Professor Wadham er svært bekymret over at isen ser ut til å bli stadig tynnere, og måler som en besatt.

Isen fra Arktis flyter ut gjennom Framstedet og smelter. Vind og strømmer gjør at isen beveger seg mye fra dag til dag, og det erbetydelig mer is her nå enn da vi kom inn. Sakte beveger vi oss ut avisen, noen meter frem, så bakover og så full fart fram igjen. Skipet tar sats og lander på et isflak. En kraftig lyd høres som om man brekker noe. Er man inne i båten er det som å vare i en hermetikkboks som noen rasper noe hardt mot og skaker samtidig. Nesten igjennom, skipet bakker igjen og så full fart frem. Når isen ligger som tettest kommer vi bare noen hundre meter i timen. Det er ikke så vanskelig å skjønne at pakkisen var de første utforskerne av Arktis sin største fiende.Landskapet endres fort, og det som var åpent hav i går kan vare tett medis i dag.

Det er en mektig opplevelse å være i isen for første gang, og de er rartå tenke på at så mye av den har forsvunnet og at alt kan bli borte i minlevetid. Sett herfra, for en nybegynner, ser det massivt og uendelig ut. Samtidig viser satellittovervåkning, boreprøver og undervannbåtekspedisjoner at isdekket krymper og blir tynnere for hver år som går – og mye raskere enn klimaforskerne hittil har trodd. Det er skremmende.

Dette er isbjørnens land. Når det blir mindre is i Arktis er isbjørnenet av de dyrene som påvirkes mest. Vi har vakt når vi er ute på isen forå gjøre målinger, men vi har ikke møtt noen ennå. Men så på vei ut motiskanten igjen, ser vi plutselig noe borte i isen: en isbjørn! Båtenstopper helt og det virker som den ser på oss med samme nysgjerrighetsom vi ser på den. Så ser den på oss en siste gang og vandrer viderebortover isen. Senere på dagen ser vi en til og spor og rester av en selsom nylig er blitt spist. Inuittene kaller isbjørnen ”nanuuk”, det betyrvandreren. Når jeg ser isbjørnen vandrer bortover isen og inn i horisonten tenker jeg at vandreren er et mye bedre navn på kongen av Arktis.

I morgen skal vi forske videre.

Svenske Frida Bengtsson er havkampanjerådgiver ved Greenpeace-kontoret i Oslo og en av mannskapet om bord på Arctic Sunrise sin Arktis-ekspedisjon.