פעילי גרינפיס העצורים ביפן: גזר דין אשמים אך לא ישהו בכלא

חדשות - 6 ספטמבר, 2010
שני פעילי גרינפיס ביפן שחשפו מעשי שחיתות בשוק הסחר בלוויתנים, הפעילים הואשמו לפני כשנתיים בביצוע עברה של גניבה והסגת גבול. בית המשפט ביפן החליט היום לשחרר את הפעילים ולהטיל עיליהם עונש של שנה על תנאי בלבד, זאת למשך שלוש שנים.

פעילים מול שגרירות יפן בתל אביב: אקטיביזם זה לא פשע

גרינפיס מגנה את עצם ההרשעה והעונש. מדובר בשני פעילים שחשפו שחיתות נרחבת בממשלת יפן שעיקרה ציד בלתי חוקי של לווייתנים מוגנים למטרות כלכליות

שני הפעילים, ג'ונישי סאטו וטורו סוזוקי, הואשמו בשנת 2008 בהסגת גבול כאשר הביאו למשטרת טוקיו תיבה ובה בשר לווייתנים אשר נשלח באופן לא חוקי ובהסוואה. הבשר יועד להימכר בשוק השחור. זאת בניגוד לתקנות מממשלת יפן ועל חשבון משלם המיסים.

השניים שהו במעצר 26 ימים . אחרי הכותרת והפסקה הראשונה צריך להוסיף את הפסקה הבאה: פעילי גרינפיס בישראל,  צילמו בשבוע האחרון למעלה מ- 250 איש, סמוך לשגרירות יפן כשכל אחד מהם אוחז שלט ועליו הכיתוב:"אקטיביזם זה לא פשע". זאת כחלק מהמחאה של כל סניפי גרינפיס ברחבי העולם על החלטות בית המשפט ביפן.

: לחץ להגדלהאקטיביזם זה לא פשע

בתגובה על פסק הדין אמר הבוקר סאטו, אחד הפעילים, " למרות שבית המשפט הכיר בכך שהייתה פעילות מפוקפקת בתעשיית ציד הלווייתנים, הוא לא הכיר בזכות לחשוף אותה, זאת בניגוד לחוק הבינלאומי שדורש זאת במפורש. האמנה הבינלאומית לזכויות  האזרח  עליה הייתה מבוססת ההגנה שלנו, מחליפה את החוק הפלילי המקומי, אך פסק הדין לא לקח זאת בחשבון".

"משפט זה הוא בלתי מידתי ולא מוצדק לחלוטין," אמר סוזוקי. "אנחנו יצאנו לחשוף את השחיתות והשקר מאחורי תעשיית ציד הלווייתנים היפנית ובמקום זאת נשפטנו ונענשו בעוד אלו העומדים מאחורי מעשי השחיתות, מסתובבים חופשיים".

בעקבות פרסום ההרשעה הבוקר תלו פעילי גרינפיס מסביב לעולם דגלים שחורים מול שגרירויות יפן בעולם, על מנת לסמל את היום השחור לדמוקרטיה וזכויות האזרח ביפן.

בהתייחסו למקרה, מומחה למשפט בינלאומי העד ההגנה בתיק, קבע פרופ 'דירק Voorhoof של אוניברסיטת גנט, בלגיה: "הטיפול בפרשת טוקיו 2 נחשב להפרה של החוק הבינלאומי לזכויות אדם. בעוד מאסר על תנאי עדיף מאסר בפועל, פסק הדין גם יגרום לארגונים אחרים ולעיתונאים לחשוב פעמיים לפני שיעזו לחקור ולדווח על התנהגות בלתי הולמת של הרשויות. "

המקרה של סוזוקי וסאטו יצר התעניינות בינ"ל רחבה מאושיות פוליטיות, גוכי פרס נובל, ארגונים בינ"ל לזכויות אדם ומומחים משפטיים.  המפקח הראשי על זכויות אדם באו"ם, מר Navi Pilly הביעה דאגה על המקרה, במיוחד מההיביט של הפרת זכות הביטוי. Navi הדגיש את חשיבות המעורבות של ארגונים כגון גרינפיס. לדבריה בשל עבודתם החשובה יש לכבד את פועלם.

מר קומי ניאדו מנכ"ל גרינפיס העולמי, הגיע לבית המשפט ביפן כדי שלמוע את פסק הדין. כלאחר מתן הפסיקה אמר קומי: " אקטיביזם אינם פושעים. להנהוג בהם כאילו היו, פרושו לזלזל בזכויות החברה כולה ולהמעיט בחשיבות הדמוקרטיה. החופש לחשוף מעשי עוולה אינו רק מרכיב מהותי בכל דמוקרטיה בעולם, אלה זכות בסיסית שחייבית להיות מוגנת. גרינפיס לא יעזוב את הנושא ויפעל בכל דרך אפשרית, גם ברמה הגלובלית עד שפסק הדין חסר הצדק שניתן היום - יבוטל.

דרשו את הפסקת צייד לווייתנים. תמכו בשני הפעילים שלנו העומדים בפני משפט.

נושאים