Freia-sjokolade raserer regnskogen

Nyhet - 22 oktober, 2013
Oslo, 2013 – Norsk Freia-sjokolade er et av flere kjente varemerker som bruker palmeolje som bidrar til at regnskogen i Indonesia forsvinner og truer sumatratigeren og andre arter som er avhengige av regnskogen. Det avslører en ny rapport fra Greenpeace.

22. oktober 2013

Greenpeace dokumenterer her at palmeoljefrukter lastes på biler inne i Tesso Nilo Nasjonalpark før det sendes til foredling.

- Freia har dessverre tigerblod på sine hender. Selskapene må finne ut hvor nettopp deres palmeolje kommer fra og garantere forbrukere rundt om i verden at deres favorittprodukter ikke bidrar til avskoging og utrydder arter som sumatratigeren, sier Dr. Erika Bjureby, skogsansvarlig Greenpeace Norden.

Palmeoljesektoren er den desidert største årsaken til at regnskogen forsvinner i Indonesia, og Greenpeace har bevis på at verdens største palmeoljeprodusent, Wilmar International sin palmeolje kommer fra virksomhet som omfatter illegal hogst, branner i myrområder og omfattende hogst av tigrenes leveområde.

- Som verdens største aktør i palmeoljesektoren har Wilmar International makten til å forandre bransjen. Men fram til selskapet oppretter et regelverk som utelukker regnskoghogsten gjør deres handel med palmeolje til kjente varemerker, som Freia, forbrukere til medskyldige i utryddingen av Sumatras 400 gjenlevende tigre, sier Bjureby.

22. oktober 2013 Tigeren og andre arter mister sine leveområder.

Denne truede Sumatratigerneble fanget som følge av den økende konflikten mellom tigere og mennesker. Habitatet til disse dyrene krymper stadig, på grunn av palmeoljeplantasjer og andre regnskogsødeleggende industrier.

 

Greenpeace har sporet palmeolje fra Indonesias regnskoger og Wilmar International til selskaper som produserer populært godteri og populære hygieneartikler. Disse inkluderer Colgate Palmolive, den finske biobrenselskjempen Neste Oil, Procter & Gamble og Mondelez International, som eier norske Freia og Marabou i Sverige.

Den palmeoljen som fins i våre favorittprodukter er ofte skjult bak betegnelsen «vegetabilsk olje», og har blitt produsert på en måte som bidrar til avskoging, utrydning av truede arter, klimaendringer og krenkelser av menneskerettighetene.

Greenpeace oppfordrer selskapene til snarest å opprette ansvarlige regelverk for sin bruk av palmeolje og forplikte seg til kun å bruke sporbar palmeolje som ikke bidrar til avskoging.

- Freia og de andre selskapene må garantere at de ikke bidrar til avskogingen. Forpliktelser som Nestle og medlemmer av Palm Oil Innovation Group har gjort viser at det er fullt mulig å sette en stopp for regnskoghogst, sier Bjureby.

Her kan du lese hele rapporten, “A License to Kill”.

I dag uttaler Mondelez International til Aftenposten at de baserer seg på sertifiseringsordningen RSPO for å sikre at palmeoljen deres ikke ødelegger regnskogen. Heldigvis erkjenner de selv at denne ikke er god nok. Det har vi nemlig dokumentert grundig i en rapport som kom tidligere i høst. Les mere her.

Emner