חדשות משמחות במיוחד מהקוטב הצפוני

חדשות - 5 פברואר, 2014
חברת shell הודיעה רשמית כי תחדול מתוכנית קידוחי הנפט הימיים בקוטב הצפוני ב 2014! המאבק הציבורי הנרחב נשא פרי כאשר הודיע בשבוע שעבר מנכ"ל החברה, ואן ביורדן, כי shell, הידועה כחברת הקידוח מספר אחת בתחומה, תנטוש לאלתר את תוכניות הקידוח ההרסניות.

ההחלטה הגיעה בעקבות פסיקת בית משפט בארה"ב, הקובעת כי על הרשויות האמריקניות להציג מידע מפורט יותר אודות ההשלכות הסביבתיות של פעולות הקידוח. התגובה המושכלת היחידה בשלב זה מצד ואן ביורדן היתה להודיע על הפסקת הפעילות בקוטב לשנה הקרובה, ובכך למנוע נזקים עתידיים לחברה.

 

ב-2012 תכננה Shell קידוחים ניסיוניים בקוטב הצפוני באזור הנמצא תחת שליטה אמריקנית, אך סדרת כשלונות ושרפות על גבול האסון גרמו לה לנסוג מתוכניתה. מאוחר יותר חברה Shell ל 'גזפרום', חברת אנרגיה בבעלות הממשל הרוסי, במיזם משותף שמטרתו ביצוע קידוחים בקוטב, באיזור הנמצא תחת שליטה רוסית. מדובר באזור שבו הרגולציה רופפת ותאונות הן תופעה שכיחה. לדעת חוקרים רבים, דליפת נפט בקוטב הצפוני הינה אסון אקולוגי בלתי נמנע, זאת בשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים השוררים באיזור שלא מאפשרים לאף חברה, גדולה ככל שתהיה, לפעול בתחומו. .

 

מליוני אנשים ברחבי העולם סייעו לשפוך אור על הנעשה בקוטב על ידי מחאה מתוקשרת שהשפיעה דרמטית על המוניטין של shell וחשפה את אזלת ידה אל מול איתני הטבע. בשנה החולפת ניהל ארגון גרינפיס פעילות מניעה נרחבת למען הקוטב, במהלכה הוצב בנובמבר האחרון פסל דוב קוטב עשוי קרח במרכז ת"א, שנמס בשמש והמחיש את נסיגת הקרחונים בקוטב הצפוני הנמס לנגד עינינו והקידוחים המתבצעים בו.

שיאה של המחאה נרשם בספטמבר האחרון עם מעצרם של 30 פעילי ספינת ה 'ארקטיק סאנרייז' של גרינפיס, במהלך מחאה לא אלימה נגד 'גזפרום', במים בינלאומיים. הפעילים שהו שלושה חודשים ארוכים בכלא הרוסי ושוחררו לאחר מאבק עיקש מול ממשלת רוסיה.

מאז דצמבר האחרון בלבד, פנו יותר מ150,00 אנשים למנכ"ל shell, בדרישה להכיר באתגרים הטכניים ובסכנות הטמונות בפרוייקט בעייתי זה ולחדול מן הפעילות המנבאת אסון אקולוגי רב מימדים.

 

היום ברור לכולם כי shell נטלה הימור מסוכן שהוביל להפסד של זמן וכסף רבים מצדה, ולא הניב דבר מלבד נזק תדמיתי. מאז 2003 השקיעה shell כ5 מיליארד דולר בתוכנית הקידוח, במהלכה לא נקדחה אף לא באר אחת.

כשלונה שלshell מוכיח לחברות נפט אחרות בעולם כי אזור הקוטב הוא שברירי, מרוחק מדי ובעל תנאים קשים. בעידן שבו העלויות נוסקות, הרווחים בירידה והביקורת הציבורית היא חסרת תקדים- הקוטב פשוט לא שווה את הסיכון. בשל כך מברכת גרינפיס על הצעד החיובי של ואן ביורן שימנע נזקים נוספים לחברתו וחשוב מכך, לקוטב הצפוני.