Regnskogen brenner i Indonesia

Hva skjedde med de norske investeringene her?

Legg til en kommentar
Nyhet - 26 juni, 2013
I forrige uke satte forurensningen fra branner i Indonesia nye rekorder. De ødelegger landskapet for millioner av mennesker i regionen og forurenser miljøet. Palmeoljeselskaper som Sime Darby og Wilmar International har lagt grunnlaget for denne katastrofen ved drenering og rydding torvmyr og ødeleggelse av regnskogen.

 

luftforurensing i Singapore og Malaysia

Røyken som legger seg over Singapore og Malaysia skaper rekordhøye nivåer av luftforurensing.

Halvparten av brannene som ble oppdaget mellom 11. og 18. juni, virker kvelende på Singapore og Malaysia med luftforurensning i områder som skal beskyttes av Indonesias skogmoratorium. Bortsett fra det da, selvfølgelig, at moratoriet, som nylig ble forlenget i ytterligere to år, ikke gjelder for eksisterende konsesjoner.

Dette viser oss et alvorlig ironisk paradoks av den norsk-indonesiske skogavtalen der moratoriet utgjør en meget viktig del. Derfor spør vi: - Kan disse fine ordene på papiret virkelig garantere at den indonesiske regnskogen er fullstendig beskyttet? Bør ikke avtalen forhindre palmeoljeselskaper, som Sime Darby og Wilmar, i å ødelegge og brenne opp regnskogen og hvitvaske skitten palmeolje på de internasjonale markeder?

Jeg besøkte Sumatra og Riau-provinsen i Mai i år og var da vitne til de ødeleggende virkningene av palmeolje- og treforedlingsindustrien. Millioner av hektar med regnskog og torvmyr har blitt ødelagt allerede, og vi kunne se mange branner i områder nylig ryddet for skog. Når torvområder er ryddet og tømt for vann blir de svært utsatt for brann. En eventuell brann, enten påtent, tilfeldig eller fra små-skala rydding, kan bli en miljøkatastrofe.

Oljefondet trakk seg ut fra 23 palmeoljeselskaper tidligere i år, noe som vakte oppsikt og omtale både i norske medier og i mange organisasjoner. Men årsaken til beslutningen ble svært uklar når det ble klart at oljefondet firedoblet sine investeringer i Sime Darby* og startet med finansiering til det Wilmar-eide Noble Group.

Hvis vi ikke får på plass en streng innkjøpspolitikk kan Sime Darby og Wilmar fortsette med avskoging og ødeleggelse av utallige tusener av hektar torvmyr, og selskapene kan i dag heller ikke forsikre oss om at de ikke handler med skitten palmeolje.

Oljefondet må snarest rydde opp i dette og slutte med å investere i selskaper som Sime Darby. Fondet kan simpelthen ikke bare late som ingen ting og la denne galskapen fortsette. Å gjemme seg bak svake avtaler holder simpelthen ikke, her kreves handling.

Dr. Erika Bjureby
Greenpeace
25. juni 2013

Bilder av skogbrannene og luftforurensingen forårsaket av palmeoljeindustrien (Ferina Natasya/Ulet Infansasti - 31 bilder)

Fler bilder fra skogbrannene i Sumatra (Ulet Infansasti - 40 bilder)

Bilder av Singapors rekordhøye luftforurensing (Ferina Natasya - 11 bilder)

* Oljefondet har investert nesten 700 millioner kroner i Sime Darvby. I fjord firedoblet fondet sine investeringer i selskapet, samtidig som de trakk seg ut av 23 andre palmeoljeselskaper.



Emner