Arktis smelter

Stigende temperaturer og en dramatisk smelting av sjøisen har satt Arktis i akutt fare. Issmeltingen er ikke en invitasjon til oljeutvinning eller destruktivt fiske, men en advarsel om at Arktis er i fare!

Greenpeace jobber for å ta vare på den storslåtte arktiske naturen. Mennesker og dyr har i mange år levd side om side i Arktis, og tilpasset seg klimaet. Men nå er Arktis truet av en stadig mer aggressiv oljeindustri, fisketråling og økt skipstrafikk.

Statoil i Arktis

Statoil er det eneste oljeselskapet som har lisenser i og rundt hele Polhavet. De fleste lisensene ligger i isfylte farvann.

 

Statoil er sammen med nederlandske Shell, et av de mest aggressive selskapene i Arktis. Selv om det verken finnes kunnskap eller utstyr til å fjerne oljesøl fra is, har Statoil som eneste oljeselskap sikret seg lisenser i alle arktiske stater. Flertallet av disse lisensene ligger i isfylte farvann hvor det er farlig, uoversiktlig og vanskelig å drive med oljeboring.

Teknologien er ennå ikke på et nivå som gjør det trygt å bore etter olje så langt nord. Da Shell prøvde seg i Alaska drev boreriggen deres nesten på grunn i en storm. Her til lands er den nye arktiske boreriggen «Goliat» allerede en økonomisk og miljømessig skandale.

Et potensielt oljeutslipp i Arktis er et mareritt, ikke bare fordi det vil være nesten umulig å kontrollere, men også fordi det vil skje i et unik og sårbart naturområde. Da lasteskipet «Godafoss» grunnstøtte utenfor Hvaler i Østfold i januar 2011, begynte det å lekke ut olje. Skipet var to timer fra Oslo, ikke to dager fra Tromsø. Likevel sto myndighetene maktesløse. Hvorfor? Fordi det ikke finnes noen metode for å rense olje fra is. Fordi mannskapet på Kystverkets fartøy hadde problemer med kulde, mørke og ising på dekk.

Noen av leteområdene i Barentshavet ligger mer enn 300 kilometer fra land. Det er like langt som Oslo-Kristiansand. Det sier seg selv at det vil være en enorm utfordring å forhindre en katastrofe dersom ulykken skjer en stormfull vinternatt i Barentshavet.

På bakgrunn av dette ber Greenpeace om:

  • Et forbud mot oljeboring i Arktis.
  • Et forbud mot industrielt fiske i Polhavet.
  • En juridisk bindende avtale som beskytter det arktiske miljøet.

Klimasøksmålet §112

Stortingets utlysning og godkjennelse av den 23. konsesjonsrunden for oljelisenser i Barentshavet viser at politikerne har mistet kontrollen. Denne runden utlyser oljelisenser så langt nord i Barentshavet at de i flere tilfeller kommer inn i området der havisen flyter ned om vinteren. Dette kommer på toppen av det faktum at forskningen nå har slått fast at verden ikke har råd til å utvinne den oljen som ligger i bakken dersom vi skal klare 2-gradersmålet.

Den norske grunnlovens paragraf 112 slår fast følgende:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.»

Greenpeace og en rekke alliansepartnere mener at tiden nå er moden for å prøve denne paragrafen for retten. I løpet av 2016 planlegger vi å saksøke staten for å hindre 23. konsesjonsrunde og slå fast at politikerne handler i strid med folks grunnlovsvern til et godt miljø.

Følg prosessen her på våre hjemmesider og hos §112-aksjonen

 

De nyeste oppdateringene

 

Media Briefing Lawsuit 2017

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 23:00

Below you will find the link to download our media briefing on the climate lawsuit.

Media Briefing Oil Drilling in the Barents Sea

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 23:00

Below you will find the link to our media briefing on oil drilling in the Barents Sea.

Media Briefing on Bear Island 2017

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 22:30

Below you will find the link to download our media briefing on Bear Island.

Innspill fra Greenpeace til Nordområdemeldingen 2011

Publikasjon | 9 februar, 2012 på 14:59

Det står mye godt i Nordområdemeldingen. Presentasjonen av den i både norsk og utenlandsk media har imidlertid fokusert for mye på Norge som en aggressiv aktør som hovedsakelig profilerer seg som leverandør av arktiske petroleumsmuligheter.

Russiske miljøorganisasjoner advarer mot Shtokman-satsing

Publikasjon | 1 desember, 2011 på 15:24

En rekke russiske miljøorganisasjoner inkludert Greenpeace og Bellona advarer i dag Statoil og Total mot å investere i Shtokman-prosjektet sammen med Gazprom.

1 - 5 av 5 resultater.

Tags