סיכום ועידת האקלים בקופנהגן

העולם זקוק למנהיגים כדי להציל את האקלים – היום יותר מתמיד!

חדשות - 30 דצמבר, 2009
בשיחות האקלים בקופנהגן, כינו ראשי המדינות את שינויי האקלים: "האיום הגדול ביותר העומד בפני החיים על פני כדור הארץ". למרות הכרזות אלו, לא הוחלט על שום פעולה ממשית.

הזדמנות היסטורית למניעת אסון אקלימי פוספסה בקופנהגן

התוצאה היחידה מן השיחות היא הודעה בלתי מחייבת שיש למנוע את עליית הטמפרטורה העולמית ב- 2 מעלות צלסיוס. עם זאת, לא נקבעה שום תוכנית ליישום המטרה. ראשי המדינות לא עשו דבר, דווקא כשאזרחי העולם ביקשו מהם להנהיג ולפעול.

מחקרים הראו כי תשעה מכל עשרה אנשים מודאגים ממצב הסביבה. הם מצפים מראשי המדינות שינהיגו, שיניחו את האינטרס האישי בצד ויתעלו מעל הפוליטיקה. אותם פוליטיקאים מסכימים עם התחזיות המדעיות, אך לא עושים שום דבר בנידון!

המדינות המפותחות, האחראיות לשינויי האקלים, הציעו למדינות המתפתחות סיוע כלכלי בסך של עד 100 מיליארד דולר לשנה, עד שנת 2020. עדיפות זו תינתן למדינות הפגיעות ביותר, אולם, ההיסטוריה מוכיחה כי הבטחות כאלו לא מתממשות. ללא הסכם חוקי ומחייב, רק הזמן יגיד, אם הפעם זה יקרה. אין אחריות שהסכם קופנהגן ייושם בכלל, מפני שפורמאלית הוא לא אומץ על ידי ועידת הנציגים (COP).

ארה"ב היא המזהמת הגדולה ביותר בעולם, יחסית למספר התושבים. למרות זאת, היא הציעה עד היום להקטין פליטות ברמה העלובה של 3% בלבד, ביחס לרמות של שנת 1990. סין "השיגה" את ארה"ב כמזהמת הגדולה ביותר בעולם בפליטות גזי החממה. אך כאשר מתחשבים בגודל האוכלוסייה, הפליטות של סין כמו הודו וברזיל, הן קטנות יחסית, ומיליוני אזרחים עדיין חיים בעוני. על המדינות המפותחות להתחייב למטרות שאפתניות לפני שהן מצפות לפעולה ממדינות אחרות.

גרינפיס קיבל על עצמו לבצע מחקר מעמיק ומאפיין כדי להציע תוכנית לשינוי - מהפיכת האנרגיה. גרינפיס שיתף פעולה עם המכון הטכני לתרמודינמיקה במרכז הגרמני לחלל ועם כ- 30 מדענים ומהנדסים מאוניברסיטאות, מכונים ותעשיית האנרגיה המתחדשת ברחבי העולם. גרינפיס התווה כיצד ניתן להעביר השקעות ממקורות האנרגיה המזהמת, תוך יצירת מקורות תעסוקה ירוקים. אין צורך לפגוע ברמות החיים, אך המעבר יגרום להתמקדות בהתייעלות האנרגיה. יש לערוך חידושים בתכנון ולעשות שימוש מושכל של 100% מקורות אנרגיה מתחדשים, כמו השמש. היא לבדה יכולה לייצר פי שש מן הצריכה העולמית של אנרגיה, באמצעות שימוש בטכנולוגיה הקיימת. אז כיצד ניתן לייעל את עלות האנרגיות המתחדשות? בפשטות, על ידי ביטול התמיכות (כ- 250 מיליארד דולר בשנה בסובסידיות) לתעשיות הדלק הפוסילי, הנהוגות כיום. אם מבטלים את הסובסידיות ולוקחים בחשבון את עלות הנזק של שינוי האקלים, מוצאים שהאנרגיה המתחדשת זולה יותר מן האנרגיה המקובלת היום.

המשא ומתן באשר לדרך התקדמות נמשך יותר מדי זמן. ועידת קופנהגן הייתה אמורה להיות קו הסיום להסכם עולמי לצמצום הפליטות. הסכם שהתחיל בעקבות תחילת מפת הדרכים בבאלי לפני שנתיים. כדי שראשי המדינות יבצעו את מה שהוסכם בקופנהגן, צריכות המדינות המפותחות להתחייב, תוך חודש ימים, לצמצום נרחב בפליטות. יש לחתום על הסכם מחייב בשיחות האקלים בבון שבגרמניה בעוד שישה חודשים. אין מקום לפשרות מפני שעתידנו מאוים בעלייה של 2 מעלות בטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ. כפי שהבהירו מדינות מהקאריביים ומאפריקה, התחממות של 1.5 עד 2 מעלות צלזיוס, מסכנת איים שטוחים ומבטיחה קשיים למדינות פחות מפותחות. 300,000 איש מתים מידי שנה כתוצאה משינוי האקלים ומספר זה עולה כל הזמן. כאשר צמתי למשך שבועיים בקופנהגן כמחאה למען הצדק לאקלים, ניסיתי להדגים את אי הצדק העצום שיש בעולם ושיש לנו התחייבות מוסרית לשים קץ לשינויי האקלים. מלבד הנושא האתי, למזלנו גרינפיס ואחרים הוכיחו שניתן לסיים את השינוי באקלים. זה לא רק אפשרי אלא גם כדאי מבחינה כלכלית. הדבר היחיד שחסר הוא כוח רצון פוליטי ומנהיגות.

אויגר אוזסמי, מנכ

תגידו למנהיגי העולם: כישלון אינו אופציה!

מנהיגי העולם יצאו מהוועידה העולמית בקופנהגן בלי הסכם שיוכל להציל את האקלים. ארה"ב, האיחוד האירופי ואוסטרליה בחרו באינטרסים הלאומיים לטווח קצר על פני גורלה של הפלנטה שלנו. ביחד, אנחנו חייבים לדרוש מהמנהיגים שאנו מצפים ללא פחות מאשר הסכם יעיל.

גרינפיס זקוק לתרומתכם על מנת להמשיך לפעול

גרינפיס אינו מקבל כספים משום מדינה, מפלגה או חברה עסקית. כל התורמים שלנו הינם אנשים פרטיים בלבד. לכן אנחנו זקוקים לכל תרומה, קטנה ככל שתהיה. עיזרו לנו להמשיך ולפעול למען הסביבה.

תגיות