Vi må beskytte disse fem fantastiske artene

Nyhet - 25 mars, 2019
De dypblå havene våre rommer ekstraordinære livsformer vi vet svært lite om. Faktisk vet vi mer om hva som befinner seg på månens overflate enn på havdypet! Her har jeg listet opp fem utrolige dyrearter, de er i seg selv nok til at vi bør beskytte havene. Kjenner du til dem?

 

1. Håkjerring - verdens lengstlevende dyr

Håkjerringen er et majestetisk syn - om du får øye på den. Denne mystiske og nesten blinde skapningen blir opptil seks meter lang og liker å leve i skjul. Den ble først fanget på film i 1995, som egentlig er overraskende, tatt i betraktning av at den beveger seg som et dovendyr - med en gjennomsnittsfart på 0,3 meter i sekundet. Det mest spesielle med Håkjerringen er likevel alderen, det er verdens lengstlevende dyr både på land og i vann. Den kan bli mellom 300-500 år gammel!

2 . Vingesneglen - sommerfugler på havdypet

© ALEXANDER SEMENOV

Skinnende vakre vingesnegler - også kalt havets engler - svømmer som sommerfugler i de arktiske havdypene. De har trollbundet forskere og eventyrere siden 1600-tallet da Friderich Martens oppdaget dem. Men vingesneglens skjønnhet er mindre viktig dersom man er en musling, for når vingesneglen er sulten skyter den ut to kroker fra det ellers myke hodet og fanger det intetanende byttet. Den uheldige muslingen blir svelget hel.

3. Knølhvalen - en akrobatisk nomade

Knølhvaler migrerer lenger enn noe annet pattedyr i verden - de reiser jevnlig opptil 5000 km mellom yngle- og beiteområder. Disse omreisende dyrene er også dyktige akrobater - de kan hoppe spektakulært over vannoverflaten (med hele kroppen som er på størrelse med en skolebuss). Knølhvaler er sosiale og intelligente. De kan lære komplekse sanger fra hverandre, der hver sang er unik for ulike bestander.

4.  Paddefisken - en undersjøisk tryllekunstner

Paddefisken er en kamuflasjeekspert, den ser akkurat ut som den steinete havbunnen. Fisken kan endre både farge og mønster for å gli inn blant omgivelsene. Der venter den på at et passende byttedyr skal komme nærme nok. Den lurer til seg maten gjennom å legge ut sin egen “fiskestang” en liten føler som ligner på en mark. Paddefisken trives på havbunnen og bruker framfinnene til å dytte seg avgårde heller enn å svømme.

5. Havlærskildpadde - en eldgammel dypdykker

Hvis du vil vite hvordan havene så ut på dinosaurenes tid bør du spørre en havlærskildpadde. De har eksistert i 100 millioner år! Denne eldgamle skapningen er annerledes enn andre skildpadder. Den er dekket av myk, læraktig hud over et tykt fettlag, og har et særegent blodomløp som gjør den egnet til å svømme verden rundt - selv i kaldt vann. Havlærskildpadder vet sannsynligvis mer om dypdykking enn det vi mennesker gjør, den kan dykke opptil 1000 m ned i havets mørke, der den møter andre arter vi ennå ikke kjenner til.

Vil du lære mer om havet? Kom på rapportlansering 4. april i Oslo, se mer her.

Del med vennene dine!

Visste du om disse fem utrolige dyreartene? Havene er deres hjem, og hjemmet til tusenvis av andre dyrearter. Hjemmet deres er nå truet av overfiske, klimaendringer og plastforurensning.

Del denne bloggen og hjelp oss med å skape oppmerksomhet rundt behovet for marine verneområder. Vi må beskytte livet i havet, nå og i fremtiden.