תה נקי עכשיו! בואו נדרוש שהתה שלנו יהיה נקי מכימיקלים

חדשות - 1 ספטמבר, 2014
תה הוא משקה בריא, בעל כל כך הרבה תכונות מועילות ומרפאות, שזכה לפופולריות בכל רחבי העולם. הודו, היא אחת המדינות המשפיעות ביותר על טעמי התה המגוונים וגם יצרנית תה חשובה בזכות עצמה.

אלא שהדו"ח החדש 'צרות מתבשלות' שפרסם גרינפיס הודו, מעמיד בספק את כל היתרונות הבריאותיים של המשקה הנפלא הזה.

הדו"ח חושף נוכחות שיטתית של חומרי הדברה בתה שגודל ונמכר בהודו, כמו גם בתה שנועד ליצוא לחו"ל. הרבה מחומרי ההדברה מסווגים כמסוכנים במידה מתונה עד גבוהה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), וניתן למצוא אותם במותגים בינלאומיים מובילים כגון טטלי, ליפטון וטוויינינגס. מותגים אלה משתייכים לחברות כמו Tata Global Beverages, יונילבר הינדוסטן וטוויינינגס.

כמעט כל הדגימות שנלקחו מתה באריזות שנרכש בשוק ההודי בשנה האחרונה הכילו שאריות של חומר הדברה אחד לפחות ומעל מחציתן הכילו 'קוקטיילים' ובהם מעל עשרה סוגים שונים של חומרי הדברה, לרבות דגימה אחת שהכילה שאריות מ-20 חומרי הדברה שונים!

בסך הכל, נמצאו בתה 34 סוגים שונים של חומרי הדברה, כולל 'מונוקרוטופוס' המסוכן מאוד (חומר ההדברה שנקשר אל אסון ארוחת הצהריים בביהאר, שבו 23 ילדים קיפחו את חייהם בבית הספר כתוצאה מהרעלה חמורה בגלל שימוש לא תקין במכלי חומר הדברה) וקוטלי חרקים מסוג 'ניאו‑ניקוטינואידים', כמו 'אימידאקלופריד' (שנקשר עם השפעות על מערכת הרבייה או בעיות התפתחותיות בבעלי חיים ואף משפיע על דבורים וחרקים מועילים אחרים).

 

נראה כי 23 מתוך אותם 34 חומרי הדברה אפילו לא נרשמו או אושרו לשימוש בגידול של תה בהודו. החקירה חשפה גם נוכחות של די.די.טי, על אף שחומר זה אינו מורשה עוד לשימוש בחקלאות בהודו והשימוש בו נאסר ביישומים מסוג זה כבר ב-1989.

למרות חומרתם, הממצאים הללו אינם מפתיעים לגמרי; הם דומים במידה רבה לממצאים בחקירות קודמות של גרינפיס בנושא חומרי ההדברה – למשל בתה סיני (2012) וכן במוצרי תה צמחים מסין (2013).

קרוב ל-60% מהדגימות הכילו שאריות של חומר הדברה אחד לפחות בריכוז העולה על הרמות שנקבעו על ידי האיחוד האירופי (EU-MRLs). ב-40% מהתה שנבדק, עלה ריכוז הכימיקליים ביותר מ-50% מהרמה המותרת.

נתונים אלה מדאיגים עבור כולנו, לאור העובדה שהודו אחראית לאספקה של למעלה מ- 11% מייצוא התה לעולם. שווקי היצוא החשובים של התה ההודי כוללים את רוסיה, ארה"ב, בריטניה וגרמניה.

כפי שנכתב בדו”ח, לא באמת ברור מדוע מותגים גדולים אלה ממשיכים לתמוך בשיטות הגידול המיושנות כאשר (בייחוד במקומות כמו הודו) כבר החל השימוש בשיטות אקולוגיות חלופיות לבקרת מזיקים והוא נוחל הצלחה מרובה, דבר החוסך לחקלאים ממון רב ומשחרר אותם מהתלות בכימיקלים יקרים והרסניים מבחינה סביבתית.

באמצעות בקרת מזיקים אקולוגית וחקלאות אקולוגית ניתן לגדל תה מבלי להסתמך על כימיקלים רעילים, התורמים לכמות חומרי ההדברה שאנו מכניסים לגופנו ואף חושפים אותנו ואת עובדי התה לסיכונים בריאותיים בלתי נחוצים.

בחקלאות האקולוגית משתמשים באופן מלא בתפקודים טבעיים ובגיוון הרב הקיים בטבע.  יש בכך לא רק היגיון סביבתי, אלא שהדבר עשוי להבטיח כי מטעי התה – ומגדלי התה עצמם – ימשיכו לשגשג גם לנוכח השינויים בשווקים והשינויים האקלימיים.

הגיע הזמן שהמותגים הגדולים ינקו את האורוות שלהם ויעבירו את ענף התה לעידן של גידול אקולוגי. עליהם ללחוץ על שרשרות האספקה שלהם ועל מטעי התה הגדולים כדי שאלה יפסיקו בדחיפות את השימוש בחומרי הדברה ויעברו לגידול תה בשיטות אקולוגיות.

על חברות התה עצמן לסייע בכך שגופי ממשל בהודו יפתחו מערכות תמיכה ויקצו כספים לטובת מגדלי התה הקטנים (האחראים היום לכ-26% מגידולי התה בהודו), כדי לאפשר להם לזנוח את השימוש בחומרי הדברה.

חברת יונילבר כבר הסכימה לחלק מהדרישות של גרינפיס הודו. האם גם חברות התה האחרות ילכו בעקבותיה וינקו את התה שלנו?

כל אחד ואחד מאתנו יכול לתרום את תרומתו לתה נטול חומרי הדברה על ידי חתימה על העצומה המופנית אל חברות התה הגדולות ביותר בהודו. הצטרפו לתנועת 'צ'אי נקי עכשיו'! 

תגיות