חוק כריתת העצים עומד למבחן מוקדם מהצפוי

חדשות - 30 אפריל, 2013
בחודש שעבר, גרינפיס אפריקה פרסמו דוח בנוגע לדרך בה כריתת עצים לא חוקית בקונגו נמצאת במצב של כאוס מוסדר, עם מספר רב של חברות אשר בזות לתקנות ומאיימות על היערות הנרחבים של המדינה. המאמר גם צפה שהכאוס יקשה, ואף לא יאפשר כלל, לסוחרים באיחוד האירופי אשר מפיצים עץ שמקורו בקונגו לעמוד בתקנות העצים האירופאיות (EUTR) אשר נכנסו לתוקף ב-3 למרץ.

קצת יותר מחודש לאחר מכן, הדאגות והצורך בבקרה הודגמו בנמל אנטוורפ הבלגי, נקודת מעבר משמעותיתלעצים מקונגו לאירופה. משלוח של 40 מ"ק של אפרורמוזיה (טיק אפריקאי) השייך לחברת העץ טלה טינה מוחזק, נכון לעכשיו, ע"י הרשויות הבלגיות לאחר שחקירה ע"י גרינפיס בלגיה עוררה שאלות בנוגע לחוקיותו.

תקנת ה-EUTR אוסרת על סחר בעץ לא חוקי ובמוצריו בשוק האירופי. על-ידי כך, הוא מתייעד להפחית את פעילות הכריתה הלא חוקית, אשר משפיעה על מיליוני אזרחים בקונגו אשר חייהם תלויים ביערות, מביאה לשחיתות ומונעת מממשלת קונגו גביית מיסים.

משלוח הטיק באנטוורפ הוא מבחן מוקדם לתקנות החדשות. גרינפיס התריעה בפני הרשויות על המשלוח, אשר שוויו מוערך בכ-61,000 אירו.

ישנן מספר סיבות לחשד.
הראשונה היא שהחוזה שניתן לחברת טלה טינה מעולם לא פורסם בפומבי, כפי שנדרש על-פי החוק בקונגו.
השנייה היא שלא נמצאו עדויות להיתר כריתה שנתי (ACIBO), אשר נדרש גם הוא על-פי החוק.
השלישית היא, כי ישנה כמות מועטה ביותר של עץ הטיק בחבל בנדונדו, היכן שלחברה היתר כריתה.
לכן סביר שהעץ נרכש על-ידי החברה מצד שלישי, והסיכוי גבוה שעץ כזה אינו חוקי.

מכירות עץ הטיק מפוקחות בקפידה על-ידי CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), מכיוון שהמין המדובר נצא בסכנת הכחדה.
גרינפיס יצרו קשר עם רשויות ה-CITES בבלגיה ובקונגו על מנת להביע את דאגתם, מכיוון שהאחריות על ווידוא קיום תנאי המסחר היא גם של המדינה המייצאת וגם של המדינה המייבאת.

למרבה הצער, לעתים קרובות מדובר בתרגיל מנהלתי לחלוטין. למדינות בסיכון גבוה כמו קונגו, בה בענף הכריתה השחיתות נפוצה והפיקוח מועט, זה רחוק מלהספיק.

רשויות ה-CITES מחויבות על-פי חוק לוודא חוקיות במקרה של ספק, דבר המקבל חשיבות תחת חוק ה-EUTR, אשר יצר "מסלול מהיר" לזני עצים מאושרי CITES אשר נכנסים לאיחוד האירופי עם אישורים תקפים. עובדה זו עלולה להוות פרצה חשובה אם לא תיאכף בקפידה.

המקרה הנ"ל מספק ראיות נוספות לכך שענף הכריתה בקונגו אינו תחת שליטה. הגיע הזמן שממשלת קונגו תטפל בשחיתות ובביזוי החוק הנמשך על-ידי פקידי יערות וחברות כריתה, ותדאג קודם כל לאנשיה וליערותייה

אני רוצה לקבל עדכונים לאימייל- כי זה חשוב לי!