אז איפה הזבל שלי עכשיו

חדשות - 9 יולי, 2012
התחזקות השדולה למחזור בכנסת והצלחתו של כנס המחזור ה-4 של עמותת אט"ד (אדם טבע ודין) מעידים על הרצינות והמוטיבציה ההולכת וגוברת מצד יותר ויותר רשויות בארץ להפריד פסולת במקור, אך במקביל הם מצביעים על הצורך ההולך וגובר בפתרונות קצה יעילים לפסולת המופרדת.

נראה שהמאמץ והלחצים שהופעלו על הרשויות המקומיות השתלמו, והיום הרשויות ממחזרות יותר פסולת במקור. על פי הנתונים, שהוצגו בכנס של אט"ד, כמות משקי הבית המפרידים פסולת בישראל גדל פי 3 מיוני 2011 עד ליוני 2012. סה"כ 54,000 משקי בית בישראל מפרידים כ- 900,000 טון פסולת אורגנית בחודש. עמק חפר, משגב וסביון הן שלוש הרשויות שמפרידות זבל באופן מלא, ורעננה נמצאת כבר בשלב הסופי לקראת הפרדה בכל העיר.

בנוסף ל- 22 רשויות שכבר החלו בתהליך של הפרדת פסולת, במהלך השנה האחרונה החלו הרשויות - הוד השרון, נס ציונה, מועצה אזורית ברנר, מגדל העמק, רמת גן, חדרה, יבנה, קריית ביאליק, ראש פינה, מועצה אזורית רמת הגולן, אשדוד, אשקלון, באר שבע,  אופקים, דימונה, מועצה אזורית שדות נגב, מועצה אזורית רמת נגב, גוש עציון, עפולה, גלבוע, יקנעם, חיפה, שדרות ונתניה - להיערך להפרדת פסולת בהתאם לתכניות הפרדה במקור וכל אחת מרשויות אלה נמצאת בשלב כזה או אחר של מוכנות.

יחד עם הנתונים המעודדים האלה, הועלו באותו כנס ובשדולה למחזור גם מספר בעיות שאליהן חשוב מאוד להתייחס. ראשית, נושא פתרונות הקצה, סוגיית מתקני המחזור, שמטרתם לקלוט ולמחזר את כמויות הפסולת האורגנית המופרדת שרק הולכת וגדלה. ע"פ הרשויות המקומיות עדיין אין פתרונות קצה ראויים המסוגלים לקלוט את הפסולת, ולכן הם נאלצים להסיע את הפסולת למקומות רחוקים מדיי. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הקצה לסוגיית פתרונות הקצה 250 מיליון ₪ והתחייב ללוות את הנושא באופן אישי ולאתר שטחים מתאימים. למרות התחייבויותיו, המשרד להגנת הסביבה אישר שקיים פער של 3 שנים בין הפיתוח של פתרונות הקצה הסופיים לבין כמות הפסולת שנערמת.

שנית, כל עניין הפרדת הפסולת האורגנית עדיין לא מעוגן בחקיקה, דבר הגורם לרשויות להתמהמה בכל עניין הפרדת הפסולת האורגנית במקור, ולהסתבך בנושא חוק האריזות שכבר התקדם באופן משמעותי ללא כל קשר למתרחש בשטח. יש להשלים את כל התשתית החקיקתית של הפסולת האורגנית, ולהניח הסדר כולל לכלל המרכיבים המשולבים, כך שיצרו פתרון אינטגרטיבי אחד.

שלישית, נוצרה בעיה עם כניסתו של חוק האריזות לתוקף, כאשר נוצרו בעצם מספר חלופות שונות של הפרדת פסולת במקור. יש חלופה של הפרדה ל- 2 זרמים: יבש רטוב (אורגני). יש חלופה של הפרדה ל- 3 זרמים: יבש רטוב ואריזות, יש חלופה של 4 זרמים: יבש, רטוב, נייר ואריזות ויש חלופה של הפרדה ל- 3 זרמים: יבש , אריזות ונייר.

החלופה האחרונה הינה הכי בעייתית, היות וגם ככה אנשים ימשיכו לשים את האריזות גם בזרם היבש ויחד עם האורגני, הרטוב יהיה קשה למחזר אותם - אך דווקא היא זו אשר מקודמת ע"י תאגיד המחזור "תמיר".

חוסר העקביות והיישום הבעייתי גרמו לבלבול פנימי ברשויות, ובעיקר הקשו על התעשיינים ביישום החוק. המשרד להגנת הסביבה חייב לתדרך וליצור חיבורים של תשתיות ברמות מחוזיות, צפון מרכז וכד', על מנת ליישר קו בין כולם ולחסוך במשאבים והובלות.

מבחינת המשרד להגנת הסביבה, המטרות שלהם בנושא המחזור הם להגיע עד שנת  2015 למיליון וחצי תושבים שיפרידו פסולת ביתית, ולהעלות בצורה משמעותית את היטל ההטמנה. כמו כן, מתוכנן להשקיע בתשתיות במגזר ה"שלישי, (רשויות חלשות שאין להם אפילו תשתיות פסולת מסודרות ) ובחקיקה בנושא של מחזור פסולת בניין.

לסיכום, יש למקד את המאמץ בעידוד המשרד להגנת הסביבה להיערך בהקדם האפשרי למתקני טיפול )תחנות מעבר, אתרי קומפוסט ומתקני עיכול אנארובי(, להמשיך ללחוץ על רשויות מוניציפאליות לקדם הפרדת פסולת במקור באופן עצמאי (גם 40 מתוך 250 זה לא מספיק), לעודד ולמנף רשויות שכבר עושות את זה וללחוץ להשלמת החקיקה בנושא של פסולת אורגנית.  

אנו נמשיך לעקוב ולעדכן.

מצגת - המשרד להגנת הסיבה
מצגת - רעננה
חוק האריזות