Regjeringen arrangerer høringskonferanse om den nye Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet i Svolvær tirsdag 8. juni, verdens havdag. Greenpeace vil være tilstede.

Livet i Barentshavet er truet av klimaendringer, havforsuring, overfiske, ødeleggende bunntråling, langtransporterte miljøgifter og inngrep fra olje- og gassindustri.

Like sårbart nå


De grundige faglige sårbarhetsvurderingene for Lofoten og Barentshavet viser at området er minst like sårbart nå som forskerne mente i 2006, da Lofoten og Barentshavet Nord ble holdt stengt for oljeleting.

 

I lys av situasjonen i Mexicogulfen, som har vist at enorme oljeulykker kan skje til tross for alle sannsynlighetsberegninger, bør det være åpenbart at verken Lofoten, Vesterålen, Senja eller Arktis kan åpnes for oljeleting.

President Obama har allerede stengt sine sårbare områder for nye lisenser, trukket eksisterende tillatelser og annonsert en massiv satsing på energieffektivisering og fornybar energi i lys av ulykken. Hva gjør Norge?

Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet dreier seg imidlertid om mer enn olje.

Forvaltningsplanene for de norske havområdene har hittil vært preget av tilstandsbeskrivelse – ikke nye tiltak. Økosystemene i Barentshavet og Polhavet er i kraftig endring på grunn av blant annet klimaendringer og havforsuring. De sårbare ressursene må beskyttes mot oljeforurensing, men også mot skader fra fiskeriaktivitet, skipsfart og miljøgifter.

Fagrapportens egen gjennomgang viser at et flertall av miljømålene som ble etablert i 2006 ikke er nådd. Dette skyldes manglende tiltak. Bare en forvaltningsplan som også inneholder konkrete med tiltak, ikke bare tilstandsbeskrivelser, kan sikre at miljømål blir nådd i praksis.

Les mer