– På tide å stoppe

Nyhet - 17 august, 2011
– Ingen nye tjæresandprosjekter må åpnes. Utbyggingen er ute av kontroll, sier Celine Harpe (72) fra urfolkslandsbyen Fort McKay.

I forbindelse med dagens rettsmøte i saken myndighetene i Alberta har anlagt mot Statoil er Truls Gulowsen på reise i Canada. Her er den tredje av hans reiseblogger.

Tirsdag 16.8.2011

Fort McKay ligger midt mellom Suncors og Syncrudes store tjæresanddagbrudd like nord for Fort McMurray. Celines ektemann Ed (78) har jobbet i gruvene siden han var seksten. Han er er enig med kona:

– Det er på tide å stoppe.

I dag har jeg besøkt tjæresandområdene fra bakken sammen med Greenpeace-kollega Melina Massimo Laboucan. Vi har leid bil for å komme rundt til anleggene, og ettersom vi er i Canadas dype skoger endte vi opp med en enorm 5,7 liters Dodge RAM pickup i den absolutte storebrorklassen. Nesten alle kjører slike her, og utleiebyrået hadde ingen ’normale’ biler ledige.

Kjennes ironisk.  Er det virkelig slik at verden med vitende og vilje skal fortsette å bruke relativt ren naturgass til å koke olje ut av tjæresand, bare for at alle – også vi som besøker fra Greenpeace – skal kunne fortsette å kjøre rundt fem tonns trucker?

Turen i dag gikk hovedsakelig til områdene med dagbrudd. Selv om jeg har sett det på bilder før, var det sjokkerende å se gruvene, industrianleggene og avfallsdammene fra flyet i går. Fra bakken var det enda verre, selv om gruveområdene i stor grad er stengt for innsyn med forbudsskilt, vakter og solcelledrevne overvåkningskameraer.

Røyken fra oppgraderingsanleggene svir i nesa. Giftdammene er store som innsjøer, og lyden fra kanonene som skal skremme fugler fra å lande i giften dundrer utover månelandskapet.

Jeg forstår hvorfor Statoil gjerne vil presisere at de ikke driver med gruvedrift. Men jeg forstår også hvorfor Statoil ikke ønsker en reell diskusjon om klimapåvirkningen fra tjæresandutvinning, eller om de andre forurensende stoffene den tilhørende industrien slipper ut eller om at også Statoils bitumen blir oppgradert i samme anlegg som står og forurenser opp ved Fort McKay.

I morgen (onsdag) skal Statoil møte i retten i Edmonton, Albertas delstatshovedstad, tiltalt for 19 brudd på vannlovgivningen. Tiltalen inneholder blant annet påstander om bevisste feilrapporteringer og tilbakeholdelse av informasjon knyttet til vannuttak ved blant annet bygging av vinterveier i Statoils område.  Statoil risikerer 60 millioner kroner i bot.

Jeg skal lytte til saken, og håper for Norge og Statoils skyld at de har gode argumenter. Statoils ambisjoner om å være best i klassen i kanadisk tjæresand blir lite troverdige om de blir dømt for juks med vannregelverket.

Truls