De første klimaheltene ute av fengsel

Nyhet - 21 november, 2013
I går kveld og i dag tidlig ble de første av de 30 klimaheltene løslatt mot kausjon i Russland. Greenpeace håper dette er første signal om at også de absurde anklagene vil droppes.

Ana Paula på vei ut fra fengselet i St Petersburg

I går kveld kunne brasilianske Ana Paula som den første av de 30 fengslede klimaheltene forlate fengselet i St Petersburg og puste fritt.

- Dette er fantastiske nyheter, og vi jobber hardt for å sikre at alle blir løslatt så raskt som mulig. Men de er fremdeles tiltalt for en alvorlig forbrytelse og risikerer mange år i russisk fengsel, og Colin Russell er nektet kausjon. Vår jobb er ikke over før alle er ute og disse absurde anklagene er droppet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Skriv under her for å kreve at de absurde anklagene mot de 30 droppes, og at de løslates umiddelbart.

I dag formiddag kunne også tre av de russiske fengslede forlate fengselet: aktivistene Ekaterina Zaspa og Andrej Allakhverdov og frilansjournalist Denis Sinyakov ble gjenforent med familiene sine utenfor fengselet. 

- Greenpeace-aktivistene demonstrerte for å fortelle verden om den gigantiske risikoen oljeselskapene tar når de vil bore i Arktis, og frilansjournalistene Denis Sinyakov og Kieron Bryan var med for å dokumentere det. Nå har de 30 sittet urettmessig fengslet i mer enn to måneder. Det er på tide at de absurde anklagene mot dem droppes, og at de virkelige Arktis-forbryterne, som Gazprom, Statoil og Shell, holdes ansvarlige for den skaden de gjør, sier Truls Gulowsen.

De 8 siste rettshøringene av de 30 er planlagt i dag og i morgen. Greenpeace jobber hardt for å sikre at de som har fått løslatelse mot kausjon, kan få komme ut så raskt som mulig, og for å endre avgjørelsen i rettshøringen til Colin Russell, som fikk 3 måneders forlenget varetekt.

De 30 ble arrestert av russisk kystvakt etter en miljøprotest mot en oljeplattform eid av den russiske oljegiganten Gazprom, som kan bli den første til å hente opp olje fra det isfylte Arktis.

Bli med å krev at de absurde anklagene mot de 30 droppes. Send et brev til den russiske ambassaden her: