Genmanipulerte organismer (GMO) kan reprodusere seg og formere seg med naturlige organismer, og slik spres til nye økosystemer og fremtidige generasjoner på en måte som er helt uforutsigbar og ukontrollerbar.

Greenpeace krever at all utplanting av GMO i naturen opphører. GMO blir i dag plantet ut uten noen vitenskapelig forståelse for hvordan de kommer til å påvirke miljøet og menneskelig helse, og helt uten å kunne forhindre at de sprer seg.

Denne genetiske forurensningen er en stor trussel, fordi GMO ikke kan samles inn eller destrueres når de først er spredd i naturen. Myndighetene forsøker å møte denne trusselen med internasjonale reguleringer slik som Biosikkerhetsprotokollen. Dette er imidlertid helt utilstrekkelig, så lenge multinasjonale selskaper som handler ut fra kommersielle interesser får lov til å bruke mennesker og miljø som forsøkskaniner i sin jakt på profitt.

På grunn av disse kommersielle interessene, nektes offentligheten og forbrukerne innsyn i GMO i matvarekjeden. Slik blir det umulig å unngå dem. Greenpeace krever umiddelbare, midlertidige løsninger som merking av GMO-ingredienser, og en total adskillelse av GMO-avlinger fra vanlige avlinger.

Vitenskapelig utvikling innen molekylær biologi har et stort potensial for å øke vår forståelse av naturen, og til å utvikle nye medisiner. Men dette rettferdiggjør på ingen måte å bruke miljøet som genetisk laboratorium for kommersielle interesser. Det biologiske mangfoldet må beskyttes og respekteres som en del av menneskehetens globale arv, og som en av våre fundamentale nøkler til overlevelse. Derfor støtter Greenpeace et økologisk jordbruk som ivaretar naturens karakter.

I Norge er det foreløpig kun godkjent et fåtall GMO-produkter for omsetning, primært mais i dyrefôr og kunstig fargede nelliker. 19 EU-land har lagt ned forbud mot dyrking av GMO, likhet med Norge.

Greenpeace er også motstander av enhver patent på planter, dyr og mennesker, og på deres gener. Livet er ingen handelsvare. Når vi tvinger naturlige livsformer og verdens matvareproduksjon til å passe inn i økonomiske- heller enn naturlige modeller, gjør vi det med oss selv som innsats.

De nyeste oppdateringene

 

Syv myter om GMO og sannheten bak dem

Nyhet | 28 september, 2016 på 21:54

Greenpeace mener økt bruk av genmodifiserte organismer (GMO) ikke kan løse de fundamentale utfordringene som verdens landbruk står ovenfor, snarere tvert i mot. Under har vi samlet noen av de mest brukte argumentene i debatten, og sannheten bak.

5 grunner til at Meatless Monday er noe av det viktigste du kan gjøre for miljøet

Blogg oppføring av Ylva Vethe | 17 november, 2014

Du har kanskje fått med deg at Greenpeace, og en rekke andre miljøorganisasjoner, har tatt til orde for et mer vegetarisk kosthold. Grunnen til dette er at husdyrhold har en veldig negativ effekt på jordas temperatur. I tillegg tar det...

Christian Schelver BOS

Bilde | 6 mars, 2013 på 12:36

Christian Schelver om hvorfor han er frivillig

Overlevering av forslag til Statoils generalforsamling 2011

Bilde | 11 mars, 2011 på 11:40

Truls Gulowsen fra Greenpeace og Rasmus Hansson fra WWF overrekker et forslag om at Statoil må trekke seg ut av tjæresand. Forslaget skal behandles på generalforsammlingen den 19. mai.

Lomvi

Bilde | 25 januar, 2011 på 14:44

Lomvi på flukt over sjøisen.

Skjellsettende soyamoratorium forlenget

Nyhet | 19 juni, 2008 på 12:12

Det såkalte "soya-moratoriet", som forbyr all produksjon og salg av soya fra nylig avskogete områder i Amazonas, har nettopp blitt forlenget til 2009.

Ved å skrive N2O med flammer på ett jorde

Bilde | 10 januar, 2008 på 10:40

Ved å skrive N2O med flammer på ett jorde i Skanderborg illustrerer Greenpeace at industrielt landbruk har en negativ påvirkning på klimaet.

Avskoging i Amazonas står for 75% av det

Bilde | 18 oktober, 2007 på 1:00

Avskoging i Amazonas står for 75% av det totale utslippet av drivhusgasser i Brasil.

Hvordan MON863 ble godkjent av EU

Publikasjon | 15 mars, 2007 på 14:18

Hvordan Monsanto fikk tillatelse til å selge MON863 i Europa, og hvorfor maisen ikke er egnet som mat.

Regulatory systems for GE crops a failure

Publikasjon | 15 mars, 2007 på 0:00

En ny gjennomgang av Monsantos forsøksdata viser at den genmodifiserte maisen MON863 aldri burde ha blitt godkjent for det europeiske markedet

1 - 10 av 24 resultater.

Emner