Til tross for norsk støtte ble forslagene fra EU og Monaco om å forby internasjonale handel med sushi-delikatessen blåfinnet tunfisk (makrellstørje) nedstemt under CITES møtet i Doha, Qatar.

Etterspørselen etter den eksklusive fisken har presset bestanden til det ytterste. Fisket etter makrellstørje er et av vår tids største rovfiske, og har redusert bestanden med mer enn 80 prosent.

Hvordan kan verden stoppe tapet av biologisk mangfold når vi ikke engang klarer å ta vare på en av de mest kjente og spennende artene som blåfinnet tunfisk?

Forbud mot internasjonal handel hadde vært et svært viktig tiltak, men ville heller ikke være nok til å redde bestanden alene. Fisket må stoppes og gyteplassene vernes. Greenpeace oppfordrer nå til ensidig norsk importforbud, og at også restaurantbransjen og delikatesseforretningene følger dagligvarehandelens eksempel om å fjerne all slik tunfisk fra menyen.

Skandalen i CITES sender ballen direkte tilbake til EU. Til tross for EU-kommisjonens støtte for CITES-listing og aksept for at bestanden er alvorlig truet, er flere av EU landene, særlig Frankrike, Italia og Spania, direkte ansvarlig for den kritiske situasjonen for makrellstørje på grunn av massivt overfiske.

Greenpeace mener EU i det minste må stanse sine egne fiskere fra å fiske etter makrellstørje i Middelhavet, og slutte å opptre så uansvarlig som de hittil har gjort i forvaltningsorganet ICCAT.

EU-landene har en viktig rolle i ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic
Tunas) som en den organisasjon som er ansvarlige for forvaltningen av arten. Et panel nedsatt av ICCAT kom med konklusjonen at forvaltningen av makrellstørje er en ”internasjonal skandale”.

Fisket etter makrellstørje må stoppes, gyteplassene beskyttes og bestanden gjenoppbygges. Dette kan EU i stor grad gjennomføre på egen hånd. Det er ikke mange siste sjanser igjen nå, makrellstørjen er helt på randen til total kollaps. Alle tiltak må settes inn.

Stemmegivingen under CITES møtet er gjengitt under, men ettersom Island (!) krevde hemmelig avstemning i saken er ikke hvert lands stemmegiving offentlig.

EU sitt forslag 43 stemmer for, 72 mot og 14 unnlot å stemme.

Det mer radikale forslaget fra Monaco fikk 20 stemmer for, 68 mot og 30 blanke.