Greenpeace-aktivister stanser Statoil-rigg i Barentshavet

Pressemelding - 17 august, 2017
En gruppe fredelige aktivister fra Greenpeace-skipet Arctic Sunrise stanser i dag aktiviteten ved Statoils borerigg Songa Enabler på Korpfjell nord i Barentshavet. Aktivistene har tatt seg inn i den 500 meter brede sikkerhetssonen rundt boreriggen og levert en flytende jordklode.

- Vi krever at Statoil avslutter denne leteboringen. Verden har allerede funnet mer olje og gass enn vi kan forbrenne innenfor Parisavtalens mål. Da er det umoralsk å lete etter mer, særlig i sårbare og utilgjengelige områder som dette, sier Greenpeace-rådgiver Erlend Tellnes om bord på skipet Arctic Sunrise.

Greenpeace-aktivister stanser Statoil-rigg

Korpfjell er det nordligste oljefeltet som noensinne er tildelt på norsk sokkel, og ligger 415 km fra Finnmarkskysten. Feltet ligger nær iskanten og polarfronten. Ny forskning viser at områdene omkring Korpfjell fungerer som oppsamlingsområde for de rødlistede sjøfuglene lomvi, krykkje og lunde nå på seinsommeren. Sjøfuglene er svært sårbare for oljesøl. Tidligere har miljømyndighetene forbudt oljeboring i områder med mye sjøfugl.

 

- I løpet av morgentimene i dag observerte vi mer enn 300 sjøfugl ved boreriggen. Det var så mye fugl at vi var nødt til å ta ned dronen vi hadde i lufta. Likevel borer Statoil, og de vil snart treffe potensielt oljeførende lag, sier Tellnes.

 

Korpfjell ble tildelt gjennom 23. konsesjonsrunde, og er dermed gjenstand for klimasøksmålet mot den norske stat som er reist av Greenpeace og Natur og Ungdom. Klimasøksmålet skal i retten 14. november.

 

- Vi har gjort alt som kan gjøres for å stoppe denne boringen, men når Statoil og regjeringen velger å ignorere egne fagetater, klimaforskningen, Parisavtalen, klimasøksmålet og til og med deres egen nyinnsamlede kunnskap om sjøfugl i dette området, ble vi nødt til å stanse boringen selv, sier Tellnes.

 

Aktivistene har levert en stor flytende jordklode med budskap om at Norge må stanse oljeletingen på oljeriggen.  Mer enn 350.000 mennesker fra hele verden har signert kravet om å stanse oljeboringen i Barentshavet.

 

Greenpeace oppfordrer Statoil til å ta ansvar og avslutte denne oljeboringen frivillig.

 

Bilder og video: http://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJXVZK8M