שפלת יהודה ורמת הגולן - עכברי המעבדה של חברת IEI ואפק

חדשות - 16 יולי, 2014
למאבק לעצירת ניסוי פצלי השמן ומניעת הפיכת שפלת יהודה למפעל פטרוכימי יש תומכים רבים. מעל ל-33 אלף איש כבר חתמו על העצומה של ארגון גרינפיס לעיצרת האסון שמנסה להביא IEI, הנמצאת בבעלות חברת ג'יני, על אתרי מורשת ושמורות טבע ייחודיות בישראל. לצערנו, אזור שפלת יהודה מצא אחים לצרה; חברת ג'יני החליטה לבצע קידוחים ברמת הגולן והפעם היא מנסה לעשות כל שביכולתה להימנע מבורות בירוקרטיים, כמו אלה שמעכבים את תחילת העבודות בשפלת יהודה.

מה הבעיה בהפקת נפט ברמת הגולן?

חברת אפק וחברת IEI, שייכות שתיהן לחברת ג'יני האמריקנית, שמנסה בשלוש השנים האחרונות לקדם ניסוי בהפקת נפט מפצלי השמן בשפלת יהודה. 

חברת ג'יני לא הסתפקה בשפלת יהודה והחליטה להמשיך את הניסויים גם ברמת הגולן, הפעם החברה לא פוסלת את האפשרות לקידוחים קונבנציונליים, הפקת נפט מפצלי שמן ופרקינג - שיטה ניסיונית שהובילה לאסון בכל מקום שבו נוסתה. נמצאו עדויות לשימוש ב-652 חומרים כימיים בשיטה זו, רבים מהם מסרטנים ואחרים השפעתם לא ידועה מכיוון שמדובר בסודות מסחריים. מדובר באלפי קובים של חומרים רעילים בלב האדמה. 

 ביום חמישי, ה-13 ביולי, הצביעה הועדה המחוזית בעניין אישור קידוחי נפט ניסיוניים ברמת הגולן. נכון לעכשיו הוחלט כי החלטת הועדה תפורסם לאחר שידון בג"ץ בעתירה שהגישו התושבים בנושא. 

המים שלנו בסכנה:

קידוחי הנפט מסכנים את מאגרי המים של ישראל בשני אופנים – האחד בשימוש הגדול במים שדורשת הפקת נפט, והשני ובסכנת זיהום הכנרת ומי התהום. ישראל נמצאת כרגע באחת משנות הבצורת הקשות ביותר שידעה עד כה, מאמצים רבים מושקעים בהתפלה וחיסכון במים, כך שצעד שכזה אינו סביר ואינו מתאים למדינה שבה מים הם המשאב החשוב, הנדיר והיקר ביותר שיש ברשותה. 

הפתרון: אנרגיה מתחדשת

ההשקעה במקורות אנרגיה מתכלים מסוג זה תדחה בשנים רבות את המחקר והפיתוח של אנרגיות מתחדשות. לחימום שכבת פצלי השמן בהפקה מסחרית תדרש אנרגיה בהיקף של פי 2 מההספק של תחנת הכוח בחדרה ובפליטת גזי החממה בשיעור של 20%-40% מהפליטה הנוכחית. 

ג'יני חותרת באופן שיטתי לביצוע קידוחים לא קונבנציונליים, הרסניים ולא יעילים בחלקים שונים בארץ. אזור שפלת יהודה ורמת הגולן שותפים לגורל שישפיע על כל תושבי ישראל במידה וייצא לפועל. החברה מנהלת ניסויים של מדען מטורף בשטחי מדינת ישראל, והכל תוך הישענות על חוק ארכעי משנת 1952.

ב-04 באוגוסט תדון הועדה המחוזית בעניין פצלי השמן, חתמו על העצומה והוכיחו לוועדה שישראלים מסרבים להקמת מפעלים פטרוכימיים מסוכנים בשטח המדינה