Havet er livsviktig for oss alle

Det er hjemmet til over fem millioner forskjellige arter og dekker 71 prosent av jordens overflate. Likevel har vi antakeligvis bare utforsket litt under fem prosent av det som befinner seg der nede. Det vi likevel vet er at verdenshavene er satt under et enormt press.

Havet fungerer blant annet som verdens aircondition, det suger til seg varme og omdanner C02 til oksygen. Halvparten av alt oksygenet vi puster inn produseres faktisk i havet.  Nå er det imidlertid i å ferd med å varmes opp raskere enn resten av planten. Dette fører til at arter flytter på seg og havstrømmer kan snu.

I tillegg til en livsviktig rolle i klimaproblematikken er havet også levebrød og matfat for store deler av verdens befolkning. Greenpeace har helt siden starten kjempet mot overfiske, tyvfiske og jakt på beskyttede arter. Kun gjennom bærekraftig beskatning av bestandene kan vi klare å gi havene videre til våre etterfølgere.

For oss nordmenn er havet ekstra viktig. Visste du at Norge er verdens sjuende største nasjon når man teller med havområder? Likevel har vi til gode å verne mer enn noen små korallrev, totalt sett under ett prosent av norske havområder. Greenpeace mener i likhet med FN at alle landene i verden må gå sammen om å verne store deler av havene. I første omgang ti prosent av nasjonale havområder frem mot 2020.

Bli med og krev et globalt nettverk av marine verneområder.

Norge styrer over unike arktiske havområder – store deler av Barentshavet, Grønlandshavet og Norskehavet. Her er det også tilgang til store urørte fiskeressurser, olje og gass. Det gjør at mange og sterke krefter prøver å åpne disse områdene for mest mulig utnyttelse så raskt som mulig, i takt med at isdekket trekker seg tilbake. Greenpeace vil fortsette å jobbe for at man skal verne unik natur og holde tempoet på et nivå som havet faktisk tåler. 

De nyeste oppdateringene

 

Aker fisker krill i pingvinens matfat

Nyhet | 19 mars, 2018 på 9:35

Akers fiskebåter i Antarktis henter opp krill i direkte konkurranse med pingviner, sel og hval, viser en ny rapport fra Greenpeace.

Oljesvart utdeling i omstridt TFO-ordning

Nyhet | 16 januar, 2018 på 15:52

Olje- og energiminister Terje Søviknes tildelte i dag rekordmange oljelisenser i den omstridte TFO-ordninger. Det er en katastrofe for klima og den grønne omstilling Norge behøver.

Oppdatering om klimasøksmålet

Nyhet | 16 januar, 2018 på 11:31

I begynnelsen av januar kom dommen i det mye omtalte klimasøksmålet. Vi i miljøbevegelsen vant en viktig seier ved at dommen anerkjenner vår tolkning av miljøparagrafen: at den gir rettigheter. Likevel ble staten frifunnet for grunnlovsbrudd, og...

Vil beskytte Antarktis

Nyhet | 15 januar, 2018 på 14:09

Greenpeace er på plass i Antarktis for å sikre verdens største marine verneområde.

Skal Statoil virkelig få bore fritt i alkefuglenes matfat?

Nyhet | 30 juli, 2017 på 21:48

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er nå i Barentshavet for å overvåke og protestere mot Statoils boringer. Hovedmålet er å få folk til å fatte at verden ikke kan lete etter mer olje, særlig i områder med sårbart dyreliv, om vi skal kunne stoppe...

Media Briefing Lawsuit 2017

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 23:00

Below you will find the link to download our media briefing on the climate lawsuit.

Media Briefing Oil Drilling in the Barents Sea

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 23:00

Below you will find the link to our media briefing on oil drilling in the Barents Sea.

Media Briefing on Bear Island 2017

Publikasjon | 1 juni, 2017 på 22:30

Below you will find the link to download our media briefing on Bear Island.

220 000 mennesker verden over ber Norge beskytte havet

Nyhet | 9 mai, 2017 på 13:38

I fjor vant vi en historisk seier, da vi fikk en samlet fiskerinæring med på å beskytte sårbare havområder i Arktis. Nå krever vi at Klima- og miljøminister Vidar Helgesen følger opp og verner områdene - og med oss i ryggen har vi over 220 000 folk.

Nå må Klima- og miljøministeren ta ansvar for havet

Nyhet | 4 april, 2017 på 18:18

Stortinget ba i dag regjeringen vurdere å innføre en midlertidig stopp i utvidelsen av bunntråling i Arktis. Nå må Vidar Helgesen høre på 220 000 mennesker verden over, som ber Norge beskytte sårbare områder i Arktis.

1 - 10 av 376 resultater.

Emner