דליפה הרסנית של אבק פחם-חושפת את מחירו האמיתי של הפחם

חדשות - 15 ינואר, 2009
2 דליפות של אבק פחם אירעו בהפרש של שלושה שבועות. בשני המקרים הדליפה גרמה להרס רב, מפולות בוץ, הרג של אלפי בעלי חיים והרס הסביבה. זו רק דוגמא אחת לסיכון שטומן בחובו השימוש בפחם. תביטו בתמונות- אתם לא תאמינו למראה עיניכם

פחם נקי?!? מראות בוצת הפחם הגדולה שדלפה לתוך נהרות המספקות מי שתייה במדינת טנסי, ארה"ב. 2009

כמעט מארבעה מיליארד ליטרים של בוצת אפר נשפכה לתוך 2 הנהרות המרכזיים  במדינת טנסי שבארצות הברית. הכמות שווה לפעמיים הצריכה הימיות הביתית של מים בישראל.

"גרינפיס לא יכול היה לקיים הדגמה מוחשית יותר או משכנעת יותר להרס ולסכנה הטמונים בפחם", אמר אחד מנציגי הציבור הדמוקרטיים במדינת טנסי בפנייה לתחנות הכוח הפחמיות משם אירעו הדליפות.

בפעם השנייה בשלושה שבועות, אירעה דליפה מסוכנת של אבק פחם מתחנת כוח פחמית סמוכה לנהרות קלינץ' ואמורי, אשר הפך במהרה, בשילוב המים, לבוצה אדירה וחסרת תקדים.

הדליפה הראשונה הייתה בתאריך ה-22.12 מתחנת הכוח "קינגסטון" והשנייה לפני 5 ימים בלבד, בתאריך ה -10.1 מתחנת הכוח "וינדואס קריק". דליפה נוספת זו אף דווחה כרעילה ומסוכנת יותר מקודמתה.

שני הנהרות שזוהמו מספקים מדי יום מי שתייה מתוקים למיליוני תושבים באזור. כלי התקשרות במדינה הציגו את הפרשה "כפנס שחור" בפרצופו של הלובי הפוליטי הטוען כי הפחם הינו חומר גלם נקי ובטוח לייצור חשמל.

הדליפה מתחנת הכוח "קינגסטון" הינה גדולה פי 48 מאשר אסון כתם הנפט, הזכור לרעה, של אקסון ואלדז בשנת 1989.

אפר הפחם אשר היה מאוכסן במחסנים של תחנת הכוח "קינגסטון" מזה 50 שנים, פרץ החוצה וגרם לבוצה פחמית גדולת מימדים אשר חסמה כבישים, הרסה בתים וגרמה למוות של עשרות בעלי חיים, בינהם מכרסמים ואלפי דגים בנהרות עצמן.

 "אם תקרית אקסון ואלדז היה הסמל לזיהום לפני 20 שנה, דליפת בוצת הפחם בטנסי השנה היא הסמל לכך היום", אמרה נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים של גרינפיס בישראל.

אבק פחם, רק חלק קטן מהמורשת השחורה של הפחם

אבק הפחם הוא תוצר לווי של תעשיית שריפת הפחם לטובת יצור של חשמל. האפר מכיל ריכוז גבוה של קרצינוגן (חומר מסרטן ושילוב של מתכות כבדות המסוכנות לבריאות האדם).

בבוצה הפחמית נמצאו שלל חומרים מסוכנים, בין היתר גם קַדְמְיוּם (יסוד מתכתי), כספית, עופרת, כרום, זַרְנִיךְ (תרכובת רעילה המשמשת להדברת מזיקים), בֶּנְזֶן(ממס רעיל וחסר צבע) ועוד.

מפתיע ככל שזה ישמע, רשויות הפחם במדינה דרשו להוריד מיידית את רמת ההזהרה שפורסמה במדינה ורק לבקש מהתושבים להרתיח את המים לפני השימוש.

זו אולי יכלה להיות עצה טובה במידה והרתחת המים הייתה מעלימה חומרים כמו ארסן ועופרת, איך היא לא.

הסוכנות האמריקנית להגנה על הסביבה דגמה את המים בשתי הנהרות באזור וגילתה כי הם מכילים פי 100 יותר מהרמה המותרת של ארסן, הידוע כגורם למחלת הסרטן.

 "זה פחם נקי?! עצם השימוש בשתי המילים האלו ביחד הוא מגוחך", הוסיפה גרוסמן, "אפר הפחם אשר מופק מכל שריפה של פחם ליצירת חשמל הוא ביטוי מובהק לכך שאין כזה דבר "פחם נקי" ולעולם לא יהיה. תקרית כזו לעולם לא הייתה מתרחשת עם תחנת כוח סולארית או טורבינת רוח.

אני מניחה שתחנות כוח פחמיות, כפי שטוענת היום אפילו חברת החשמל בישראל, יכולות לעשות שימוש במסננים או עזרים טכנולוגיים בכדי להוריד במעט את זיהום האוויר מן הארובות. אבל חשוב לזכור כי תופעת הלווי, של מיליוני טונות של אבק פחם, תישאר חלק תמידי מן המשוואה הזו, בה אנחנו שורפים פחם כדי לייצר חשמל "מלוכלך" ולא בוחרים באופציה של חשמל נקי וחסר סיכון בריאותי: אנרגיית שמש".

מחירו האמיתי של הפחם

אפר הפחם הינו רק חלק אחד ממורשת הפחם. הדו"ח של גרינפיס " מחירו האמיתי של הפחם" מציג כי הנזק החלקי מתעשיית הפחם בשנת  2007 בלבד מוערך בשווי של 360 מיליארד יורו. וזה רק החלק שניתן להערכה מספרית, חלק נכבד של אותו מחיר אמיתי השייך לפחם,פשוט לא ניתן למדידה כמותית. אך כולנו משלמים את המחיר.

החל ממכרות פחם, דרך שריפה יומיומית של אלפי טונות פחם וזיהום האוויר, יצירה של אבק ופיח פחמי- הפחם משאיר אחריו שובל שחור של הרס. לא רק שהפחם הינו הגרום העיקרי לתופעת שינויי האקלים, הוא גם אחראי על מחלות ריאה, לב ונשימה, פגיעה בזכויות אדם, זיהום אוויר, עקירה כוחנית של תושבים מבתיהם, פיצוץ והרס של הרים, זיהום מים, ייבוש אגמים, פגיעה חקלאית ביבול ורצח בני אדם.

בארצות הברית בלבד מתים בשנה כ-24 אלף בני אדם כתוצאה מתופעת לווי של תחנות כוח פחמיות, בינהן מחלות ריאה, סרטן ואסטמה.ישראל מדווחת כמדינה הרבעית בעולם בזיהום מתחנות כוח פחמיות לנפש. הרביעית. לפני  סין, רוסיה וכל מדינות אירופה.

זה הזמן להפסיק את השימוש בפחם ולהציל את עצמנו והאקלים

כל התופעות האלו ועוד לא אמרנו מילה אחת על תופעת שינויי האקלים וההתחממות הגלובלית. תופעה שנודעת היום כעובדה מדעית עליה יש הסכמה בקרב הקהילה המדעית.

ההתחממות הגלובלית היא הסכנה הגדולה ביותר לקיומו של כדור הארץ. השפעותיה ההרסניות כבר הורגות מידי שנה כ-150 אלף בני אדם, כשעוד מיליונים נותרים רעבים או חסרי בית.

יש לנו היום פיתוחים טכנולוגיים ופוטנציאל יצור של אנרגיה נקייה ומתחדשת נגישה לייצר פי 6 מביקוש הכללי של  האנרגיה העולמית.

אז מה התירוץ שלנו להמשיך לשרוף פחם? נכון, אין כזה.

אנחנו יכולים להציל את כדור הארץ ולעצור את תופעת ההתחממות הגלובלית, אבל רק אם נפסיק את השימוש בפחם.

תחזית " מהפכת האנרגיה" שמציג גרינפיס מראה כיצד ניתן להפחית בחצי את פליטת גזי החממה ולתת מענה לכחצי מביקוש האנרגיה העולמית עד שנת 2050 ע"י שימוש באנרגיה נקייה והתייעלות אנרגטית.

 זה הזמן להשאיר את הפחם בעבר ולאמץ את הטכנולוגיה של המאה ה-21 המציעה פתרונות כמו יצור של אנרגיית שמש, רוח ומים. אלו מקורות זמינים, נקיים, זולים ובטוחים יותר מכל תחנה פחמית.

גם בישראל לצערנו לא חשובים קדימה אלא ממשיכים לעשות שימוש בפחם. זאת למרות שישראל היא החלוצה העולמית בפיתוח של טכנולוגיה סולארית. מידי יום שורפים בתחנות הכוח של חדרה ואשקלון אלפי טונות של פחם כדי לייצר חשמל.

זאת בעוד השמש הישראלית היא חזקה ועוצמתית ויש לנו את כל הידע והיכולת לייצר חשמל "נקי". למרות כל אלו אישרה הממשלה להקים עוד תחנה פחמית באשקלון. שנייה במספר.

ומה איתכם?

אתם ורק אתם יכולים למנוע את זה, זה עניין של לחיצת עכבר אחת: