קמה לה שדולה למִחזור בישראל

חדשות - 15 ינואר, 2012
סוף סוף מישהו הרים את הכפפה המאובקת וקמה לה שדולה למִחזור בישראל. השדולה (קבוצה של חברי הכנסת, לאו דווקא מאותה סיעה) שבראשה עומד חבר הכנסת גאלב מג'אדלה, פועלת למען קידום המִחזור בישראל.

מטרתה העיקרית של השדולה, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ,ועדת הפנים והגנת הסביבה וארגוני הסביבה, היא לגבש המלצות פעולה למען קידום משמעותי של תחום המִחזור בישראל.מדינת ישראל מתמודדת עם בעיות מִחזור רבות כמו: הגידול בכמות הפסולת התעשייתית והביתית, דלדול חומרי הגלם הטבעיים, זיהום  סביבתי וצמצום השטח בו ניתן להטמין פסולת.הפורום הישראלי למִחזור, חברות שמטרתם לקדם את נושא הפרדת הפסולת בניין, וכן ארגונים ירוקים כגון: "אדם טבע ודין" וארגון הגג הירוק – "חיים וסביבה" לוקחים חלק פעיל בשדולה.

מצד הרשויות המקומיות השתתף בכנס הראשון ראש עירית בית שמש, משה אבוטבול, שטען כי לרשויות המקומיות אין את היכולת להגיע לאחוז מִחזור מחייב (כ-25%) ללא פתרונות קצה הולמים. אותן פתרונות קצה הן תחנות מעבר לפסולת שיסייעו לייעל את עבודת המחזור ובכך לשמור על הסביבה.

במפגש הראשון הועלו בעיות רבות, ביניהן צרכנות יתר הגורמת לפסולת יתרה, העדר אכיפת הטמנת פסולת לא חוקית ואי מימוש התחייבויות המשרדים הממשלתיים לתעדף חומרים ממוחזרים בפרויקטים שונים שלהם (בניגוד לחוק שנחקק בנושא בשנת 2003), דבר שגורם לחומרי הגלם הממוחזרים "להירקב" בתחנות המִחזור כמו באתר "ברקת".

במפגש השני, נפתח הדיון בנוגע לאחריות הרשויות המקומיות לקידום ומימוש של הפרדת פסולת במקור. בפרוטוקול שלפניכם מצוינים הלכי הדברים.

מצ"ב פרוטוקול של הישיבה ה-2.

במפגש השלישי, נערך סיור באתר המִחזור "ברקת" ליד שוהם, בו ממחזרים גזם, פסולת בניין וחלק מהפסולת הביתית, ובאתר המִחזור "שרונים". ישנן חסמים רבים המונעים מן האתרים הללו לפעול בצורה שתמקסם את פעולת המחזור.

אתר "ברקת" למשל נתקל בהיעדר אכיפה של ייבוא פסולת הבניין לתחומו, ובכך יורדת כמות הפסולת הנקלטת במתקן. דבר נוסף הוא אי יישום החלטת הממשלה הקובעת כי באחריותה לקדם שימוש בחומר ממוחזר בתשתית ובתעשייה.
גם אחזקת המתקן עצמו מוערמת בקשיים כשהארנונה גבוהה וחיוב דמי השימוש הנגבים ע"י מינהל מקרקעי ישראל הם יקרים מאוד.
מתקן "שרונים" נתקל בעיכוב של אישור הפעלת המתקן. העיכוב נעשה ע"י הועדה המחוזית במשך שנים. הנפגעים העיקריים הם כמובן התושבים, מפני שלרשויות המקומיות המשתמשות במתקן כרגע אין חלופה ראויה דבר העתיד להוביל להתייקרות בפינוי הפסולת ובכך להעלאת המיסים ברשויות המקומיות. מפגע נוסף ממנו יסבלו התושבים הוא השלכה פיראטית של פסולת בשולי הדרך, הליך שתוצאתו היא צחנה, ריבוי מזיקים, פגיעה בקרקע ונראות לא אסתטית. בגרינפיס נמשיך לעקוב אחרי התפתחות הדברים בשבע עיניים, זאת בעוד

שאנו מברכים על הקמת השדולה לקידום מִחזור בישראל.
פגישת השדולה הבאה תתקיים ב- 24.1.12 

אם ברצונכם לעזור לנו לקדם את המִחזור, לחצו כאן, והצטרפו למאבק למען עתיד ירוק ובריא.

 

נושאים