם אירע האסון הגרעיני בתחנת הכוח פוקושימה דאיצ'י.

האזהרות שבאו בעקבות צ'רנוביל נפלו על אוזניים ערלות. כך גם האזהרות על כך שהכורים הגרעיניים בפוקושימה היו בסכנה נפלו על אזניים ערלות. ושוב האנשים הם ששילמו את המחיר, ולא התעשייה הגרעינית. קיים דמיון אדיר בין צ'רנוביל לפוקושימה. אלפי אנשים נאלצו לעזוב את בתיהם ללא כל ביטחון בעתיד. נותרו כורים מותכים המהווים סכנה לבני אדם, ואליהם לא ניתן יהיה להתקרב במשך עשרות שנים. זיהום של בתי מגורים, בתי ספר, קרקע ומזון. חוסר ודאות לגבי ההשלכות ארוכות הטווח של הקרינה שנפלטה לסביבה. החששות והחרדות עוד ילוו דורות רבים.

אז היום אנו זוכרים גם את צ'רנוביל וגם את פוקושימה. אסון צ'רנוביל מעולם לא היה צריך לחזור. אסון פוקושימה לעולם לא צריך לחזור. הבה נזעק "לא עוד צ'רנוביל ופוקושימה" עד שישמעו בקולנו.

 

הגיע הזמן שנפסיק לשלם את המחיר של שגיאות התעשייה הגרעינית. אתם יכולים לעזור בכך שתשתפו את המאמר הזה הקורא להטיל חלק מהאחריות על האסונות הגרעיניים על הספקיות הגדולות והעשירות של הכורים הגרעיניים, כאשר היום האחריות מוטלת רק על מפעילי הכורים הגרעיניים.

חברות כמו GE, היטאצ'י וטושיבה שהיו ספקיות של הכורים הפגומים בפוקושימה, צריכות לשלם חלק מהמחיר. נכון להיום, הן לא נדרשות לכך. אם נגרום להן לשאת באחריות גדולה יותר על המחיר שגובה אסון גרעיני, זה לפחות יעזור לצמצם חלק מהטעויות שמובילות לתאונות.

הגיע הזמן שכל התעשייה הגרעינית תקבל את האחריות המוסרית והכלכלית המוטלת עליה. הגיע הזמן לחשוב על אנשים ולא על רווחים.